KESK’e bağlı Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, PTT Çaycuma Şubesi’nden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 4/C’lilerin kadroya alınması için mektup gönderileceğini söyledi.
Basın açıklamasında, sadece kamuda çalıştırılan taşeron işçi sayısının 300 binin üzerinde olduğunu belirten Akyol, sözleşmeli işçi sayısının da yüz binleri bulduğunu belirterek, “Sözleşmeli çalışan insanlar kadroya geçmeyi bekliyor” dedi ve şu şekilde devam etti:
“KAMUDAKİ TAŞERON İŞÇİ SAYISI 300 BİNİN ÜZERİNDE”
“Konfederasyonumuz KESK ve KESK'e bağlı sendikalar ile sendikamız Eğitim-Sen özellikle AKP hükümeti döneminde yaygınlaşan sözleşmeli (4/B- 4/C vb.), ücretli, taşeron benzeri çalışmaya son verilmesi ve ‘Tüm çalışanlara güvenceli iş, güvenli gelecek’ talebi için yıllardır mücadele ediyor. En son geçtiğimiz ay içerisinde ‘Tüm sözleşmeli çalışanların kadroya alınması için ‘KESK Genel Merkezi tarafından ülke genelinde başlatılan ‘Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz’ başlıklı imza kampanyası Çaycuma’da bir ay boyunca yürütüldü. 4/B, 4/C, 50/D, 4924 statüsünde çalışan tüm sözleşmelilerin kadroya alınması, taşeron işçilerinin ‘ana işveren olan kurum’ kadrolarına alınması talebiyle toplanan 10 bin imza PTT Çaycuma Şubesi’nden 11 Mayıs 2011 tarihinde kargo ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderildi. Ayrıca, sendikamız tarafından 7 Mayıs 2011 tarihinde Zonguldak’a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a basın aracılığıyla çağrıda bulunuldu. Çağrıda, ‘Kadrolu çalışanlar ile sözleşmeli arasında ücret anlamında, statü anlamında eşitsizlikler vardır. AKP iktidarı döneminde kamuda çalışan kadrolu işçi sayısı düzenli olarak azalırken, sözleşmeli ve taşeron çalışan işçilerin sayısında resmen bir ‘patlama’ yaşanmıştır. 2002 yılından bu yana bütün işkollarının yaklaşık yüzde 60’ını kapsayan taşeronlaştırma uygulamaları sonucu 6 milyona yakın insan, iş güvencesinden yoksun bir şekilde, düşük ücretle ve her an işten atılma korkusu ile çalışmaktadır. Bugün sadece kamuda çalıştırılan taşeron işçi sayısı 300 binin üzerindedir.”
“MÜCADELEMİZİN KAZANIMI”
“Kamuda çalışan sözleşmeli personel sayısı AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 195 bin 180 iken, bugün bu rakam 309 bin 145’e ulaşmıştır. Özellikle 4-B ve 4-C benzeri sözleşmeli çalışma AKP iktidarı döneminde yaygınlaşmıştır. ‘Sözleşmeli çalışanların kadroya alınması için 12 Haziran sonrasını beklemeyiniz. Kanun hükmünde kararname çıkarttınız. Bir günde kanun çıkartabilmek hükümetinizin elindedir. Bir an önce bu sorununun çözümü için harekete geçiniz. Bugün yüz binlerce sözleşmeli çalışan kadroya geçmeyi beklemektedir’ denildi. 4 Haziran 2011 Cumartesi günü, Resmi Gazete’de yayınlanan 632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 4/B statüsünde ve 4924 sayılı kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların kadroya geçirileceği belirtilmiştir. Seçim öncesinde de olsa, hükümetin taleplerimizin bir kısmını karşılayacak bir düzenleme yapmış olması fiili, meşru temelde sürdürdüğümüz mücadelemizin kazanımıdır.”