AKP'nin önceki İl Başkanı Celil Uzun, AKP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin ile düzenlediği basın toplantısında gündemde yeralan termik santral ve Erdemir'de yaşanan maaş kesintileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

REFERANDUM: Biz isterdik ki bu süreç partiler arası yarış değil halkın ihtiyaç duyduğu şekilde oylansın. CHP bu 26 maddenin 24'üne evet dedi. Bakıyoruz kimin vatanperver kimin vatansever olduğu belli değil. Ele geçen yargıyı kurtarmak istiyoruz. Gelecek için vatanımız için evlatlarımız için evet demeliyiz.

TERMİK SANTRAL: Termik santral Armutçuk'un bir projesi olduğu için gündeme gelmişti. O zamanki iktidardaki partiler Anavatan Partisi, DSP ve DYP vardı. Bu partiler projeleri gündeme getirdi, onayladı, Armutçuk'a termik santral yapılmasını isteyenlerdir. Bütün partiler termik santral yapılması için açıklamalar yapmış.

AVUKAT DEMİRTAŞ GETİRDİ: Kdz.Ereğlili avukat Ünal Demirtaş benim yanıma 1 ay önce dosya ile geldi. "Başkanım biz Kireçlik'teki olayı çözemiyoruz senin bu işi çözeceğine inanıyoruz herkes bir şey söylüyor, Maliye Bakanı ile bir görüş" dedi. Aldık dosyayı önce Vali sonra rektörü aradık. Bize herkes "yardım etsin" dedik. Hem Maliye Bakanı hem danışmanı ile bu konuları görüştük, olayı çözdük. Biz reklam peşinde değiliz. Konuyu rektörün açıklamasını bekledim siyaset olmasın diye. Termik santral isteyenler bu işe sahip çıktı.

ÖNERİLERİNİ DİKKATE ALDIM: Eyüp Bektaş, TTK'nın, Ereğli ve Zonguldak'ın kurtarılma çalışmalarını anlatıyor, evet doğru, hepsine katılıyorum, sorun yok, böyle de olması lazım. Sina Çıladır'da aynı termik santral kurulsun demiş köşe yazısında. İkisinin de gazeteciliklerini överim, ön plana çıkartırım. Bu insanlar duayen insanlardır, bu arkadaşların önerilerini dikkate almak zorundayım. İl Başkanlığım dönemimde bunları her zaman gündeme getirdim, önerileri ve eleştirileri neticesinde büyük kazanımlar sağladım.

BİR TEK BENİM VAR: Erdemir'de işçilerin maaşları konusu gazeteci arkadaşlara da soruyorum ya bu bir sene önceden belli değil miydi? Ben şuna bakarım, işçilerimizin maaşının yüzde 33 indirildiği gün ne açıklama yaptın? Ben ona bakarım. O gün çıkıp Oyak yönetimini, sendikayı eleştirdiğiniz bir açıklamanız yok ama benim var."

AKP Zonguldak önceki İl Başkanı Celil Uzun, AKP Kdz.Ereğli İlçe Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında gündemde yeralan konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kireçlik'e Hema tarafından yapılması düşünülen termik santral alanının Zonguldak Karaelmas Üniversitesine devrine ilişkin yaşanan sürecin öncesini ve sonrasını detayları ile anlatan Uzun, Erdemir'de maaş kesintisinin 1 yıl sonra geri geleceğinin zamanında açıklandığını maaş kesintisi yapıldığı süreçte kendisi haricinde hiç kimsenin ses çıkarmadığına vurgu yaptı. Gazetemiz köşe yazarı Eyüp Bektaş, Yeni Ufuk Gazetesi yazarı Sina Çıladır'ın termik santral ile ilgili yazılarını da gündeme alan Uzun, referandum sürecinde insanların kafalarını karıştırmak için çalışma yapıldığını söyledi.

"EVET" DEMELİYİZ
Konuşmasına 12 Eylül'de gerçekleştirilecek referandumda ülkenin geleceği için vatandaşların, "evet" oyu kullanmasını isteyen Uzun, "Biz isterdik ki bu süreç partiler arası yarış değil halkın ihtiyaç duyduğu şekilde oylansın. CHP bu 26 maddenin 24'üne evet dedi. Bakıyoruz kimin vatanperver kimin vatansever olduğu belli değil. Ele geçen yargıyı kurtarmak istiyoruz. Gelecek için vatanımız için evlatlarımız için evet demeliyiz. Ülkede kaos olmasını isteyen insanlar var bunlara karşı evet demeliyiz" dedi.
Önceki İl Başkanı Celil Uzun'un bölge ile ilgili çarpıcı açıklamaları ise şu şekilde.

GÜNDEMDE 2 KONU VAR
Kdz.Ereğli'de özellikle son dönemlerde 2 konu gündemde tutuluyor. Biri Kireçlik'te yapılacak olan termik santral olayıdır tamamen politika yapılarak eylem dışında hiçbir etkisi katkısı olmadığı halde kendi hanesine artı yazdırmak için büyük çaba sarfediyor. Yine diğer konu Erdemir'deki maaşlardaki kesinti konusu. Tam bu konular referandum aşamasına getiriliyor, halkın kafasını karıştırıyor.

