AKP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, SGK binasının taşınması, hastane yapılması, işsizlik sorunu, Zonguldak Belediyesi'nin çalışmaları, Bakan ziyaretleri ve Amelebirliği'nin okul yaptırması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
AKP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, Zonguldak'ın 30-40 yıllık hastane sorunun çözülmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Kemal Memiş'in rapor hazırlayarak Vali Erdal Ata'ya sunacağını dile getiren Başkan Hamdi Uçar, bu rapor üzerinde görüşülerek Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a iletileceğini ifade etti. Uçar, "Bayındırlık Müdürümüze talimat verilmiş. Orman arazisi, hazine arazisi hastane yapılmaya uygun 30-40 dönümlük arazilerin araştırılması ile ilgili çalışma yapılması istenilmiş. Bayındırlık Müdürümüz bununla ilgili bir çalışma yaptı. Bugün yarın bu raporunu Vali Erdal Ata'ya sunacak. Valimiz de siyasilerimizle, millet vekillerimizle paylaşarak karar vereceklerini ve bunu bakana ileteceklerini söylediler. Bugün eğer uygun olursa Valimiz ile de görüşeceğiz. Bu hafta içerisinde milletvekilleri ve Valimizle birlikte oturup kararı vereceğiz. Ama bunu bölgesel anlamda değil de hastane yapılmaya uygun alan neresi uygun ise onu görüşeceğiz" dedi.
SGK'NIN TAŞINMASI
Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğü binasının kamuoyunda uzun süre gündemde kaldığını söyleyen AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, bina için tahsis edilen arsaları değerlendirdi. SGK yetkililerinin yeni önerilen bölgede inceleme yapacağını ifade eden Başkan Uçar, şöyle devam etti:
"Sosyal Güvenlik Kurumu binası ile ilgili Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref'in bize yaptığı ziyaret var. Belediye başkanımız, bizim daha önceki yapmış olduğumuz açıklamalar, eski yerinin çok uygun olmadığını, trafiğin sıkışık olduğunu ve arazinin arkada bir alanda olduğunu söylemiştim. Ama Başkan Eşref, alternatif çözüm ürettiklerini, bu anlamda eski hal olduğu yeri kapalı otoparkın olduğu yeri SGK'ya tahsis edebileceklerini, bu anlamda SGK'ya olan borçlarından mahsuplaştırılarak hem Zonguldak Belediyesi'nin SGK'ya olan borçlarının da azaltılması konusunda, ödenmesi konusunda çözüm olacağını söyledi. Bununla ilgili yazışmaları SGK'ya yazdılar. SGK'da bakanlığa yazdı, önümüzdeki günlerde bakanlık yetkilileri gelecek ve inceleme yapacaklar. Uygun bulurlar ise orası olabilir. Eğer uygun bulmadıkları takdirde açıkçası SGK'da mahsuplaştırarak değil belediyenin borçlarını nakdi ödemesi konusunda daha sıcak bakıyor. Takas usulü ile değil, arazi tahsisi ile değil. Tabi Kozlu için de aynı şey geçerliydi. Onun için Kozlu yada burada hangisi uygunsa oradan bir tanesini verecekler. Ben şunu söyledim. Acılık'ta önceden önerilen yer müftülük binasının arkasında bir yer. Yani Ontemmuz'dan çıkışlarda olsun orada olsun burada olsun ama şu anda biraz daha öne çektiler. Eskiye göre şu anda gösterilen yer biraz daha uygun. Ama benim gönlümden Acılık bölgesine böyle bir kamu binasının yapılması çok uygun değil. Orası sıkışık. SGK'yı da oraya taşıdığınız takdirde daha çok sıkıştıracaksınız. Ama daha önceki gösterdikleri yer daha kötüydü. İtfaiyenin olduğu yer, Tarım İl Müdürlüğü, Çıraklık Eğitim orada Müftülük binası orada, sanayi orada. Orası hiç uygun değildi."
Atatürk Devlet Hastanesi'nin önündeki lojmanların ve poliklinik binalarının kaldırılması ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Başkan Hamdi Uçar, "Atatürk Devlet Hastanesi'nin önündeki lojmanların ve poliklinik binalarının kaldırılması ile ilgili o işten vazgeçmiş falan değiliz. Bakanlık yetkilileri hastane yeri bulunamadığı takdirde yine aynı proje hayata geçirilebilir. Tabi Sayın Bakanın kafasındaki konu şu: 'Otel hastane tarzında 400-450 yataklı hastane yapalım. Bu iki hastaneyi de birleştirelim. Aynı çatı altında bu hizmetleri verelim. Yani Zonguldak'ın 30-40 yıllık hastane sorununu çözelim. Modern bir hastane yapalım' diyor. Yani böyle bir arayış içerisindeyiz. Bazı yerler var ama ulaşım sorunu var. Bulamadığımız takdirde mevcut lojmanlar ve poliklinik binası kaldırılarak yeni bir kompleks yapılacak" dedi.
BELEDİYENİN LİMANI İŞLETMESİ
Zonguldak Limanı'nın belediye tarafından işletilmesinin kendisine göre uygun olmadığını söyleyen Hamdi Uçar, belediyenin asıl görevinin hizmetlerini yapması olduğunu söyledi. Kurum yetkililerinin de liman ilgili çalışmaları yaparak karara varacağını söyleyen Uçar, "Zonguldak Limanı'nın kiraya verilmesi ile ilgili de Belediye daha önce de ihaleye girmişti. Ama bana göre belediye işletmeciliğine gireceğine kiraya verilen yerlerden belediye adına bir takım gelirler elde edebilirler. Onun için belediyenin limanı işletmesi bana göre de uygun değildi. Belediyenin aslı görevleri hizmettir yani belediye görevlerini yapsın. Limanın özelleşmesi kamuoyunu meşgul eden bir konu oldu. Aslında limanın kiraya verilmesi gündemdeydi. Zaten limanın daha rantabl hale gelmesi için kurum yetkilileri de çalışma içerisinde olduklarını ifade etti. Kurum yetkilileri, 'Özelleştirirsek mi yoksa kiraya verirsek mi daha uygun olur?' diyerek onun üzerinde karar verecekler" dedi.
ZONGULDAK'TA İŞSİZLİK
Dünyada işsizliğin artmasına rağmen Zonguldak'ta durumun değişmemesinin sorunu çözmediğini söyleyen Başkan Uçar, "Zonguldak'ta işsizliğin artmadığını görmek açıkçası son küresel kriz vesilesiyle dünyadaki işsizliğin arttığı dönemde Zonguldak'ta işsizliğin artmaması sevindirici bir durum. Tabi bunun altında yatan bir takım sebepler var. Çatalağzı beldesindeki termik santral inşaatında 3 bin - 3 bin 500 insanımızın istihdam edilmesi bu etkenlerden bir tanesidir. Son dönemlerde TTK'ya işçi alınarak 4 bin 500 işçimizin istihdam edilmesi, bunun yanı sıra yan sanayilerin yavaştan harekete geçmesi bazı etkenlerden bir kaçıydı. Ama işsizlik dünyada artıyor. Sadece Zonguldak'ta işsizliğin artmaması veya yerinde sayması sorunu çözmüyor. Açıkçası ülkemizde işsizliğin azalması için Başbakanımızın da ifade ettiği gibi 2010 yılı içerisinde bir takım projelerin hayata geçirilerek işsizliğin azalması konusunda faydası olacaktır" dedi.
