Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl İstişare Toplantısı, Şoförler ve Otomobilciler Odası Binası'nda gerçekleştirildi.
Toplantıya; MHP İl Başkanı Mustafa Korkutan ve yöneticileri, Merkez İlçe Başkanı Orhan Korkmaz ve yöneticileri ile parti üyeleri katıldı. Toplantının basına açık bölümünde konuşan İl Başkanı Korkutan, TTK'nın AKP tarafından imamlarla doldurulduğunu ima ederek; "Acaba AKP iktidarı, her kadroya imam atadığı gibi TTK' ya da imamları atadı? Bunun için mi burada yetkili ve bilgili arkadaşlarımız yok? Maden göçüğünde kalan iki cesede bunların beceriksizliği yüzünden mi ulaşılamadı" şeklinde konuştu.
İl genelinde faaliyetlerini sürdüren birçok derneğin, grizu faciası nedeniyle şenliklerini iptal ettiğinin de altını çizen Korkutan, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ı festivalleri iptal etmeyip yas döneminde köçek oynatmakla suçladı.
Korkutan, Zonguldak'ın zor bir dönemden geçtiğini belirterek başladığı konuşmasında şunları kaydetti:
"8 YILLIK AKP DÖNEMİNDE
İSTİHDAM ALANI YARATILMADI"
"Zonguldak son dönemde zor ve sıkıntılı günler geçirdi. TTK Karadon Müessesesi'nde yaşanan grizu felaketi sebebiyle oldukça üzüldük. Hemen arkasından Güneydoğu Anadolu bölgemizde ve ülkemizin çeşitli bölgelerinde meydana gelen terör olayları sebebiyle halkımız büyük acılar yaşadı. Bunun için Zonguldak'ın sıkıntıları ikinci plana atıldı. Yaklaşık 8 buçuk senedir iktidarda bulanan AKP iktidarı Zonguldak'ta vermiş olduğu sözlerin hiçbirini tutamadı. Duble yollarımız tamamlanamadı, limanımızda hiçbir çalışma meydana gelmedi. TTK'ya 10 bin işçi alınacağı ifade edilmesine rağmen, grizu felaketinden sonra ortaya çıkan tabloda işçi açıklarının had safhada olduğu görüldü. İşçi açıkları sebebiyle TTK taşeron firmalar ile işleri tamamlamak zorunda kalmış, bu da iş güvenliğini olumsuz etkilemiştir. AKP iktidarı döneminde hiçbir yeni istihdam alanı göremedik. Sadece Ereğli'de tersaneler bölgesi olarak ifade edilen alanda açılan tersaneler vasıtasıyla bir istihdam alanı oluşturuldu. Ama onların da tamamı şu anda kapalı vaziyette. O bölge yaklaşık 4 bin kişinin işsiz kalması ve tersanelerin kapanmasıyla karşı karşıya bırakılmıştır. Filyos Vadisi ve Mithatpaşa Tüneli'nin ne aşamada olduğu belli değil. Zonguldak'ta ve ilçelerinde esnaf siftahsız kepenk kapatıyor. Kilimli eski Belediye Başkanı'nın başlattığı daha sonra Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devrettiği sahil yolu projesi vardı. Kilimli sahil yolunda da AKP iktidarı döneminde hiçbir uygulama yapılmadı. O proje yalnızlığına terk edildi. O yolda yapılan tüm çalışmalar heba olmaktadır"
"BAŞBAKAN GELİNCE İŞ VAR,
GİDİNCE İŞ YOK"
"Şu grizu felaketi vesilesiyle bölgeye Başbakan ve bakanlar gelmiştir. Onların gelişi sırasında Gelik yolu hizmete girmek üzere hazırlanmaya başlamıştır. Ama Başbakan ve bakanlar bölgeden ayrıldıktan sonra verilen sözler yine unutulmuş, o bölgedeki çalışmalar tamamen durdurulmuştur. Yani Başbakan geliyor, bakanlar geliyor oradaki yetkililere söz veriyorlar, halka söz veriyorlar, 'bu yolu 1 ay içerisinde bitireceğiz, tamamlanacak' diyorlar, çalışmalar başlıyor ve Başbakan gittikten sonra bütün çalışmalar duruyor. Bunların vatandaşı kandırmaktan başka bir işleri yok.
