Kdz. Ereğli Eğitim Sen Baştemsilcisi Kerim Özdemir, YGS ile ilgili yaptığı açıklamasında alınan sıkı güvenlik önlemlerinin öğrenciler ve görevli öğretmenleri suçluluk psikolojisi içine soktuğunu belirterek, ÖSYM Başkanı Ali Demir’in yaptığı basın açıklamasının kamuoyunu tatmin etmediğini belirtti.
Özdemir, “Sonuç olarak, Bütün adayların sınav kitapçıkları herkesin görebileceği şekilde ilan edilmeli, Karşılaştırmalı değerlendirmeye uygun olacak şekilde yayınlanmalı, Kitapçıklar sınav sonrası kullanılmış haliyle (üzerinde işlem yapılmış) yayınlanmalıdır” dedi.
Konu ile ilgili yapılan açıklama şu şekilde:
“27 Mart 2011 tarihinde yapılan YGS ‘nin uygulanması sırasında alınan sıkı güvenlik önlemleri ve sınav uygulama şekli ile öğrencilere ve görevli öğretmenlere güvenilmeyip daha önce yaşananlar sanki öğretmenlerin ve öğrencilerin suçuymuş gibi öğrenciler ve görevli öğretmenler suçluluk psikolojisi içine sokulmuştur. Sınav uygulamasında;
Kitapçıkların kişiye özel olması,
Kitapçıkların poşetli ve ilk kez öğrenci tarafından açılması,
Sonuçların sadece kişi tarafından görünebilir olması,
Sınav sırasında öğrencilerin insani ihtiyaçlarının ( tuvalet vb.) bile karşılanmasına izin verilmemesi,
İstanbul’da birçok okulda sadece kız öğrencilerin sınava alınması, bazı okullarda haremlik selamlık uygulamasının yapılması,
KPSS’de yaşanan usulsüzlüklerin ve sorumlularının tam olarak belirlenememesi,
Sınav sonrası oluşacakların habercisi gibiydi. Bununla kalınmayarak kitapçıklarda uygulanan gizli şifre, suçun kimlerde olduğunu açıkça ortaya koymuştur. ÖSYM başkanı Ali Demir’in yaptığı basın açıklaması kamuoyunu tatmin etmemiştir.
Sonuç olarak,
Bütün adayların sınav kitapçıkları herkesin görebileceği şekilde ilan edilmeli,
Karşılaştırmalı değerlendirmeye uygun olacak şekilde yayınlanmalı, Kitapçıklar sınav sonrası kullanılmış haliyle (üzerinde işlem yapılmış) yayınlanmalıdır.”