BAKAN ZİYARETLERİ
İleri ki günlerde Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın Zonguldak'a geleceğini söyleyen Başkan Uçar, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırılm'ı da davet edeceklerini ifade etti. Demokratik Açılım ve Milli Birlik Projesi hakkındaki çalışmalarının da sürdüğünü anlatan Başkan Hamdi Uçar, şöyle devam etti:
"Önümüzdeki günlerde Sayın Enerji Bakanımızın bir programı var. Ama günü belli değil. Enerji Bakanımızın programlarının yoğunluğundan dolayı gelememişti. Bu ara mutlaka Enerji Bakanımız gelecek. Ulaştırma Bakanımızı davet edeceğiz. Çünkü ulaşım ile ilgili bir takım sorunlarımız var. Sağlık Bakanımızın yapmış olduğu programı gibi Ulaştırma Bakanımıza da bir program yapıp açıkçası Filyos-Zonguldak arasındaki sahil yolumuzu ve o bölgenin sanayi bölgesi olması sebebiyle buralar trafiğin çok yoğun olduğu bölgeler. Bakanımızın buraları yerinde incelemesi konusunda bir çabamız var. Bunun dışında Ereğli-Zonguldak arasındaki Devrek-Zonguldak arasındaki yollarımızın bir an önce bitirilmesi için Sayın Bakanı Zonguldak'a davet edip, Mithatpaşa Tüneli biliyorsunuz kamuoyunun çok yakından takip ettiği projelerden bir tanesidir. Bu bahsettiğim konular hepsi birbirine bağlı konulardır. Bunları bütün olarak düşünmelisiniz. Ulaştırma Bakanlığımızın Zonguldak'a 2010 yılı içindeki aktaracağı ödeneklerin biraz daha cömert olması konusunda taleplerimiz olacak. Ticaret ve Sanayi Bakanımız inşallah önümüzdeki günlerde şehrimize gelecek. Ereğli bölgemizde bir takım incelemelerde bulunacak. Bakanlarımızın dışında teşkilat çalışmalarımızın içinde Demokratik Açılım, Milli Birlik Projesi kapsamında çalışmalarımız var. Bununla ilgili bu ay içerisinde Türkiye Buluşması adı altında programımız olacak. Bütün Zonguldak halkımızı davet edeceğiz. Bu toplantı seminer havasında olacak. Nedir, neyin nesidir. Bu açılım süreci nerden aldı nereye götürüyor. Bununla ilgili çalışmalarımız var."
ZONGULDAK BELEDİYESİ
Zonguldak Belediyesi'nin çalışmalarını değerlendiren Uçar, 10 aylık dönem içerisinde mesafe kat edilmediğini söyledi. Kendilerini ziyarete gelen Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ile görüşmeler yaparak destek vereceklerini ifade eden Başkan Hamdi Uçar, "Zonguldak Belediyesi ile ilgili daha önce yapmış olduğum basın toplantılarında düşüncelerimi paylaştım. Ancak bunu farklı yerlere çekenler oldu. Yani bir insanı ne kadar çok eleştirirseniz o kadar çok doğruyu bulur. Ama bu tenkiti yaparken takdiri de yapmanız gerekiyor. Zonguldak Belediyemiz 10 aylık süre içerisinde merkezi hükümetle birlikte çözebileceği sorunları vardır. Bununla ilgili belediye başkanımız görev geldikten sonra yapmış olduğumuz görüşmede destek vereceğimizi söyledik. Ama 10 aylık dönem içerisinde bunlarla ilgili bir yol alınamadı, mesafe kat edilemedi. Bu anlamda Cumartesi günü Belediye Başkanımızın bize yapmış olduğu ziyarette geç kalınmış olsa da bile önemli bir ziyaretti. Ziyarette önemli birkaç konuyu gündeme getirdiler. Yerel yönetimler ile merkezi hükümetin ortaklaşa çözebileceği bir takım sorunlar vardı. Bu sorunları çözmemiz lazımdı. Buna göre işçiye