TERMİK SANTRAL KONUSU
Termik santral Armutçuk'un bir projesi olduğu için gündeme gelmişti. O zamanki iktidardaki partiler Anavatan Partisi, DSP ve DYP vardı. Bu partiler projeleri gündeme getiren onaylayan Armutçuk'a termik santral yapılmasını isteyenlerdir. DSP'nin Milletvekili var, 20 Mart 2000 tarihli Önder Gazetesi'nde açıklaması, "Santral Çinlilerin" şeklinde. Yine Önder Gazetesi'nde bir açıklama, bizi eleştiren, eleştirilerinde de haklı, eleştirilerine de katılıyoruz. Bu eleştirilerden pay sahibi olmak istiyoruz kendimizi düzeltmek için. "Zonguldak ağır hasta" başladığı ne zaman 2000 yılında. "İşte reçete" diyor haberin içerisinde Armutçuk'a termik santral yapılmasını istiyor. Başka gazete Demokrat'ta, "Zonguldak kurtarılacak" diyor. Devlet Bakanı Hasan Gemici ile Devlet Bakanı Güler'in açıklamaları bunlar. Çözüm ve önerileri, Armutçuk'ta termik santral yapılacak. Tamam bir şey demiyoruz normal olan şeyler hiçbirşey. 2000 yılında başlamış konuşulmaya 2001 yılına kadar sürmüş. 15 Ağustos 2001 tarihinde Zeki Çakan'ın açıklaması bile var yani bütün partiler termik santral yapılması için açıklamalar yapmış.

BÖLGENİN KURTULMA ÇALIŞMALARI
Her zaman da söylerim gazeteciliklerini de överim, ön plana çıkartırım. Bu insanlar duayen insanlardır, bu arkadaşların önerilerini dikkate almak zorundayım. Ben İl Başkanlığım dönemimde bunları her zaman gündeme getirdim ve onların önerileri ve onların eleştirileri neticesinde büyük kazanımlar sağladım. Her zamanda kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Mesela Sina Çıladır ağabeyimiz, 20 Nisan 2000 Perşembe tarihli yazısında, "Şimdi kömürle çalışacak bir termik santral kurulması projesi var Kandilli'ye. Enazından Enerji kaynakları içi içe olması bakımından devreye girmeli". Sayın Eyüp Bektaş kardeşim geçen yazısında eleştirmiş, Celil Uzun bunu açıklasın, belgesini koysun diye, okudum. Hiçbir zaman Eyüp Bektaş'ı eleştirme anlamında söylemedim. Ben sadece bu süreçte termik santral olduğu için onlara destek verenlerin isimlerini sıralarken adını söyledim. 2 Şubat 2002 tarihinde Eyüp Bektaş kardeşimizin yazdığı yazı var.

"EVET DOĞRU, KATILIYORUM"
Yine buna geçmeden önce daha önce yazdığı bir yazı var, TTK'nın kurtarılma çalışmalarını anlatıyor, Ereğli ve Zonguldak'ın da kurtarılma çalışmalarını anlatıyor, evet doğru hepsine katılıyorum, sorun yok, böyle olması lazım. Sonunda şunu da söylüyor, "TTK, Ereğli Limanını Deniz Kuvvetlerine Komutanlığına devir işlemlerinden sonra Armutçuk'un uğrayacağı zarara ortadan kaldırmak için termik santrale ihtiyacımız var. Kandilli'deki TTK'daki üretim artışı kömürle çalışan termik santral ve Kireçlik'teki birde o zaman kömürle çalışan değil fuel oil ile çalıştırıyor, Kireçlik'le fuel oile elektrik enerjisi üreten santralin yarattığı kalkınma hızına, kalkınma hızına hemde fuel oil arkadaşlar ya dili sürçtü belki de kömür yazacaktı, enteresan bir şey. Kömür memleketinde fuel oile. Devam ediyor, "Bu santralin yarattığı kalkınma hızına üretimden de sağlanacak katkılar ile olayın sosyal boyutu tamamlanır" diyor evet doğru, teşekkür ederim.

ÜNAL DEMİRTAŞ
DOSYA İLE GELDİ

Biz siyaseten kullanmak istemedik, şahitler huzurunda söylüyorum. Benim avukatım Ankara'da Ünal Demirtaş'tır. CHP'nin Çankaya İlçe Yönetiminde yeralan Kdz.Ereğlili çok değerli, çok temiz, fikirlerinden faydalanılması gereken bir insan. Benim yanıma 1 ay önce dosya ile geldi. "Başkanım biz Kireçlik'teki olayı çözemiyoruz senin bu işi çözeceğine inanıyoruz herkes bir şey söylüyor bu Maliye Bakanı ile bir görüş" dedi. Aldık dosyayı önce Vali, rektörü aradık. Bize herkes "yardım etsin" dedik. Maliye Bakanı danışmanına gittim hem Maliye Bakanına hem danışmanı ile görüştük. Biz bu olayı çözdük. 2 Gün önce basın toplantısında Zonguldak'ta bu konuya değindim. Dedim ki biz reklam peşinde değiliz. Ben o gün bu olayı biliyorum, istedim ki rektör bunu açıklasın, siyaset olmasın.

PARMAĞI OLMAYANLAR
BU İŞE SAHİP ÇIKIYORLAR

Hayret ki hayret hiç bu işlerde parmağı olmayanlar oralarda termik santral kurulmasını isteyenler bu işe sahip çıkıyor. Oranın muhtarı çıkıp belediye başkanına teşekkür ediyor ya bırak muhtarım bırak, sen şunu sor Kireçlik'te termik santral kurulmasını istedin mi istemedin mi diye. Sen gel AKP'li yöneticilere teşekkür et işte Ereğli bundan kaybediyor.

MAAŞ KESİNTİSİ
Diğer bir konu işçilerin maaşları konusu, gazeteci arkadaşlara da soruyorum ya bu bir sene önceden belli değimliydi. Maaşların arttırılacağı eski yerine getirileceği 1 sene önce belliydi.
Ben şuna bakarım işçilerimizin maaşının yüzde 33 indirildiği gün ne açıklama yaptın ben ona bakarım. O gün çıkıp Oyak yönetimini, sendikayı eleştirdiğiniz bir açıklamanız yok ama benim var."