Sokakta çalışan ve dilenen çocuklara yönelik çalıştay düzenlendi nelerin yapılabileceği masaya yatırıldı.

Kdz.Ereğli Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Necdet Kocaman, ilçenin çeşitli nedenlerle göç alan bir yerleşim yeri olduğunu, sanayileşmeye aday bir yer olması nedeni ile de ailelerin iş bulmak ve çocuklarını okutabilmek amacıyla ilçeye göç ettiklerini söyledi. İlçenin ekonomik koşulları ve istihdam alanlarının göç edenler tüm bireylerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığına dikkati çeken Kocaman, İlçemizde sokakta yaşayan çocuk bulunmamakla beraber sokakta çalışan ve dilenen çocuk sayısının her geçen yıl arttığı konusunda gözlemlerimiz bulunmaktadır dedi.

Sokakta çalışan ve dilenen çocuklar ile ilgili Kdz.Ereğli'de yapılması gereken çalışmaları belirlemek üzere Kdz.Ereğli Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü Koordinatörlüğünde çalıştay düzenlendi. Zonguldak Barosunun finansal desteğini sağladığı Gülüç Beldesi'ndeki Büyük Anadolu Otel'de gerçekleştirilen çalıştaya  Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, İlçe Emniyet Müdürü Niyazi Koçak, Zonguldak Baro Başkanı Kerem Ertem, Kdz.Ereğli Belediye Başkanlığı, Bülent Ecevit Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Sağlık Grubu Başkanlığı, İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İŞKUR İlçe Hizmet Merkezi, Zonguldak Barosu İlçe Temsilciliği, Ticaret ve Sanayi Odası, İlçe Müftülüğü ve İlçe Özel İdare Müdürlüğü'nün yetkilileri katıldı.

ÇOCUK KORUMA SİSTEMİ
Kdz.Ereğli Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Necdet Kocaman, ülkede muhtaç duruma düşen çocuk, genç, yaşlı, özürlü tüm ihtiyaç sahiplerinin sosyal sorunlarının önlenmesi ya da en aza indirilmesinin sosyal devlet anlayışı kapsamında çözüm bulmanın devletin ve kendilerinin en önemli görevleri arasında yer olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, çalıştaya ilişkin açıklamada bulundu. Kocaman konuşmasında şu görüşlere yer verdi: Biraraya gelmemize neden olan bu noktada en önemli ortaklık çocuk koruma sisteminde kurumlararası işbirliği ve koordinasyonun geliştirme projesi kapsamında merkezi koordinasyon kurulu ve 5395 sayılı çocuk koruma kanununa göre verilen koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının uygulanması hakkındaki yönetmeliğin 21. Maddesi gereğince İlçe Koordinasyon Kurulu çalışmaları kapsamında bu çalıştayı değerlendirmenin de uygun olacağını düşünmekteyim.

ORTAK NOKTA ÇOCUKLAR
Ülkemizde çözüm bekleyen hizmet alanlarından en önemlisi de bugün bir sorun haline gelen ve bugün birlikte olmamıza ve çalıştayın ortak buluşma noktası olan sokakta çalışan veya çalıştırılan çocuklar konusu olmuştur. İlçemizde çeşitli nedenlerle göç alan bir yerleşim yeridir. Özellikle sanayileşmeye aday bir yer olması nedeniyle aileler iş bulmak ve çocuklarını okutabilmek amacıyla ilçemize göç  etmektedirler. İlçemizin ekonomik koşulları ve istihdam alanları göç eden tüm bireylerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Bunun sonucunda aileler ekonomik ve sosyal yoksunluğu yaşamaya başlamış bununla birlikte kentin olağan yaşam koşulları da uyum sağlayamadıkları için bu göç ekonomik ve sosyal yoksunluk beraberinde aileye başka sorunlar da getirmiştir. Aile içinde çözümler başlamış sonucunda çocuklar sokakta çalışmaya mecbur kalmışlar ve sokağın risklerine açık bir şekilde yaşamlarına devam etmeye başlamışlardır. İlçemizde sokakta yaşayan çocuk bulunmamakla beraber sokakta çalışan ve dilenen çocuk sayısının her geçen yıl arttığı konusunda gözlemlerimiz bulunmaktadır.

CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALMAKTA
Şunun da bilinmesi gerekir ki küçük yaşlardan itibaren sokakta çalışmaya ya da dilenmeye başlayan çocuklar ne yazık ki süreç içerisinde sokağa daha da bağımlı olmaya başlamakta, belirli bir miktarda gelir elde eden bu çocuklar büyüdükçe bu paranın kendilerine yettiğini düşünerek ailesiyle ilişkilerini sekteye uğratmaya başlamakta, zamanının çoğunu sokaklarda geçirmekte ve sonunda da sokakta yaşamaya başlamaktadırlar. Sokakta çalışan veya dilenen çocukların sokağın risklerine açık olması nedeniyle cinsel istismara maruz kalmakta, bunun yanında daha birçok şekilde mağduriyet yaşadıkları müdürlüğümüze yansıyan vakalardan anlaşılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda sokakta çalışan ve dilenen çocuk sayısının artması nedeniyle müdürlüğümüz bünyesinde belediye, emniyet çocuk şube görevlileri ve müdürlüğümüz meslek elamanlarından oluşan komisyonlar kurulmuş ve bu komisyonlar belli dönemlerde çalışmalarını yürütmüş ancak bu çalışmalar yeterli olamamıştır. İlçemizde sokakta çalışan ve dilenen çocuklar sorunu gözle görünür bir gerçektir.

SABIR, BİLGİ, ZAMAN
Bu sorunun çözümlenerek bu çocukları sokağın bilinen ve alışılagelmiş risklerinden uzaklaştırarak koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmemsi için hem doğrudan hedef gruba hem de diğer kurumları hizmetlerinin geliştirilmesi ve farkındalık yaratılması için çeşitli çalışmaların planlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Çalıştayımızın ortak hedef grubu sokakta çalışan veya dilenen çocuklar ve aileleridir. Bu grubun ekonomik, sosyal, eğitim, öğretim ve psikolojik alanlarda desteklenerek çocukları sokaktan koparıp aileye döndürmek ve aileyi güçlendirmek yönünde çalışmalar yapılması gerekmektedir. Çözümü için toplanılan bu konu zor bir alandır. Sabır, bilgi, zaman, ortak akıl ve strateji gerektirmektedir. Ancak konuya tüm kurum kuruluşlar olarak bu toplumuzun geleceği çocuklar açısından koruyucu ve önleyici tedbirler bağlamında yararın kangren olmadan çözme imkan ve kabiliyetimiz vardır dedi.

GÜNER YİĞİT'DEN SUNUM
Zonguldak Barosu Başkanı Kerem Ertem'de böyle bir çalıştayın yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden konuşmasının ardından Kdz.Ereğli Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü meslek elemanları Erdem Gündüz, Güner Yiğit ve Meral Ünal Gündüz tarafından hazırlanan sunum gerçekleştirildi.