"ÇATES'İN SATILMASI,
KÖMÜRLERİMİZİN SATILMAMASI DEMEK"
"ÇATES'le ilgili bir konumuz vardı. MHP olarak konu hakkında bir fikir ortaya attık. Ancak yaşanan sorunlar yüzünden bu konu da ikinci plana itildi. Bu büyük bir tehlikedir, hatırlatmak istiyorum. ÇATES toplu özelleştirmeler içerisinde yerini almıştır ve özelleştirme ihalesine ikinci planda girecek durumdadır. Zamanında buraya gelen Enerji Bakanı 'ÇATES'i eğer buradan biri almak isterse önünü açarız' demişti. Ancak Ankara'ya giden AKP İl Başkanı, bakan ile görüştükten sonra 'Böyle bir şey söz konusu değil, ÇATES toplu özelleştirmenin içine girecek' dedi. ÇATES'in özelleştirilmesi demek, TTK'nın kömürünü satamaması demektir. Bu tehlikeye karşı herkesi uyarıyorum. GMİS'i ve TSO'yu uyarıyorum, tekrar tekrar göreve davet ediyorum. ÇATES satılmamalıdır ya da TTK'ya devredilmelidir. Bunun yolları aranmalıdır. ÇATES'in Eren Enerji gibi bir firmaya gitmesi demek, Zonguldak'tan kömür alınmaması demektir. Bu da 'TTK artık kömürünü de satamıyor, işçisi de yeterli düzeyde değil, o zaman özelleştirelim' şeklindeki düşünceler meydan verecektir.
"TTK, ÇİN'DEN HEYET Mİ BEKLİYOR?"
"Grizu faciası sebebiyle bütün cenazelerimizin oradan çıkana kadar Zonguldak'ta kalacaklarını ifade eden bakanların hiçbiri burada değiller. İki cenazemiz hala çıkarılamadı. TTK'dan çalışmaların hangi durumda olduğuna dair hiçbir açıklama yapılmadı. Cenazelerimiz toprak altındadır, ancak TTK kuyudan mı çıkartacak yoksa göçük altında çalışmalar mı yapılıyor bu konuda hiçbir açıklama yapmıyor. Yoksa TTK'nın mevcut yetkililerinin bu konuyla ilgili olarak yeterli kadrosu yok da Çin'den heyet mi bekliyor. Bu konuda da bizi aydınlatmaları gerekir. Acaba AKP iktidarı, her kadroya imam atadığı gibi TTK'ya da imamları atadı da burada yetkili ve bilgili arkadaşlarımız mı yok? Bu konuda net bir açıklama yapamıyorlar, MHP olarak millet adına bu konuda bilgi istiyoruz"
"AKP'YE TOKATLARI İNDİRECEĞİZ"
"Son günlerde yüreğimiz yanıyor. Terör olayları artmış durumdadır. Sayın Başbakan Abdullah Öcalan canisi konusunda cehaletinin üzerine cehalet katıyor. Kendileri idamın kaldırılmasına evet oyu veren bir siyasi partidir. Milletin karşısına çıkıp yalan siyaset yapıyorlar. MHP buna fırsat vermeyecektir. Partimiz bunlara ilk önce referandumla bir tokat vuracaktır ve ardından yapılacak genel seçimle ikinci tokadı indirecektir"
"KÖÇEK OYNATMAYA DEVAM ETSİNLER"
"Bu kadar sıkıntı var, yerin altında iki tane cenazemiz var her gün şehit cenazesi oluyor. Ama Zonguldak'ta ne hikmetse festivaller furyası esiyor. Buradan yapmayı düşündükleri festivalleri iptal eden belediyeleri ve dernekleri tebrik ediyorum. Festivallerini iptal etmemekte direnen Zonguldak Merkez ve Ereğli Belediyesi CHP'li Belediye Başkanlarının zihniyetlerini lanetliyorum. Kendilerini kınıyorum. Henüz iki cenazemiz çıkmamıştır, her gün şehit cenazelerimiz defnedilmektedir. Ancak maalesef sanatçılara şarkı söyletmeye kimi yerlerde köçek oynatmaya devam etmektedirler."