CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e, "Bakanlık olarak kadın cinayetlerinin ve kadına uygulanan şiddetin önlenmesi konusunda ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?" diye sordu.
Köktürk, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle kadına yönelik şiddeti Meclis gündemine taşıdı. Köktürk, Bakan Şahin'e şu soruları yöneltti;
Türkiye'de kadın cinayetleri 2002 ile 2009 yılları arasında yüzde 1400 oranında artış gösterdi. Yılın ilk 6 ayında 105 kadın yaşamını yitirirken, devletin gerekli önlemleri almaması sorunun büyüklüğünü gözler önüne serdi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Berna Görgülü, cinayetlerin önlenmesi için TCK'deki gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve koruma talep eden kadının başvuruyu yaptığı andan itibaren koruma altına alınması gerektiğine dikkat çekti. Kadın cinayeti haberlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Önceki gün Müzeyyen Yanıkbaş, Sultangazi'de işine giderken eski eşi Harun T. tarafından 'ahlaksızlık' yaptığı gerekçesi ile sokak ortasında öldürüldü. Bayrampaşa'da da Tuğba Özbek ve oğlu, 8 Temmuz'da eski eşi tarafından yakılarak öldürülmüştü. Tuğba Özbek'in olaydan önce defalarca savcılığa şikâyette bulunmasına karşın önlem alınmaması cinayetlere resmi makamların bakış açısını ortaya koyuyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Berna Görgülü, Türkiye'de kadın cinayetlerinin 2002 yılından 2009 yılına kadar yüzde 1400 oranında arttığını belirterek, 'TÜİK verilerine göre geçtiğimiz yıl 334 kadın yaşanan şiddet ya da intiharlar sonucu yaşamını yitirdi dedi. Buna göre; Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, BM Genel Kurulu kararları gereği kadınlara karşı aile içi şiddetin ortadan kaldırılması, kadına karşı her türlü şiddetin önlenmesi için devleti acil tedbir almaya zorlamaktadır. Türkiye'nin bu sözleşmelere uygun kararlılık gösterdiğini söylemek olanaklı mıdır? Bakanlık olarak kadın cinayetlerinin ve kadına uygulanan şiddetin önlenmesi konusunda ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? 2006-2011 yılları arasında töre ve namus cinayetleri adı altında kaç suç işlenmiştir?
Kadın örgütleri ile insan öldürmenin töre cinayeti olmayacağı anlayışını anlatmak için ortaklaşa yürüttüğünüz projeler var mı? Töre cinayetlerinin yoğun olarak işlendiği bölgelerde, eğitim ağırlıklı çalışmanız var mı?
Son 5 yıl içerisinde intihar eden kadın sayısı kaçtır? Bakanlık olarak; Dünya Bankası dahil AB fonlarından kadınlarla ilgili konular için alınan kaynaklan yıllar itibariyle ne kadardır, ne şekilde kullanılmıştır?"