ZKÜ Rektörü Prof Dr. Mahmut Özer, bilginin üretildiği yerler olarak gösterdiği üniversitelerde, akademik habitatın oluşturulması gerektiğini belirtirken, göreve geldiği günden itibaren çalışmalara bu yönde devam ettiklerini kaydetti.
Özer, Bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yerler olarak tanımlanan habitat sözcüğünü ödünç alıyorum. Ve tarihsel olarak bilginin üretildiği yerler olan üniversitelerde akademik habitatı oluşturmak zorundayız. Göreve geldiğim günden itibaren Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin içinde yaşadığı toplumla güçlü bağları olan, çok sessizliğin üniversite için öneminin bilinciyle tüm çalışmalarını ve öğrencilerini kucaklan özgür, iletişim ve güvenin egemen olduğu bir üniversite olması için çalışıyoruz. Üniversitemizde araştırmacı, yenilikçi, dışa dönük ve her düzeyde paylaşımcı bir kurumsal kültürü yerleştirmek öncelikli amaçlarımız arasında yer almaktadır dedi.
Prof. Dr. Özer, son yıllarda Türk Yükseköğretiminde genişleme v eyaygınlaşma yaşandığını hatırlatırken, bu büyümenin ise beklentilerin artmasına ve eğitim, öğretim ile araştırmalarda çeşitliliğin artmasına zorladığını da sözlerine ekledi.