Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr.Murat İlikhan, yaptığı basın açıklamasında, sigara kullanımından kaynaklanan sağlık problemlerine değindi.

Sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu dile getiren Murat İlikhan, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

İlikhan, basın açıklamasında, 2000-2024 yılları arasında sigara kullanımından yaklaşık 150 milyon insanın hayatını kaybedeceğini belirterek, şu görüşlere yer verdi:

 

?SİGARA, ÜLKE BÜTÇESİNE DE ZARAR VERİYOR?

?Sistematik bir mücadele verilmemesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 döneminde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin ediliyor. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülüyor. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artıyor. Sigara kullanımı toplum sağlığına verdiği zararlar yanında ülke bütçesine de zararlar veriyor. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alınırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararların boyutları başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil tüm boyutları ile değerlendirildiğinde devasaldır. Bu açıdan bakıldığında onlarca kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu halkın sağlığının geliştirilmesi alanında en öncelikli konudur.?

 

?PASİF İÇİCİLİK ÖNLEM ALINMASI GEREKEN BİR KONU?

?Pasif maruziyet konusu ise tütün kontrolü genel başlığında önemli tedbirlerin alınması gereken diğer bir konudur. 2-30 Nisan 2009 tarihlerinde ülkemizde gerçekleştirilen karşılaştırma çalışmaları sonuçlarına göre 19 Temmuz'dan bu yana yürürlüğe giren kapalı ortamlarda sigara yasağına bağlı olarak, başkasının içtiği sigara dumanına maruziyet 2003 yılına göre azaltılmış olup, öğrencilerin yüzde 51,8'i (2003 yılında yüzde 59,8) evde kendileriyle aynı ortamda sigara içen kişilerin bulunduğunu belirtmiştir. Öğrencilerin yüzde 79,9'u (2003 yılında yüzde 85,9 halka açık alanlarda sigara dumanına maruz kalıyor.?

 

?DUMANSIZ İÇ ORTAM MOTİVASYONU SAĞLAR?

?Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik ?Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa? önemli bir aşamadır. Dumansız hava sahası konunda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması pek çok bakımdan önemlidir. Bu konuda ülkemizde kamu kuruluşlarının yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü de halkı bilinçlendirme çalışmaları yapmakta olup Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nin (SSUK) basın bildirilerinde yer aldığı gibi, ortamdaki tütün dumanı birçok hastalığın kaynağıdır ve ölümlere yol açar. Tam dumansız iç ortam yaratmakla işçi ve toplum sağlığını tütün dumanının zararlı etkilerinden korunmak mümkündür. Tüm insanların tütünsüz, temiz hava soluma hakları bulunuyor. Dünyada sigara içmeyen kişi sayısı daha fazladır; bu kişilerin aynı zamanda başkasının tütün dumanından korunmak da en doğal haklarıdır. Sigara yasakları genellikle hem sigara içen, hem de içmeyen kişilerce destekleniyor. Tam dumansız ortamlar yaratmakla özellikle gençlerin sigaraya başlaması özendirilmiş olur. Sigarayı bırakma isteğinde olan içiciler için de dumansız iç ortam oluşturulması ciddi bir motivasyon sağlar. Tam dumansız ortam çocuklar ve aileler için olduğu kadar, işyeri için de kazançlıdır. Sigara içmeyenlerin çoğu dumansız iç ortamlara daha sık giderler. Tam dumansız iç ortam yaratmanın maliyeti düşüktür ve çok işe yarar.?