KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Zonguldak Şube Başkanı Ali Yener, yaptığı basın açıklamasında, iktidar partisi AKP'nin Gelir İdaresi Başkanlığı'nda kadrolaşmaya devam ettiğini belirterek, kamuda tarafsızlığın "esas", ayrımcılığın ise "suç" olduğunu belirtti.
Son yıllarda AKP hükümeti tarafından, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında siyasi kadrolaşmanın alabildiğine hızlandığına dikkat çeken Yener, buna rağmen AKP'nin kadrolaşma suçlamalarına itiraz etmeyerek, bu konuda sessiz kalmayı yeğlediklerini belirtti.
Şube Başkanı Yener, tepki dolu basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"AKP, KADROLAŞMA İDDİALARINA SESSİZ KALIYOR"
"Pek çok yargı kararı bulunmasına rağmen Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, sözlü sınav yapılmaya ve adaylar arasında tepkiye neden olan taraflı uygulamaların hayata geçirilmesine devam ediliyor. BES olarak, yönetmeliklerde düzenlenen sözlü sınavların iptali için açtığımız davaları sürekli kaybeden Gelir İdaresi Başkanlığı, en sonunda çözümü, 5345 sayılı yasaya sözlü sınav ibaresini TBMM iradesiyle koydurarak bulmuştur. Böylece, sözlü sınavları yasal hale getirilerek, 6009 sayılı yasayla yapılan değişikle de sözlü sınavın kayıt altına alınmayacağı hüküm altına alınmıştır. Genel Merkezimiz tarafından, ana muhalefet partisi aracılığıyla söz konusu hükmün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne taşınması için girişimde bulunulmuş, süreç halen devam etmektedir. Bunun yanı sıra, sendikamızca tüm sözlü sınav uygulamalarının iptali için çeşitli davalar açılmış, bunların bir kısmının yargılama süreçleri de halen devam etmektedir. Bilindiği üzere, sözlü sınavlar daima çeşitli şaibelere ve idarenin objektif davranmadığı tartışmalarına neden olmuştur. Bununla birlikte, sözlü sınavın hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu hususu da yargı kararlarıyla ispatlanmıştır. Özellikle son yıllarda AKP hükümeti tarafından tüm kamu kurum ve kuruluşlarında siyasi kadrolaşma alabildiğine hızlandırılmıştır. Başbakanlığa bağlı kurumlardan, Milli Eğitim Bakanlığına, Sağlık Bakanlığından, İçişleri Bakanlığı'na, Hâkim ve Savcılardan kurul üyelerine kadar çeşitli kamu kurumda AKP kadroları işbaşına getirilmiştir. Bununla birlikte, kamu kurumlarına uzman, denetmen, uzman yardımcısı vb. açıktan atananlardan hükümet ve bağlantılarının referansı olmayanların kazandırılmadığı iddiaları mevcuttur. Gelir İdaresi Başkanlığı da kurulduğu 2005 yılından bu yana, gerek daire başkanlarının görevlendirilmesinde, gerek vergi denetmenlerinin müdür kadrolarına atanmaları sırasında, gerekse müdür ve müdür yardımcılığı sözlü sınavları sonrasında basına ve kamuoyuna yansıyan sonuçlar üzerine yürütülen tartışmalarda, AKP kadrolaşmasının hızla sürdürüldüğü bir kurum olarak kendisinden söz ettirilmesine itiraz etmeyerek, bu konuda sessiz kalmayı yeğlemektedir."
"YÜRÜTME VE YASAMA ELİYLE YARGI KARARLARI ÇİĞNENİYOR"
"Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, yerleşik yargı kararlarına aykırı düzenlemeler yaparak, sözlü sınavlarda ısrar etmesi; açık yargı kararlarına rağmen sözlü sınavların ses ve görüntülerinin kamera vb. ile kayıt altına alınmaması, hatta yapılacak sözlü sınavların kayıt altına dahi alınmayacağının yasa hükmü haline getirilmesi, sözlü sınavlarda şüphelere ve hukuksuzluklara neden olacağı ve olduğu gözlemlenmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, yakın tarih aralıklarında aynı unvanlar için görevde yükselme sınavları yapılmış, ancak açılan sınavlarda belirlenen kadro sayısının çok altında atama yapılmıştır. Örneğin, 2009 yılına Vergi Dairesi Müdür Yardımcılığı sınavı yapılmış, yazılı sınavı kazanan personelden çok daha azı sözlü sınavda başarılı sayılmıştır. 2009 yılı Müdür Yardımcılığı sınavına katılan bir üyemiz üzerinden açtığımız davada Mahkeme sözlü sınavın objektif şekilde yapılmadığına karar vermiş ve sınav iptal etmiştir. Akabinde, Başkanlık yeni bir sözlü sınav için üyemize çağrıda bulunmuştur. Yine, 15 Mayıs 2010 tarihinde yeni bir Vergi Dairesi Müdür Yardımcılığı sınavı açılmış ve bu sınavda da 200 kişilik açılan sınavın yazılı bölümünü 138 personel kazanmış ancak sözlü sınav sonucuna göre 138 personelin ataması yapılmıştır. 28 Ağustos 2010 tarihinde ise yeniden bir Vergi Dairesi Müdür Yardımcılığı sınavı yapılarak burada da yazılı bölümde başarılı olan 518 personelden 200'ü sözlü sınav sonucuna göre başarılı sayılmıştır. Aynı şekilde 2009 tarihinde Vergi Dairesi Müdürlüğü sınavı yapılmış ancak açıklanan kadro sayısı kadar atama yapılmamış, 29 Mayıs 2010 tarihinde yeni bir Vergi Dairesi Müdürlüğü sınavı yapılmış ve 247 personel yazılı bölümünü kazanmış sözlü sınav sonucunda 50 personelin ataması yapılmıştır. Bu süreçte sözlü sınavın iptaline ilişkin açtığımız davalar olumlu sonuçlanmış, Başkanlık tarafından yapılan atamalar iptal edilerek, yeniden bir sözlü sınav yapılmıştır.
Ancak ikinci kez yapılan sözlü sınavda kazanan adaylar için de çok fazla bir değişiklik olmamış ve ilk sınavda başarılı sayılan personelin tamamı tekrar başarılı sayılmışlardır. Tüm bu gelişmeler sadece kurum içinde açılan Görevde Yükselme Sınavlarında yaşan örneklerdir.
Açıktan atama yoluyla yapılan Vergi Denetmen Yardımcılığı, Gelir Uzmanı Yardımcılığı gibi kadrolara ilişkin sözlü sınavlarda yaşananlara ulaşma şansımız bulunmamakla birlikte, Hükümet ve GİB bürokratlarının referanslarının dikkate alındığına dair iddialar kamuoyunda yer almaktadır."