Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu, Zonguldak İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak'a yaptığı ziyarette, yeni görevinde başarılar diledi.
KGD Başkanı Atilla Öksüz, Başkan Yardımcısı Ayşe Mert, Genel Sekreter Çetin Sezgin, Mali Sekreter Aydın Arslanyılmaz’ın katıldığı ziyaret, yaklaşık 45 dakika sürdü. Sazak'a çiçek vererek yeni görevinde başarılar dileyen Öksüz, kendisini derneğin çalışmaları hakkında bilgilendirerek, kişi hak ve hürriyetlerine saygın bir gazetecilik anlayışını savunduklarını, buna karşılık kurumların ve toplumun basın özgürlüğüne, çok sesliliğe daha fazla saygı göstermesini ve yardımcı olmasını beklediklerini söyledi. Sokağın daha huzurlu olması için "polis-vatandaş" dayanışmasının önemli olduğunu belirten Öksüz, Sazak'ın bu yöndeki beklentilere hassas olacağına da inandığını söyledi. Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kapısının herkese açık olduğunu söyledi
"İKİ AYDIR ESNAFI GEZİYOR, DİNLİYORUM"
Emniyet Müdürü Sazak, göreve geldiği andan itibaren sokağa indiğini, farklı saatlerde esnafı dolaştığını, şikayet ve önerilerini dinlediği söyledi. Halkın huzuru ve güvenini önemsediklerini belirten Sazak, "Ben istatistikleri önemserim. Göreve geldiğim günden beri 'nerede ne var, nerede ne oluyor, daha fazla güvenlik önleminin alınması gereken yerler nereler', bunlara bakıyoruz. Zonguldak'a adım attığım günden beri çat kapı esnafımızı dolaşıyorum, 'çayınızı içmeye geldim' diyorum, tanışıyorum. Arkadaşlarımızla birlikte gidiyoruz. Bir beklentilerinin ve taleplerinin olup olmadığını soruyoruz. Varsa dikkate alıp ilgileniyoruz. Esnafımız da bize teşekkür ediyor. 'Emniyet Müdürü sokakta neden yok?' şeklindeki yazılara üzülüyoruz. Biz görevimiz neyse, onu yapıyoruz. Sokağa çıkarken, gazetecilere, 'Gelin, biz sokağa çıkıyoruz' şeklinde bir yönetim anlayışımız yok. Onu sizler göreceksiniz. O da sizlerin işi" dedi.
"EKİP OLAY YERİNE
4 DAKİKA 15 SANİYEDE ULAŞTI"
Ziyaret sırasında, geçtiğimiz günlerde Zonguldak Belediyesi Zabıta Müdürü Necat Uludüz ile birlikte biri zabıta memuru 4 kişinin silahlı saldırıya uğraması ve sonrasında yaşanan olaylarla, polisin olay yerine geç gittiği yolundaki eleştiriler de gündeme geldi. Sazak, bu yöndeki hatırlatmalar üzerine özetle şunları söyledi; "Bizim görev alanlarımız belli. Kanun bize ne diyorsa, biz o görevi yapmakla mükellefiz. Görevimiz; suç unsurlarını önceden önlemek, meydana gelen suç unsurlarında ise sanıkları yakalayıp adliyeye teslim etmek. Bu süreçte yapılacak her ihbar ve şikayet dikkate alınır, yasal zemin içinde yapılması gerekenler yapılır. Zonguldak Belediyesi, seyyar balıkçılarla ilgili uygulama yapacağını belirterek, bizden ekip istedi. Biz de bunun üzerine bu talebin yazılı yapılmasını istedik. Bizde her şey resmi yazışmalarla yapılır. Sadece belediyenin yapacağı bu tür uygulamalarda görev almaları için bir ekip oluşturduk. Elimizde yazışma var. Bu tür uygulamalarda ekiplerimizin ne yapacağı belli... Ekibimiz uygulama sürecinde zabıta ekibinin yanında bulunuyor. Olayın olduğu akşam ekipler benim yanımdan geçti. Sordum, 'Nedir bu olay?' diye. Alınan ihbarı belirttiler. Bahsedildiği gibi, yazılıp çizildiği gibi ekiplerimiz ilk ihbar anından yarım saat sonra değil, 4 dakika 15 saniye sonra olay yerindeler. Kayıtlarımızda ihbar saati belli… Yani olay henüz gerçekleşmeden yapılan ihbardan bahsediyorum. Bu kadar erken müdahale, olay yerini düşündüğünüzde, oldukça erken bir müdahale… Sonraki balıkhanede yaşanan olayda, sivil ve resmi ekiplerimiz orada ve zamanında müdahale ediyorlar. Ama bunların tersi yazılıp konuşuluyor. Bizim bu konularda demeç ve bilgi verme durumumuz yok."
Emniyet Müdürü Sazak, "Saldırı olayının ardından polisin 30 dakika sonra olay yerine ulaştığı şeklindeki söylem ve yazılardan sonra neden bir bilgilendirme yapılmadığı" yönündeki soruya karşın ise, "Kimse arayıp bize bir şey sormadı. Vali Bey'e bilgi verdim. Vali Bey'i de kimse arayıp sormamış. Biz Sayın Valimizin emrindeyiz. Bu konularda bilgi almak isterseniz, Vali Bey'e sormanız gerekir" dedi. Zonguldak'ın güvenlik sorunu olmayan bir il olduğunu belirten Sazak, daha önce görev yaptığı illere göre asayiş olaylarının Zonguldak'ta çok az olduğunu, bunu daha da aza indirmek için ekip anlayışıyla çalıştıklarını söyledi.
Yaklaşık 45 dakika süren ziyaret, sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşti.