Alaplı Belediye Başkanı Çimenoğlu, 2011 yılında Alaplı Belediyesi'nin yaptığı çalışmaları anlattı, gelirlerini ve giderlerini kuruşuna kadar açıkladı.

 

KARAYOLU PRESTİJ GETİRDİ: Hem liman hem karayolu hem de demir yolu olunca Alaplı çok daha iyi büyüyecek. Alaplı büyüdüğünde Alaplı'nın alanı kendisine yetmeyecek. Karayolunun Alaplı'ya getirdiği gibi götürdükleri de var. Alaplı'ya getirdiğine baktığımızda büyük bir prestij getirdi. Şehre girerken modern bir şehre girdiklerini görüyorlar, ulaşım kolaylaştı. Bize verdiği zarar ise Taşbaşı'ndaki girişin kapanması çok büyük handikap oldu.

 

KASADA PARA VAR: Belediyenin 2011 yılı bütçesinin ilk kez gelir getirdiğini açıklayan Çimenoğlu, Gelirleri mümkün olduğunca artırmaya, giderleri de mümkün olduğunca azaltmaya dayalı ekonomi politikasını 2011 yılında da uygulamaya devam eden Belediyemiz, ilk defa geçen yıl bütçe gelirlerini giderlerinden fazla tutma başarısını gösterdi dedi.

 

AKP'YE GEÇİŞİ: Benim AKP'ye geçişim baya süre aldı. Demokrat Parti'ye çok uğraştık, istifa ettik, bekledik. İktidar partisi olan ve Demokrat Parti'nin de kurucularının görüşleri yansıttığından geçtik. Bir belediye başkanı olarak daha iyi hizmet edebilmek için geçtik. Sağolsun teveccüh gösterdiler bizi kabul ettiler. Aramızda farklı bir görüş farkı yok, aynı dünya görüşlerine sahibiz.

 

ÇEŞME SUYU İÇİN: Alaplı'nın musluklarından akan suyu sağlıklıdır, içilir. Biz her ay yapılan su tahlillerini açıklıyoruz. Sağlık Ocağı heray su numunesi alıyor, Hıfzısıhha merkezinde kontrol ediliyor. Çok kaliteli bir sudur. Ben bir doktor olarak tavsiyem musluk sularını için. Şişelerdeki su yumuşak su. Bizim suyumuz kalsiyum açısından yüksek. Bebekler ve yaşlılar için oldukça önemli.

 

 

Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Belediye Meclis Toplantı Salonunda 2011 yılının değerlendirmesini düzenlediği basın toplantısı ile gerçekleştirdi, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 2010 ve 2011 Yılı içerisinde belediyenin yaptığı tüm çalışmaları detayları ile açıklayan Çimenoğlu, tüm gelir ve giderleri de tablolar halinde gösterdi.

 

ALAPLI HAKEDEN BİR İLÇE

Sözlerine, Her zaman söylediğimiz gibi göreve gelen bütün belediye başkanları herkes bir hizmet yaptı, bir tuğla koydu. Bizde Alaplı'ya bir tuğla koyabildiysek, hizmet yapabildiysek ne mutlu bize. Alaplı bu çalışmaları hak eden bir ilçedir diyerek başlayan Çimenoğlu yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

MODERN BİR ŞEHRE GİRİLİYOR

Alaplı-Akçakoca karayolunda tünellerimiz yapıldı, tamamen ulaşıma açılmasına az bir zaman kaldı. Karayolunun Alaplı'ya getirdiği gibi götürdükleri de var. Alaplı'ya getirdiğine baktığımızda büyük bir prestij getirdi. Şehre girerken modern bir şehre girdiklerini görüyorlar, ulaşım kolaylaştı. Bize verdiği zarar ise Taşbaşı'ndaki girişin kapanması çok büyük handikap oldu. Açılamazsa alternatif çözüm yolları araştırıyoruz. Demir yolu çok önceden yapılan bir proje, hızlandırıldı. Demir yolu ile ilgili zemin etüd çalışmaları yapıldı. Alaplı çok büyüyecek. Ereğli, Alaplı, Akçakoca, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en gelişmiş yerleri olacak. Alaplı'nın demir yolu ve karayolunun büyümesi için çok önemli bir projesi var.

 

ALPORT BÖLGENİN PROJESİ

Alaplı limanı projesi var, bu hayata geçmedi. Alaplılılar olarak bunun hayata geçmesini istiyoruz. Alport projesi sadece Alaplı'nın değil bölgenin projesidir. Bu liman sadece Alaplı'ya hizmet etmeyecektir, Düzce, Bolu, Ereğli, Akçakoca gibi tüm bölgeye hizmet verecektir. Bu limanın biran önce hayata geçirilmesini istiyoruz. ÇED Raporu alındı, izin verildi, imar planları, dolgu imar planları çizildi, Bayındırlık Bakanlığına müracaat edildi, bakanlık ilgili birimlere yazıları yazdı, kurumlardan olur raporu geldi. Sadece Ulaştırma Bakanlığı Limanlar Genel Müdürlüğünden bir cevap gelmedi, olur da gelmedi hayır da gelmedi. O cevabı bekliyoruz, o cevap gelince onay sağlanıp çalışmalar başlayacak. Bunu tersaneler ile karıştırmamak gerekir. Tersaneler durdu işsizlik arttı, limanın tersane ile bir alakası yok. Limanda nakliyat yapılacak, ihracat yapılacak o da bölgeye hareket kazandırılacak.

 

ALAPLI DOLUYOR

Hem liman hem karayolu hem de demir yolu olunca Alaplı çok daha iyi büyüyecek. Alaplı büyüdüğünde Alaplı'nın alanı kendisine yetmeyecek. 260 Hektar kendi alanı 100 hektar da mücavir alanı olmak üzere Alaplı'nın 367 hektar alanı var. Şuanki durumda hemen hemen dolmuş durumda. Alaplı'nın konutlaşması güzel, yerleşimi güzel. Yalnız çarşı merkezinin büyümesi gerekiyor. Her şehirde bir meydan var burada da olması gerekiyor.

 

HİZMET EDEBİLMEK İÇİN

AKP'YE GEÇTİK

Bir gazetecinin AKP'ye geçmenizin ardından değişen ne var? Faydasını gördünüz mü? sorusuna, Faydasını sadece ben değil, Alaplı olarak göreceğiz. Benim AKP'ye geçişim baya süre aldı. Demokrat Parti'ye çok uğraştık, istifa ettik, bekledik. İktidar partisi olan ve Demokrat Parti'nin de kurucularının görüşleri yansıttığından geçtik. Bir belediye başkanı olarak daha iyi hizmet edebilmek için geçtik. Sağolsun teveccüh gösterdiler bizi kabul ettiler. Aramızda farklı bir görüş farkı yok, aynı dünya görüşlerine sahibiz. Orada yeralmamız gayet normaldir. Alaplı'ya faydasına geldiğinde ise oldu tabiî ki.

 

KURUMLAR DAHA SICAK

Kurumlardan daha sıcak bir ilgi gördük. Onun haricinde en büyük projemiz Köksal Toptan'ın projesidir o da, kendisi ile görüşmelerimiz daha sıkı hale geldi. Kendisi de üzerinden durdu, Fatih Mahallesi köprüsünü hemen hemen halletmiş olduk. 1 Milyon TL'lik ödeneği çıktı. Hiçbir iktidar partinin belediyesine nakit yardım yok, proje yardımı var bizde gidiyoruz projeyi veriyoruz.

 

PERSONEL SAYISI AZALDI

Titiz insanımdır, detayları ararım. 2011'de çok önemli bir konu gündeme geldi, 6117 sayılı torba kanunu çıktı. Bu kanun belediyede çalışan işçilerin diğer devlet kurumlarına milli eğitim, emniyet gibi geçmesine olanak veren bir kanundu. Göreve geldiğimizde 130 işçi sayımız 6111 sayılı torba yasa ile norm kadroya indirgenmiştir. Giden işçilerimizin kıdem tazminatları gittikleri kurum tarafından verilecektir. Maaşlarında da hiçbir kayıp olmayacaktı. Yüzde 56'nın üzerinde personel giderimiz vardı şimdi yüzde 40'lara düştü. Torba yasa sonrası personel sayımız ise memur sayımız 24, işçi sayımız 51, geçici işçi 3, sözleşmeli işçi 2, özürlü işçi 2, toplam 82'dir. Hizmet alımı ile çalıştırdığımız personelimiz var bunun sayısı da toplam 84'dür.

 

İLK KEZ BÜTÇE GELİR VERGİ

Gelirleri mümkün olduğunca artırmaya, giderleri de mümkün olduğunca azaltmaya dayalı ekonomi politikasını 2011 yılında da uygulamaya devam eden belediyemiz ilk defa geçen yıl bütçe gelirlerini giderlerinden fazla tutma başarısını gösterdi. Gelir ve gider bütçesinin gerçekleşme oranları da yüzde 50'nin üzerine çıktı. Alaplı Belediye bütçesi artıya geçmiştir. 2006 Yılında tahmini bütçe rakamlarına bakıldığında 25 milyon 451 bin olurken 2011 yılında bu rakam 18 milyon 650 bin, Gerçekleşen gelir ise 2011 yılında 10 milyon 660 bin 564, gider ise 9 milyon 538 bin 38 TL.

 

2011 YILI ÖDEMELERİ

2011 yılında ödediğimiz 10 milyon 476 bin 497 TL para vardır. Öncü asfalt firmasına 506 bin 623, asfalt (İller Bankası ödeme) 206 bin 749, yol betonlaması 130 bin, tribün-spor alanı 84 bin 651, temizlik robotu 17 bin 700, cenaze aracı 20 bin 881, kıdem tazminatı 650 bin, 6111 sayılı kanun ile giden işçiye 70 bin, müteahhit işçi ödemesi 1 milyon 750 bin, işçi maaş ödemesi bir milyon 700 bin, Sosyal Güvenlik Kurumu ödemesi 317 bin 475, mal müdürlüğü 405 bin 175, elektrik giderleri 511 bin, akaryakıt 591 bin, Ümit Kocaman'a tazminat ödemesi 112 bin 818, Temel Yaman icra tazminatı 52 bin 270, Bitmem Avukatlık Ücreti 9 bin 946, İller Bankasına ödenen 1 milyon 300 bin, piyasa ödemeleri 1 milyon 800 bin ve katı atık gideri ödemesi 240 bin TL'dir.

 

BÜTÇEDE GİDERLER DÜŞÜYOR

Önümüzdeki seneye umut ettiğimiz şeyler giden işçilerimizin 70 bin TL'si olmayacak, kıdem tazminatı ödemesi olmayacak, işçi maaşları düşecek, tazminatlar da olmayacak önümüzdeki yıl gelirlerimiz ile ilgili biraz daha fazla yatırım yapabileceğimizi düşünüyoruz.

 

FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Bünyesinde Park ve Bahçeler birimini de barındıran Fen İşleri Müdürlüğümüz, 2011 yılında da alt ve üst yapı çalışmalarını sürdürmüştür. Müdürlüğümüz tarafından 2011 yılı süresince 13 adet yapı ruhsatı ve 17 adet kullanma izni verilmiştir. 11 adet kat irtifakı işlemi yapılmış, kişi ve kurumların başvuruları doğrultusunda 132 adet imar durumu verilmiş ve 10 adet tevhit-ifraz-parselasyon-terk içeren imar işlemi yapılmıştır. 2010 Yılı içerisinde 60 bin m2-18 ton asfalt dökülerek bozuk olan yollarımız büyük bir bölümü asfaltlanmıştır. Asfalt gerçektende büyük bir yatırımdır. Yere seriyorsunuz aradan 6-7 ay geçiyor unutuluyor sonra ne yaptı deniliyor. Asfalta verdiğiniz para ile sahili şekillendirirdiniz, ışıklandırırdınız yani 1.5 milyon TL'lik asfalt parası ile çok büyük iş yapardınız ama bizim önceliğimiz yollarımız oldu. (Çimenoğlu slayt gösterisi eşliğinde mahallelerde yapılan asfaltlama çalışmalarının öncesi ve sonrasını fotoğrafları ile gösterdi)

 

BETONLAMA-PARKE ÇALIŞMASI

İMARA YENİ YOLLAR AÇILDI

2010 yılı içerisinde yapılan 60 bin m2-18 bin ton asfalt kaplama yol çalışmasına ilave olarak 2011 yılı içinde 20 bin m2-13 bin m3 hazır beton kaplama, 12 bin m2 parke kaplama yol yapılmıştır. 2010 yılında yapılan asfalt yolların korunması ve eksik kalan bölümlerin beton kaplaması yapılarak, 3 bin 200 mt bordür ve 3 bin 500 m2 kaldırım yapılarak, 600 m3 beton dökülmüştür. Yaklaşık 2500 mt yeni yol kendi iş makinelerimizle açılmıştır. Açılan yolların bir kısmı beton kaplama yapılmış, bir kısmı ise stabilize olarak kullanıma açılmıştır.

 

DOLGU ALANI

Önceki yıllarda Çaybahçesi'nden Balıkçı Barınağı yönünde başlamış ve 120 bin m2. imar planı dahilinde 75 bin m2 alanın dolgusu Erdemyuva sonuna kadar tamamlanmıştır. Kısmi deniz tahkimatı yetersiz ve eksik olduğundan deniz doldurulan alanı tahrip etmekte, dolayısıyla alan yüzölçümü değişmektedir. Kısmi deniz tahkimatı tamamlanan 43 bin m2 alanın proje ve peyzaj planlaması tamamlanmış olup, birinci etap peyzaj uygulama çalışmaları devam etmektedir.

