Alaplı'da Erçal Fındık Firması sahibi iş adamı Sait Erçal, fındık piyasası ve rekolte ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2012 yılının fındık açısından çok verimli bir yıl olacağını belirten Erçal, Fındık piyasası 7 bin 200 ve 7 bin 300 liraya kadar yükselmişti. Fakat TMO'nun halka kapılarını açmasıyla birlikte fındık fiyatları geriye vurdu hatta 6 bine kadar fiyatların geri geldiğini hepimiz görüyoruz. Bu aradaki zarar o kadar çok ki TMO bu fındıkları piyasaya arz etmeseydi bu fındıklarımız 7 bin ve 7 bin 500 fiyatları üzerinden hepsi bitecekti. Bu TMO'daki malların erken açıklanması fındığın piyasa değerini çok indirmiştir. Öyle tahmin ediyorum ki TMO'da 88 bin ton civarında fındık kalmıştır. Bu aradaki zarar TMO'daki fındık zararına eş değerdedir. TMO bu durumu 3 ve 4. aylarda piyasaya açsaydı hem vatandaşımız zarar etmemiş olacaktı hem de devletimizin kasasına daha fazla para girecekti. Piyasadaki durumda bu derece gergin olmayacaktı dedi. 2011 yılında 5-6 milyon dolar fındık ihracatı yaptıklarını belirten Erçal şunları söyledi:
2011 yılındaki yapmış olduğumuz ihracatlar tabi ki ihtiyaç durumlarına göre bizim ihracat açıklarımız olmadığı için anca 5-6 milyon dolar kadar bir ihracatımız var. Fakat ihracat yapan arkadaşlarımızı desteklemek için bu fındığın zaten yüzde 90 ı ihracata gidiyor. Bizim Ordu Kumru'da ve Zonguldak Alaplı'da olmak üzere iki tane kırma tesisimiz ve entegrelerimiz mevcuttur. Yurt içinde veya yurt dışında damak tadına uygun en leziz şekilde fındıklarımızı üretmiş oluyoruz. Sayılı fındıkçıların içerisinde bizde varız. Fındık dünyasında iş istihdamı da sağlayarak firma olarak bu işi 4 kuşaktan beri üretmiş oluyoruz. Çok güzel ve leziz ürünlerimiz var. Fındık unu, fındık pirinci, fındık ezmelerimiz, fındık kavurmalarımız olmak üzere 24 çeşit mal üretmiş oluyoruz. Alaplı'dan Çin'e fındık ihracatı yaptıklarını belirten Erçal sözlerini şöyle sürdürdü:
Diğer önemli bir konuda ihracat olaylarında Erçal fındık olarak Çin'de televizyonda fındıklarını halka arz ediyor. Alaplı'nın fındığı Çin'de televizyon pazarlamacılığında tanıtılıyor ve yurt dışında pazara açılıyor. Bu bizim için gurur verici bir durum, bu bağlamda hem dünya piyasasına açılmış oluyoruz hem de istihdam zincirine yenilerini eklemiş oluyoruz.Draje fındığımız sadece Avrupa'da değil iç piyasada da çok leziz bir ürün. Zaten tutmaması söz konusu değildir.
Alaplı'da öncelikli olarak yol sorunu yaşadıklarını ifade eden Erçal, Alaplı'daki en büyük sorunların başında bugün tabi ki yollarımız şehre uygun değildir. Çalışmaları pek yeterli görmüyorum. Ancak bu kadar katı düşünmüyorum, zira çetin bir kış geçirdik. Havaların ısınmasıyla çalışmalara başlanacağına inanıyorum. Denizlerimizin ırmaklarımızı kirlenmemesi için kanalizasyon atıklarının başka bir yerde toplanması gerekiyor. Bununla ilgili yetkililerimizin gerekli girişimleri yapmaları gerekiyor diye konuştu.