parasını vermek, su tahsilatını yapmak, ufak tefek temizlik işlerini yapmak belediyecilik görevini yapıyor anlamına gelmez. Şehrimizin bir sürü sorunları var. Köklü sorunlar var ve o sorunları çözmektir. Kanalizasyon projesi var onun mutlaka başlatılması lazım. Onun için TEKEL binasının olduğu alanın özelleştirme idaresinden alınarak şehrimize bir an önce kazandırılması. SGK binası ile ilgili talep oldu. En önemli konulardan birisi de çöp alanının ıslahı ile ilgili oldu. Çöp alanı ile ilgili proje ihalesine çıkma aşamasında olduklarını söylediler. Belediye Başkanımıza bu konuda Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yetkililerle görüşerek bu konunun en kısa süre içerisinde çözülmesi için çaba sarf edeceğimizi söyledik. Onunla ilgili bu hafta içerisinde görüşme yapacağız. Belediye başkanımızı da alacağız, kol kola gireceğiz. Bakanlıktan bu sorunun çözülmesi için çaba sarf edeceğiz. Belediyenin 10 aylık dönem içerisinde başarılı yada başarısız olmasının ötesinde yapılamayanlar var. Bu bahsettiğimiz projeleri 5-6 ay önce bir araya geldiğimizde gündeme getirdik. Bunları bu dönem içerisinde takip edebilirdik. Geç kalınmıştır ama hiçbir şey yapılmamıştır diyemeyiz. Bunları bir an önce başlayıp bitirmemiz lazım. Çünkü biz Zonguldak'ta yaşıyoruz. Zonguldak'ın da nimetlerinden de külfetlerinden de bizler faydalanıyoruz. Siyasi ayrım gözetmeksizin herkes üzerine düşen görevi yapmak zorundadır" dedi.
Amelebirliği'nin okul yaptırması yönünde yönetmelik değişikliği olduğunu söyleyen Başkan Hamdi Uçar, "Amelebirliği'nin 70 trilyon civarında parası var. Bu kadar nakdi olan kurumun eğitim ve sağlık konularında destek vermesini istedik. Benim gönlümden her zaman geçer. Erdemir'in okul yaptırmasını istedik. Amelebirliği de okul veya hastane yaptırıversin. Yada bunlara destek sağlasın dedik. Bu anlamda bir yönetmelik değişikliği oldu. Amelebirliği burada 3-3.5 trilyon civarında kaynak oluşturarak bir okul yapacak. Bunun dışında her yıl kar zarar farkından ortaya çıkan payları sağlık kurumlarının, eğitim kurumlarının tadilatı yapılacak olan yerlere harcanacak şekilde kaynak aktarımında bulundular. Bu değişiklikler yapıldıktan sonra bir takım tepkiler oldu. Bunlar siyasi tepki midir? Bilmiyorum. Ama açıkçası şimdiye kadar Amelebirliği'nin okulu olmalıydı, hastanesi olmalıydı. Sendikanın okulu olmalıydı. Yani siz üyelerinizden aidatları alın, üyelerinize tekrar borç para verin. Cari harcamalarınıza onları kullanın. Böyle devam etsin gitsin. Böyle bir şey yok ki. Değişimler, değişiklikler olması lazım. O anlamda Amelebirliği yeni yönetmelik değişikliğine gitmiştir. Bu anlamda tefecilik diye bir şey yoktur. Amelebirliği geçmişte işçisine ikraz veriyordu. Aynı şey yine devam ediyor. Kesintiler olmuş mu veya olmamış mı bilmiyorum ama hepsi yasal zemin içerisinde olan çalışmalardır. Onun için farklı kulvara çekmeye gerek yok. Zannediyorum bir takım çevreler, Amelebirliği'nin okul yaptırmasına, sağlık kurumlarına destek vermesine karşı çıkıyorlar. Bu da doğru değildir. Oysa ki Amelebirliği ilköğretim okulu veya lisesini gördüğü zaman o işten gurur duymalıdır" diye konuştu.