Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Zonguldak İl Başkanı Savaş Oruç ve beraberindekiler, Merkez PTT önünde toplanarak, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mehmet Pakdemirli'nin üniversite öğrencilerini okuldan atmakla tehdit edişini “mektup eylemi” ile protesto etti. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Atatürkçü Düşünce Kulübü (ADK), İşçi Partisi (İP), Eğitim-İş Şubesi ve Türkiye Gençlik Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği basın açıklamasını okuyan Oruç, daha sonra PTT’den Atatürk’ün Bursa Nutku’nu Celal Bayar Üniversitesi Rektörü’ne gönderdiler.
Açıklamayı okuyan Oruç, şunları kaydetti:
“ONUN MÜLKÜ DEĞİL”
“Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü ile TGB Manisa Başkanı arasında 23 Aralık Perşembe günü yaşanan diyalog ibret vericidir. Üniversitelerin içine sürüklendiği durumun vahametini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Mehmet Pakdemirli'nin, ‘Ben rektör olarak taahhüt ediyorum, üniversiteden hepsini atacağım’ diyerek bağırdığı görüntüleri tüm Türkiye izledi. Şimdi kamuoyuna soruyoruz! Bir Rektör, üniversite öğrencilerini okuldan atmakla nasıl tehdit eder? Bu rektör öğrencileri okuldan atacağını kime taahhüt ediyor? Mehmet Pakdemirli, AKP'nin memuru mudur, avukatı mıdır? Neden kendisini Bülent Arınç'a siper etmiştir? Bir rektör, öğrencilerle böyle konuşamaz. Üniversitede ifade özgürlüğü ve öğrenci hakları ayaklar altına alınmıştır. ‘Burası benim üniversitem’ diyen Mehmet Pakdemirli'nin iddia ettiği gibi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi onun mülkü değildir. Bu açıklaması ile üniversite camiasına karşı küstahlık etmiştir. Ayrıca bir rektör, siyasi iktidarın bu denli güdümünde görev yapamaz. Devlet yöneticilerinin huzurunda el pençe divan duran bir bilim adamı olamaz. Bülent Arınç'ın okula gelişi esnasında Mehmet Pakdemirli'nin korkudan titrer halde görüntülenmesi, onun bu koltukta oturmaması gerektiğini ortaya koymuştur.”
“HER YERDE KARŞILARINA DİKİLECEĞİZ”
“TGB, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü'nün önüne ne için gitti? Siyasi iktidarın üniversiteye müdahalesini eleştirmek için Bülent Arınç'ı karşılamaya gittik. Cumhuriyet üniversitelerini zapt altına almanın pazarlığını yapanları açığa çıkardık. Bilim özgürlüğüne düşman olan zihniyeti protesto ettik. Kimse bunu yapmamızı bugüne kadar engelleyemedi, bundan sonra da engelleyemez. Bu sebeple ilan ediyoruz. AKP yöneticilerini üniversitelere sokmayacağız. Üniversitelere karşı yürüttükleri saldırıları boşa çıkaracağız. ‘Atatürk'ten sen görev alamazsın, Atatürk'ten görev aldıysan seni üniversiteden atarım’ diyor Mehmet Pakdemirli, ama biz yineliyoruz. Biz vatanı ve üniversiteleri savunma görevini Bursa Nutku'ndan alıyoruz. Gençliğin bu kararlılığına tahammül edememesi, Mehmet Pakdemirli'nin cumhuriyet karşıtlığının bir ifadesidir. Bu tavrı protesto etmek için tüm illerden gençleri, Mehmet Pakdemirli'ye Bursu Nutku'nu göndermeye çağırıyoruz. Manisa Üniversitesi'ni de bilimi ve Cumhuriyet'i savunmak üzere ayağa kalkmaya davet ediyoruz.”