İşçi Partisi (İP) Zonguldak İl Başkanı Mehmet Uslubaş, partililerle birlikte Gazipaşa Caddesi'nde bir basın açıklaması düzenleyerek, 12 Eylül referandumunun sonuçlarının gayri meşru olduğunu iddia etti.
AKP'nin referandum süreci boyunca devletin kasasını seçim bütçesi haline getirdiğini belirten Uslubaş, basın ve yayın organlarını baskı altına alarak "evet" propagandası yaptırdığını söylediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı bölücülükle suçladı.
Uslubaş, basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"CUMHURİYETİ YENİDEN KAZANMALIYIZ"
"AKP iktidarı devlet olanaklarını sonuna kadar kullanarak vatandaşlarımızın oylarını etkiledi. Devlet kasası, AKP'nin seçim bütçesi haline getirildi. Başbakan Tayyip Erdoğan, 'Beni destekleyin, yoksa bertaraf olursunuz' diyerek yurttaşları tehdit etti. Devletin bütün basın-yayın organları 'evet' propagandası için kullanıldı. Özel basın yayın kuruluşlarının ise, tamamına yakını tehdit, ceza ve baskılarla teslim alındı. Rüşvet, ülke çapında yaygın olarak dağıtıldı. Oylar, parayla satın alındı. Böyle özgür irade olur mu? Böyle referandum olur mu? Biz İşçi Partisi olarak bütün bu nedenlerden ötürü 12 Eylül referandumuna ve sonuçlarına 'gayri meşru' diyoruz! Cumhuriyetin temel kurumlarının yıkıma uğratıldığı, ülkemizin parçalanmaya itildiği günümüz koşullarında, cumhuriyeti yeniden kazanmak göreviyle karşı karşıyayız. Bu durum bütün ulusal güçleri seferber ederek bir milli hükümetin kurulmasını zorunlu kılıyor. Bu, öncelikle bir program meselesidir. Türkiye'nin yurtsever güçleri, kendisini 'muhalefet' çukuruna hapsedemez. Bu 'muhalefet' çukurunda 'istemezük' tavrı ile sorunlara çözüm yoktur."
"AKP'NİN AMACI, TÜRK ORDUSUNU SAVUNMASIZ HALE GETİRMEKTİR"
"İşçi Partisi, Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu parçalanma ve cumhuriyeti yeniden kazanma sorunlarına çözüm programları üretti. İşçi Partisi, Türkiye'nin direnme hattıdır! İşçi Partisi, Türkiye'nin kuva-i milliyesidir! Türkiye, gayrı meşru AKP iktidarı ile varlığını sürdüremez. Gayrı meşru AKP'den kurtulmak ve milli bir hükümet kurmak, Türkiye için bir varlık sorunu haline gelmiştir. Bugün uygulanmaya çalışılan okullarda Kürtçe öğretim, ancak ayrı devlet amacıyla açıklanabilir.
Bu da Türkiye'nin bölünmesidir ki, bunu kabul edemeyiz. Tayyip Erdoğan'ların ABD'nin BOP görevlileri olarak işledikleri Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkma, milleti bölme, vatanı parçalama suçunun fiillerinden biri olan anayasayı değiştirme girişimi gayrı meşrudur. AKP'nin esas hedefi; Türk ordusunu, cumhuriyeti savunamaz hale getirmek ve bağımsız yargıyı tasfiye etmektir. Maalesef bunda da belirli bir ilerleme sağlamışlardır. İşçi Partisi'nin milletimize uyarısı, sıradan bir tavır açıklaması değildir. Belirtilen tarihsel görevler için bir örgütlenme ve mücadele çağrısıdır.
Bu nedenle bütün yurttaşlarımızı İşçi Partisi saflarında birleşmeye ve görev almaya çağırıyoruz." Uslubaş ve beraberindekiler, basın açıklamasının ardından halka bildiri dağıttılar.