Yapımcılığını ve yönetmenliğini Metin Kaya'nın yaptığı 1990-91 yılları arasındaki Zonguldak'taki Madenci Grevi ve Büyük Ankara Yürüyüşü'nün anlatıldığı "100 Bin Kişiydiler" belgesel filmi, Sinema Yazarları Derneği'nce (SİYAD) 2009 yılında verilecek "En İyi Belgesel" ödülüne aday gösterildi.
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özer'in Yönetmen Metin Kaya'ya gönderdiği mektup şöyle; "100 Bin Kişiydiler  adlı filminiz, yapılan izlemeler sonucunda Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından 2009 yılı sonunda verilecek 'En İyi Belgesel' ödülüne aday gösterildi. Başarılı çalışmanızdan dolayı sizi tebrik eder, belgeselinizi bizimle paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederiz.
Filminiz diğer adaylarla birlikte 2-7 Haziran 2009 tarihlerinde, DOCUMENTARIST-İstanbul Belgesel Günleri kapsamında gösterilecek ve izlemeleri için SİYAD üyelerine tavsiye edilecek. Film gösterimleri; Pera Müzesi, Fransız Kültür Merkezi, Goethe-Institut İstanbul, Hollan-da Konsolosluğu Union Church ve BEKSAV'da yapılacak, filminizin gösterim gün ve saati size daha sonra bildirilecek."