Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu, TTK tarafından işletilen Zonguldak Limanı'nın bazı eksikler nedeniyle deniz trafiğine kapatılmasına sert tepki gösterdi.

TTK'nın liman işletmeciliğini sorunsuz ve karlı olarak sürdürdüğü bir dönemde trafiğe kapatılmasının ciddi ihmaller içerdiğini belirten Muslu, "Fransız sermayeli Ereğli Şirketi'nden 1936 yılında alınan ve 1937 yılında 3241 sayılı yasa ile Etibank tarafından kamulaştırılan Zonguldak Limanı'nın sahibi ve işletmecisi Türkiye Taşkömürü Kurumu'dur. TTK tarafından işletilen liman, 50 personeli ile hem özel sektöre hem de kamu sektörüne hizmet veren bir limandır.

"KAR ELDE EDİYOR"
Uluslararası deniz taşımacılığının da yapıldığı Zonguldak Limanı, kar elde eden bir işletmedir. Ro-Ro taşımacılığının yanı sıra demiryolu bağlantısıyla da yüksek işlevli bir limandır. Diğer yandan Liman, kurumun geleceği açısından da önemlidir. Zonguldak Limanı, kurumun üretim ve sevk zinciri açısından hassas bir konumdadır. Kurum ürettiği kömürlerin satışını hem karayolu hem de deniz yoluyla; demir-çelik fabrikalarına, Çay Kur'a, Çimento Fabrikalarına, Şeker Fabrikalarına, Çates'e ve diğer kurumlara yapmaktadır. Liman, TTK'nın üretim zincirlerinin en önemli halkalarından biridir ve Kurum hedeflenen üretimlere ulaştığında bu önemi daha da artacaktır.

"TEPKİMİZİ ORTAYA KOYDUK"
Ocak 2010'da limanın işletmesinin devredilmesi gündeme getirilmiştir. Bu gelişmelere tepkimizi ortaya koyduk. Bu gelişmeler yaşanırken, bu kez liman işletmesinin bazı belgelerinin ve uygulamalarının eksik olduğu gerekçesiyle deniz trafiğine kapanması kabul edilemez. TTK'nın liman işletmeciliğini sorunsuz ve kârlı olarak sürdürdüğü bir dönemde trafiğe kapatılması ciddi ihmaller içermektedir. Denizcilik Müsteşarlığı'nın bu eksiklerin giderilmesi için 2 kez, 6'şar aylık süre vermesi, buna rağmen eksiklerin giderilmemesi akıllarda soru işaretleri bırakmaktadır. TTK yönetimi, Zonguldak ve Kurum için çok önemli olan Zonguldak Limanı'na gereken özeni göstermeli ve yaşanan sorunlar bir an önce giderilerek liman yeniden sorunsuz olarak işler hale getirilmelidir Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ediyoruz. Çalışma hayatında sorunların arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu sorunların çözümünde hiç kuşkusuz herkese büyük görevler ve sorumluluklar düşüyor. Başta siyasetçilerimiz olmak üzere herkesi, öncelikle kurumlarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz" dedi.