Hükümetin kamu emekçileriyle toplusözleşme imzalanması için referandumda 'Evet' oyu vermeyi şart koşmasına KESK Çaycuma Bileşenleri'nden tepki geldi.

KESK Çaycuma Bileşenleri adına açıklama yapan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, toplusözleşme ve grev taleplerini yineleyerek, toplusözleşme haklarının referandum öncesi pazarlık konusu yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
Akyol, Başbakan Erdoğan'ın Çorum mitinginde, KESK'i ideolojik olmakla suçladığını hatırlatarak; "Başbakan da bizim kadar ideolojiktir. Toplusözleşme ve grev hakkını talep eden biz kamu emekçileri, bu hakkın düzenlenmesinden kaçan ise Başbakandır" dedi.
AKP'nin tüm sendikaları kendisine bağlayarak, tek kutuplu bir Türkiye yaratmak istediğini, yıllardır grevli toplusözleşmeli sendika hakkı mücadelesi vermelerine rağmen bunun gereğini yerine getirmeyerek Başbakanın ideolojik davrandığını vurgulayan Akyol, Ankara'da ataması yapılmayan öğretmenlere yönelik saldırı ile de demokrasi nutukları atan AKP'nin gerçek yüzünü bir kez daha gösterdiğini söyledi.
AKP'nin getirdiği Anayasa değişikliği ile memurlara grev hakkının verilmediğini, grev hakkı olmayan bir toplu sözleşme hakkının, toplu görüşmeyle aynı olduğunu belirten Akyol, bu durumun Anayasa'nın 90. maddesine ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğunu hatırlatarak; "G harfinin yerine S harfi getirilerek, Bakanlar Kurulu yerine Uzlaştırma Kurulu'nun getirilmesi hiçbir şeyi değiştirmiyor. Grevsiz bir toplu sözleşmeyi kabul edemeyiz, bu nedenle anayasa değişiklikleri bizim için yok hükmündedir. Hükümet Anayasa'ya evet istedi. KESK'in bunu kabul etmesi mümkün değildir. KESK bu yüzden toplu görüşme masasından ayrıldı. Biz kamu emekçileri 12 Eylül Anayasası'na da AKP Anayasası'na da 'HAYIR' diyoruz. AKP Anayasası'nı, grevsiz toplu sözleşmeyi ve AKP politikalarını kabul etmiyoruz" dedi.
Toplu görüşmelere devam eden diğer konfederasyonlara masayı terk etme çağrısı yapan Akyol; "Gelin bütün kamu emekçileri konfederasyonları olarak grevli toplusözleşmeli sendika hakkı için birlik olalım, görevimizi yapalım, kamu emekçilerinin çıkarlarını savunalım" diyerek tepkisini dile getirdi.