Cumhuriyetin 86. yıldönümünü kutlayan Köktürk, ülkenin büyük iç ve dış sorunlar yaşadığına değindi.

Zonguldak CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Cumhuriyet Bayramının 86. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamasında AKP iktidarını eleştirdi.
Köktürk, "Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 86. yıldönümünde ülkemiz çok büyük iç ve dış sorunlar yaşamaktadır. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne saldırılar yoğunlaşmıştır. "Açılım" adıyla başlatılan süreçte yaşananlar bölücü örgüte büyük cesaret vermiş, "Açılım" sürecinin bir parçası olarak dağdan indirilen bölücü örgüt üyeleri, davullarla zurnalarla karşılanmışlardır. Habur'da mahkeme kurulmuş, devletin Hâkimi, savcısı, müsteşarı orada hazır bulundurulmuştur. Bu süreç Türk halkını derinden yaralamış, mevcut hukuk sistemimizi, eşitlik ve adalet duygularını temelinden sarsmıştır" dedi.
Köktürk, açıklamasında şunları kaydetti:
"Ulusumuzun en büyük bayramı olan Cumhuriyet Bayramımızı coşkuyla kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyorum.
Hepimizin bildiği gibi, emperyalizme karşı verilen büyük Kurtuluş Savaşının daha en başından ülkede saflar belirlenmişti. Bir yanda bağımsızlık savaşına karşı düşmanla işbirliği yapan işbirlikçiler, diğer yandan Mustafa Kemal Paşa Önderliğinde verilen bağımsızlık savaşında "Ya İstiklal Ya Ölüm" diyen yurtseverler, Kuva-yı Milliyeciler, Kemalistler... Kurtuluş Savaşı bu yüzden büyük bir destandır. Bin türlü ateşe ve ihanete karşı yoksul halkla başlatılan büyük bir direnişin onurlu zaferidir...
KARANLIK GÜÇLERİN
FAALİYET ALANI GENİŞLEDİ
Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk; ulusumuzun, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerindeki durumlarına yeniden dönmemesi için, sağlıktan eğitime,  tarımdan sanayiye, giyim kuşamdan, ölçü, saat, takvime kadar yaşamın birçok alanına uzanan büyük devrimlere girişti. Bu devrimler sayesinde, yıllar süren savaşlarda yorgun düşmüş bir halktan, yoksul ve geri bırakılmış bir ülkeden yepyeni çağdaş, laik bir Cumhuriyet yarattı. Asıl önemlisi yaptığı bu devrimlerde Türk Halkının büyük desteğini aldı.  
Büyük Önderimizi erken yitirmemiz, gerçekleştirilen aydınlanma devriminin önüne set çekmek isteyenler için fırsat yarattı. II. Paylaşım Savaşı sürecinde ve sonrasında Türkiye'de dış güçlerin etkisi daha çok görülmeye başladı. Çok partili döneme geçtikten sonra, yeraltına çekilen gerici ve karanlık güçlerin faaliyet alanı genişletildi. Laiklik ilkesinden ödünler verildi. Emperyalist güçler ulusumuzu her alanda bağımlı hale getirmek için pek çok senaryoyu yeniden uygulamaya koydular.
Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 86. yıldönümünde ülkemiz çok büyük iç ve dış sorunlar yaşamaktadır. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne saldırılar yoğunlaşmıştır. "Açılım" adıyla başlatılan süreçte yaşananlar bölücü örgüte büyük cesaret vermiş, "Açılım" sürecinin bir parçası olarak dağdan indirilen bölücü örgüt üyeleri, davullarla zurnalarla karşılanmışlardır. Habur'da mahkeme kurulmuş, devletin Hâkimi, savcısı, müsteşarı orada hazır bulundurulmuştur. Bu süreç Türk halkını derinden yaralamış, mevcut hukuk sistemimizi, eşitlik ve adalet duygularını temelinden sarsmıştır.
29 Ekim Bağımsız Cumhuriyetimizin kuruluş gününde Sayın Başbakanın ABD'ye çağrılması, Kıbrıs'ta, AB sürecinde, Ermenistan'la ilişkilerde temel ulusal çizgilerimizi sarsan tavizler Cumhuriyetimizin taşınmak istendiği noktayı maalesef çok acı bir şekilde gözler önüne sermiştir.  
İçeride ise, AKP İktidarı ile neredeyse özdeşleşen yolsuzluk ve yoksullaşma son zamanlarda anormal bir şekilde artmış, toplum vicdanını açık bir şekilde rahatsız eder hale gelmiştir. 
AKP?NİN İCRAATI
AKP İktidarının en büyük icraatlarından biri de; ülkemizdeki kamusal varlıklarımızın, en temel sanayi kuruluşlarımızın, bankalarımızın yabancı tekellerin kontrolüne geçmiş olmasıdır. Cumhuriyet Tarihinde satılan topraklarımızın üç katı yalnızca 5 yıllık AKP İktidarı döneminde satılmıştır.
Emperyalizm karşısında son kale "Ulus Devlet"tir.
Küresel güçlerce Ulus devletlerin zayıflatılması, etnik ve dini kimliklerin kaşınarak parçalanma sürecine sokulması albildiğince hız kazanmıştır. Ancak tüm  bu olumsuzluklara karşın; bizler, Laik - Demokratik Cumhuriyetimizi, Ulus Devletimizi sonuna kadar koruma ve kollama kararlılığındayız.
Cumhuriyet aydınlanmasının; Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün öngördüğü biçimiyle sonsuza kadar en güçlü şekilde ulusumuzu aydınlatacağına  yürekten inanıyoruz.  
Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyet Bayramımızın 86. Yıldönümünü bir kez daha en içten coşku ve kararlılıkla kutluyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum."