CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk, Çateş'in özelleştirmesinin Zonguldak geneline yansıyacağı etkileri gündeme taşıdı. Köktürk, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesine verilen  yanıtta Çates'in çoklu satışının bildirildiğini öne sürdü.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız'a TBMM Başkanlığı aracılığı ile yönelttiği Çates sorusuna aldığı yanıtta, bu kurumun çoklu satışının düşünüldüğünün ortaya çıktığını vurgulayan CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk "AKP varsa satış vardır, yatırım yoktur" dedi.
Köktürk, Çates'in Özelleştirilmesi, Çates'in tekli veya çoklu satışı ve Bu özelleştirmenin TTK'ya ve Zonguldak geneline yansımaları gibi konularda 8 adet soru yönelttiklerini belirterek Bu önergeye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız tarafından yanıt verildiğine vurguladı.
Bakan Yıldız'ın Köktürk'e verdiği yanıt şöyle:

*Elektrik üretim tesislerinin özelleştirilme çalışmaları 4628 ve 4046 sayılı kanunlar çerçevesinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca yürütülmektedir.
*Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan 17 termik santrali ile 28 hidroelektrik santralinin tek tek veya portföyler halinde özelleştirilmesi düşünülmektedir.
*Hamitabat, Çan, Seyitömer ve Soma Termik Santrallerinin portföy gurupların dışında tutularak özelleştirilmeleri planlanmaktadır.
*Diğer Santrallerin ise (9); portföy halinde düzenlenerek özelleştirilmesi gerçekleştirilecektir. 
*Bu durumun TTK'nın pazarlama hedefleri açısından bir sorun oluşturmayacağı düşünülmekte, ayrıca bu santralin özelleştirilmesi durumunda bile TTK'nın kar / zarar ve maliyet değerlerine etkilemeyeceği değerlendirilmektedir.
*2001 yılı program tedbirlerinin 138 nolu tedbirinde "TTK'nın zarar eden bir yapıdan çıkartılması amacıyla eylem planı hazırlanacak ve kurum yeniden yapılandırılacaktır." Hususu yer almaktadır. Belirtilen tavsiye kararı ve tedbir doğrultusunda Hazine Müsteşarlığı Koordinatörlüğünde Bakanlığımız, DPT Müsteşarlığı ve TTK yetkililerinden bir komisyon oluşturulmuş olup çalışmaları devam etmektedir.

Köktürk bu yanıttan şu sonucu çıkardığını ifade etti:

*Güçlü bir kamuoyu ve siyasal baskı oluşturulmadığı sürece, Enerji Bakanlığı ÇATES'i özelleştirmekte kararlıdır.
*Yine ÇATES'in özelleştirilmesinde görülen kararlılık "ÇATES'in çoklu satışında da" görülmektedir. Enerji Bakanlığının yanıtına göre; "ÇATES ÇOKLU SATILACAKTIR."
*ÇATES'in çoklu satışının TTK'ya ve bölgemize yönelik olumsuz yansımaları Enerji Bakanlığı tarafından hafife alınmaktadır.
*Yukarıdaki yanıtlar ve çıkarımlar ışığında bu gelişmeler kabul edilemez. Önümüzdeki süreçte şayet AKP VARSA TTK YOKTUR.... ÇATES YOKTUR…
AKP VARSA SATIŞ VARDIR, YATIRIM YOKTUR