TTK Genel Müdürü Burhan İnan KGD Yönetiminin ziyaretinde gündemi değerlendirdi. İnan, "Kuruma. 900 işçinin en kısa zamanda alınması gerekir" dedi.
Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu'nu kabul eden Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Zonguldak'ın güçlü bir basını olduğunu belirterek medyanın kente ve kurumlara sahip çıkıp çıkması durumunda sorunların çözüme daha kolay ulaşacağını söyledi.  TTK'da üretimin yanında iş güvenliğine büyük önem verdiklerini anlatan İnan, "Hiçbir işçimizin parmağının ucunu bin ton kömüre değişemeyiz" dedi.
Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu kısa bir süre önce görevine başlayan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan'ı makamında ziyaret ederek yeni görevinde başarılar diledi.
Ziyaret sırasında Karaelmas Gazeteciler Derneği'nin (KGD) örgütsel duruşu ve mesleki amaçları hakkında bilgi veren dernek başkanı Atilla Öksüz, "Zonguldak'ın kurumları bizler için önemli. Biz gazeteciler görüş ve düşüncelerimizle kurumların daha verimli çalışmasına destek veriyoruz. Kurumların başarılı olması Zonguldak'ın başarılı olması demek. Bu yüzden medya ile kurumların ilişkilerinin önemine inanıyoruz. Kurumlar ve medya organları arasında zaman zaman sorunlar olabilir. Burada iki taraf için yapılacak en doğru yöntemin diyalog olduğuna inanıyoruz. Bizler hep bunu savunuyor ve uygulamaya özen gösteriyoruz. Bizler mesleki özeleştirinin yanında kurumların bakış açısının da bu yönde olması gerektiğine inanıyoruz. Göreviniz de başarılar diliyoruz" dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak Temsilcisi ve KGD Başkan Yardımcısı Osman Sav, Başkan Yardımcısı Harun Ersoy, Genel Sekreter Çetin Özdemir ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Cinal görüş ve düşüncelerini paylaştı.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise Zonguldak'ta basının çok güçlü olduğunu belirterek bu gücün kent yararına ve sorunların çözümüne yönelik kullanılması gerektiğini belirterek, "Çalışmalarınızı görüyor ve izliyorum. Basın mensupları olarak bilgi ve haber vermenin ötesinde kurumları ve gelişmeleri denetleme gibi özel bir göreviniz var. Bizler de diyalog ortamının olası hatalar ve yanlış anlaşılmaların önüne geçeceğine inanıyoruz. Bu amaçta sizlerin çabası da çok önemli. Bizler her zaman denetime açığız. Önemli olan iyi niyet. İyi niyet olduktan sonra sorunların çözümü daha kolay olur. Diyalog ortamı kolay sağlanır" diyerek teşekkür etti.
"İŞÇİ ALINIRSA ÜRETİM HIZLANIR"
Ziyarette kurumun işleyişi ve yatırımlar konusunda soruları yanıtlayan Genel Müdür Burhan İnan TTK'ya alınması gündeme gelen 900 işçinin Meslek Liseleri mezunlarından olmasını istediklerini söyledi. Üretim de 2010 yılı hedefinin 2.5 milyon ton olduğunu belirten İnan çalışma bölgelerini sürekli olarak gezdiğini ve her şeyin yolunda gittiğini belirterek TTK'da çalışan sayısının korunması gerektiğini ifade etti. TTK'ya alınmak istenen 900 işçinin önemli olduğunu belirten İnan, "Üretim yan kollarında çalışacak işçilerimiz emekli oldukça üretim işçilerinden bazılarını yan sanat kollarına taşımak zorunda kalıyoruz. Yani bir taraftan açık kapatırken diğer taraftan açık vermek durumundayız. TTK'nın üretimi daha düzgün ve hızlı yapabilmesi için bu yer değiştirmelerin en aza indirilmesi gerekiyor. Bunun için 900 içinin alınması ve bir an önce görevlerine başlaması gerekiyor. Burada alınacak işçilerin meslek lisesi mezunu kardeşlerimizden olmasını önemsiyoruz. Öte yandan üretim dengesinin ve sürekliliğinin düzgün devam edebilmesi için 12 bin kişilik bir norm kadro standardı düşünülmüş ama bu tam olarak uygulanamadığı için işçilerde sürekli yer değiştirme gündeme gelmiş. Alınacak 900 kişi ile bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz" dedi.
"ÖNCELİK İŞ GÜVENLİĞİ"
TTK'da önceliğin iş güvenliği olduğunu belirten TTK Genel Müdürü İnan, 1992 yılında Kozlu'da yaşanan grizu faciasında yaşadıklarını ve deneyimlerini anlattı. 1992 yılında ocak mühendisi olduğunu ve yaşadıklarından önemli sonuçlar çıkardığını belirten İnan, "Bizim için iş güvenliği her şeyin önünde geliyor. Bu nedenle madenin her tarafında bubi tuzakları vardır. Burada eğitim ve deneyim önemli. Bizim işçimiz korkusuz yaklaşıyor. Ben de ocak gezilerimde bazen tanık oluyor uyarıyorum. Hiçbir arkadaşımızın başına bir şey gelmesini istemeyiz. Bir arkadaşımın parmağının ucunu bin ton kömüre değişmem. Bun için emniyet tedbirlerini alarak üretimi arttıracağız. O arkadaşlarımız zaten yer altına girerek hayatlarını tehlikeye atıyor. Büyük risk alıyorlar. Onların sağlığı bizim için her şeyden önemli" diye konuştu.
"LİMAN FAZLA GELİR
SAĞLAYACAKSA KİRALANABİLİR"
Burhan İnan son günlerde gündeme gelen ve tartışma oluşturan TTK'nın işlettiği Zonguldak Limanı'nın kiralanabileceği yönündeki haberlerle ilgili olarak soruya verdiği yanıtta ise konunun tartışılmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. TTK'nın her noktasıyla ilgili çalışma yaparken limanın da bu konulardan biri olduğunu belirten İnan limanın gelir gider ve işletimiyle ilgili geniş çaplı bir rapor hazırlanmasını istediğini belirterek, "Bu konuda kesin bir şey yok.
Yasal zemin ve prosedür içinde kalmak şartıyla bizden daha iyi işleterek TTK'ya daha fazla gelir sağlayabilecek bir durum söz konusu olursa kiralanabilir. Buraya gelecek özel sektör limanı çok daha fazla verimli işletebilir mi, işletemez mi? İşletirse buradan kurumun karı ne olur. Olayı bu yönleriyle inceliyoruz. Konunun kamuoyunda tartışılması sevindirici" dedi.