Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyeleri, 42.SİYAD Ödülleri adaylarını belirledi. "Hayat Var", "İki Dil Bir Bavul", "Pandora'nın Kutusu", "Süt" ve "Vavien" En İyi Film dalında ödüle aday gösterildi. "En İyi Belgesel" dalında ise Yapımcı-Yönetmen Metin Kaya'nın "100 Bin Kişiydiler" belgesel filmi gösterildi. Metin Kaya, 46.Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk belgesel Ödülü"nü kazanmıştı.
42. SİYAD Ödülleri'nde "Vavien" uzun metrajlı kurmaca filmlerin değerlendirildiği tüm dallarda adaylık elde edip, "Salkım Hanımın Taneleri"nin ardından 10 yıl sonra bu başarıya ulaşan ilk film oldu.
"7 Kocalı Hürmüz", "11'e 10 Kala", "Acı Aşk", "Başka Dilde Aşk", "Bornova Bornova", "Dilber'in Sekiz Günü", "Gölgesizler", "Hayatın Tuzu", "Karanlıktakiler", "Kıskanmak", "Mommo: Kızkardeşim", "Nefes: Vatan Sağolsun", "Neşeli Hayat", "Nokta" ve "Uzak İhtimal" de farklı kategorilerde aday gösterilen filmler arasına girdi.
31 Ocak Pazar akşamı yapılacak 42. SİYAD Ödülleri töreninde, aday açıklanan dallara ek olarak SİYAD Onur Ödülleri ile SİYAD Emek Ödülü'nün yanı sıra geçtiğimiz yıl ödül kategorileri arasına eklenen En İyi Kısa Film ve En İyi Belgesel ödülleri de sahiplerine verilecek. Onur ve Emek Ödülleri'nin sahipleri törenden önce duyurulacak.
42. SİYAD Ödülleri'nin SİYAD için özel bir anlamı var. Yılın umut veren sanatçısına verilen ödül bu yıldan başlayarak, geçtiğimiz Kasım ayında kaybettiğimiz değerli sinemacı Ahmet Uluçay'ın adını taşıyacak. Yaşamı ve yapıtlarıyla sinemamızda umudun temsilcisi olan Uluçay'ın adı bundan böyle "Ahmet Uluçay Umut Ödülü"nde de yaşayacak.
42. SİYAD Ödülleri, 31 Ocak Pazar akşamı Beşiktaş Kültür Merkezi'nde yapılacak törenle sahiplerini bulacak.
EN İYİ FİLM: Hayat Var (Yapımcı: Ömer Atay), İki Dil Bir Bavul (Yapımcılar: Orhan Eskiköy, Özgür Doğan), Pandora'nın Kutusu (Yapımcılar: Yeşim Ustaoğlu, Muhammet Çakıral, Serkan Çakarer, Behrooz Hashemıan, Setareh Farsı, Natacha Devıllers, Catherine Burniaux, Michael Weber, Tobias Pausınger), Süt (Yapımcı: Semih Kaplanoğlu), Vavien (Yapımcı: Müge Kolat)
EN İYİ YÖNETİM: Reha Erdem (Hayat Var), Semih Kaplanoğlu (Süt), Yağmur Taylan, Durul Taylan (Vavien), Yeşim Ustaoğlu (Pandora'nın Kutusu), Derviş Zaim (Nokta)
MAHMUT TALİ ÖNGÖREN EN İYİ SENARYO: Reha Erdem (Hayat Var), Yılmaz Erdoğan (Neşeli Hayat), Engin Günaydın (Vavien), İnan Temelkuran (Bornova Bornova), Yeşim Ustaoğlu, Sema Kaygusuz (Pandora'nın Kutusu)
CAHİDE SONKU EN İYİ KADIN OYUNCU PERFORMANSI: Nesrin Cavadzade (Dilber'in Sekiz Günü), Tsilla Chelton (Pandora'nın Kutusu), Elit İşcan (Hayat Var), Binnur Kaya (Vavien), Nergis Öztürk (Kıskanmak)
EN İYİ ERKEK OYUNCU PERFORMANSI: Erdem Akakçe (Karanlıktakiler), Öner Erkan (Bornova Bornova), Mert Fırat (Başka Dilde Aşk), Engin Günaydın (Vavien), Nadir Sarıbacak (Uzak İhtimal)
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU PERFORMANSI: Derya Alabora (Pandora'nın Kutusu), Övül Avkıran (Pandora'nın Kutusu), Büşra Pekin (Neşeli Hayat), Damla Sönmez (Bornova Bornova), Serra Yılmaz (Vavien)
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU PERFORMANSI: Erdal Beşikçioğlu (Hayat Var), Kadir Çermik (Bornova Bornova), Settar Tanrıöğen (Vavien), Mustafa Uzunyılmaz (Mommo: Kız Kardeşim), Onur Ünsal (Pandora'nın Kutusu)
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ: Özgür Eken (Süt), Florent Herry (Hayat Var)
Levent Semerci, Vedat Özdemir (Nefes: Vatan Sağolsun), Gökhan Tiryaki (Vavien), Ercan Yılmaz (Nokta)
EN İYİ MÜZİK: Mazlum Çimen (Nokta), Fairuz Derin Bulut (Acı Aşk), Reşit Gözdamla (Hayatın Tuzu), Erkan Oğur (Mommo: Kız Kardeşim), Attila Özdemiroğlu (Vavien)
EN İYİ KURGU: Reha Erdem (Hayat Var), Orhan Eskiköy, Thomas Balkenhol (İki Dil Bir Bavul), Bora Gökşingöl (Vavien), Çiçek Kahraman (Gölgesizler), Levent Semerci, Erkan Erdem (Nefes: Vatan Sağolsun)
EN İYİ SANAT YÖNETİMİ: Eren Akay (7 Kocalı Hürmüz), Ömer Atay (Hayat Var), Nilüfer Çamur Giritlioğlu (Kıskanmak), Naz Erayda (11'e 10 Kala), Elif Taşçıoğlu (Vavien)
EN İYİ BELGESEL: 5 No'lu Cezaevi (Yönetmen: Çayan Demirel), Ölüm Elbisesi: Kumalık (Yönetmen: Müjde Arslan), Şairin Ölümü (Yönetmen: Elif Ergezen), 100 BİN KİŞİYDİLER (YÖNETMEN: METİN KAYA), Ziyaretçiler (Yönetmen: Melis Birder)
EN İYİ KISA FİLM: Cennette De Ölüm Var (Yön: Savaş Baykal), 2932 (Yönetmen: Veysel Çelik), Köy (Yönetmen: Mustafa Dok), Üçte Bir (Yönetmen: Ferit Katipoğlu), Yazlık (Yönetmen: Eray Mert)