 

TÖREN VE SPOR ALANI

2009 yılı içinde planlanarak 2010 yılında uygulama ve yapımına başlanılan alanda, resmi tören ve kutlamalar, geleneksel yağlı güreşler, festival etkinlikleri, spor aktiviteleri, yaz okulları, konser ve yarışmalar yapılmasına imkan sağlayacak şekilde düzenleme çalışmalarına devam edilmiştir. 2011 yılı içinde bin m2 ilave doğal çim alınarak alan 2,5 kat büyütülerek bin 750 m2 çim alan kullanıma açılmıştır. Çimin etrafında kısmi drenaj kanalları yapılmıştır. Çim alanın etrafına koşu pisti yapılmış ve alanın tamamı panel bahçe çitleriyle çevrilmiştir. Önceden tamamlanan 800 kişi oturma kapasiteli tribüne ilave olarak 450 kişi oturma kapasitesine sahip üstü kapalı yeni tribün yapılarak kullanılmaya başlanmıştır. Toplamda seyyar tribünlerle birlikte 2 bin kişi oturma kapasiteli bir alan kullanıma açılmıştır. Alanın planlama ve düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Özellikle spor aktiviteleri amacıyla kullanılması için çalışmalar devam etmektedir.

 

ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Karşıyaka 80 Evler üstü park alanı tamamen yenilendi; kamelya konularak etrafı tel örgü ile çevrildi. 1050 Evler park alanı ve semt sahası içinde bakım ve onarım yapılarak yürüyüş yolları beton kaplandı, 3 adet piknik masası konuldu. Alaplı Meslek Yüksekokulu kampüs alanı içinde 750 m2 alan parke kaplandı, alanın etrafına toprak serilerek ıslah edildi. Alaplı Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi'nin çevre düzenlemesi yapıldı, önüne beton döküldü, duvar arkaları ve bahçesine toprak serilerek ıslah edildi. 1 nolu Sağlık Ocağının tuvaletleri yeniden yapıldı. 2 Nolu Aile Sağlık Merkezi çevresinde çevre düzenlemesi yapıldı. Kız Meslek Lisesi bahçesi ıslah edilerek, zeminin tamamı karotaş ile kaplandı. Anadolu Öğretmen Lisesi yolu tamir edildi, çevresindeki bozuk parke alanlar yenilendi.

 

ÇEŞME SUYU İÇİN

Alaplı'nın sularında hala iddia ediyoruz, musluktan akan su sağlıklıdır, içilir. Biz her ay yapılan su tahlillerini internet sitemizde yayınlıyoruz, basına bildiriyoruz. Sağlık Ocağı su numunesi alınıyor, Hıfzısıhha merkezinde kontrol ediliyor. Çok kaliteli bir sudur. Ben bir doktor olarak tavsiyem musluk sularını için. Şişelerdeki su yumuşak su. Bizim suyumuz kalsiyum açısından yüksek. Bebekler ve yaşlılar için oldukça önemli.

 

TEMİZLİK İŞLERİ

Kendi personel, ekipman ve araçlarımızla yapmakta olduğumuz temizlik işlemleri, personel, ekipman ve araçların yetersizliği nedeniyle aksamaktaydı. Personel sayısı artırılabilmekte ama araç ve ekipmanlar yenilenememekteydi. 2011 yılında yapılan ihaleyle temizlik işleri tamamen özelleştirilerek ekipman ve araçlar yenilenmiş olup, hem maliyet düşürülmüş ve hem de 2009-2011 model çöp toplama araçlarıyla daha kaliteli hizmet verilmeye başlanmıştır. Park ve bahçelerdeki çim alanlar, kaldırımlar ve dar sokaklardaki yaprak ve çöplerin daha etkin ve çabuk toplanması amacıyla Fil adı verilen temizlik aracı satın alınmıştır. Mevcut kullandığımız çöp konteynırlarının yıpranması ve yetermi olmaması nedeniyle pedallı el değmeden çöp atılabilen 85 adet plastik çöp konteynırı alınmıştır.

 

HİZMET BİNASINDA DÜZENLEME

Belediye binamızın resmi kurum ortamını sağlayacak şekilde düzenlenerek vatandaş ile personelin daha sağlıklı bir ortamda diyalog kurması ve vatandaşların işlemlerinin daha düzenli bir ortamda yapılması amaçlanmıştır. Planlamalar doğrultusunda bütçeye yük oluşturmayacak şekilde her sene belirli bir oranda tadilat ve yenileme çalışması yapılmaktadır. 2009 yılında kazan dairesi yenilenmiş ve doğalgaza geçilmiştir. 2010 yılında 4.kat meclis toplantı salonu olarak yapılmıştır. 2011 yılında 3.katta düzenleme çalışmaları yapılmış; Başkanlık, Hesap İşleri Müdürlüğü, Hukuk Servisi ve Zabıta Amirliği hizmet odaları tamamen yeniden onarılmıştır. 1975 yılında hizmete giren ve çatısı olmayan hizmet binamıza 37 yıl sonra çatı yapılmıştır.

 

HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

Belediyemiz, 2011 yılında da sosyal ve kültürel faaliyetlere ağırlık vererek, İlçemizin sosyal yaşamını zenginleştirme çalışmalarını sürdürmüştür. Geleneksel olarak yapılan Sünnet Şöleni, Yağlı Güreş gibi etkinlikler 2011 yılında da devam ettirilmiş, daha önce kurumsal sosyal sorumluluk anlayışımız doğrultusunda uygulamaya koyduğumuz Gönül Köprüsü Mağazası, Sağlık Sosyal Yardım Hizmeti  vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine ve kimsesizlere yardım eli uzatılmıştır. Ayrıca, yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine gıda yardımları yapılmış, Van'daki depremzede vatandaşlarımıza da düzenlediğimiz kampanya ile toplanan yardımlar Kızılay vasıtasıyla ulaştırılmıştır. Geçen yıllarda olduğu gibi 2011 yılında da Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümünün katılımcı ve coşkulu bir şekilde kutlanması için bir takım etkinlikler düzenlenmiştir.

 

SOSYAL YARDIMLAR

Belediyemizin iki yıl önce kurumsal sosyal sorumluluk projesi kapsamında uygulamaya aldığı Sağlık Sosyal Yardım hizmeti, 2011 yılında da devam etti. Belediyemizin geleneksel gıda yardımları 2011 yılında da devam etti.

 

DİN HİZMETLERİ

Belediyemize ait mezarlıkları defin işlemleri personel, ekipman ve araçlarımızla ücret alınmadan yapılmaktadır. Cenaze bulunduğu yerden defnedildiği mezar alanına kadar tüm işlemler Belediyemizce yapılmaktadır. Belediyemiz tarafından satın alınan soğutmalı cenaze nakil aracı ile şehirlerarası ve İlçemiz içine 45 adet cenaze nakli yapılmıştır. İlk defa kadrolu din görevlisi ihdas edilmesinin ardından din hizmetleri yaygınlaştırıldı. Mezarlıklar kayıt altına alındı.

 

BİRİMLERİN ÇALIŞMALARI

Kanalizasyon hizmetleri, Zabıta Müdürlüğünün hizmetleri, Atık Toplama Kampanyaları ve etkinlikleri, Sokak Hayvanlarına Bakım Merkezi'nin çalışmaları, İtfaiye Müdürlüğünün hizmetleri, eğitim tatbikatları konularında da

 

ALAPLI BELEDİYESPOR KULÜBÜ

İlçemizin en köklü spor kulübü olan ve yaklaşık 30 yıllık bir geçmişe sahip olan Alaplı Belediye Spor Kulübü, futbol, voleybol ve güreş branşlarında faaliyet göstermektedir. Son yapılan genel kurulda masa tenisi ve yelken de faaliyet gösterilecek branşlara dahil edilmiştir. Kısıtlı imkanlara rağmen, faaliyet gösterdiğimiz spor dallarında başarıyla mücadele edilmektedir. İlçemiz ilk defa voleybol takımımızla 3. lig düzeyinde temsil edilme başarısını göstermiştir. Alaplı Belediyespor futbol takımımız, Zonguldak Deplasmanlı Süper Amatör Lig'de başarılı bir sezon geçirmektedir. Kendi alt yapımızdan yetişen teknik heyet ve ağırlıklı olarak kendi alt yapımızdan oyuncularla mücadele ettiğimiz Lig'de, bu geçiş sürecinde kalıcı olabilmek temel hedef olarak belirlenmiş ve bu hedefe ulaşılmıştır. Önümüzdeki sezonlarda hedefimiz profesyonel lige yükselmektir. Alaplı Belediye Spor Kulübü Futbol Yaz Okulu'nda her yıl onlarca çocuğumuz futbol eğitimi alıyor. Yaz Okulu'nda başarılı olan değişik yaş gruplarındaki çocuklarımız, Kulübümüzün alt yapısının da temelini oluşturuyor. Alaplı Belediye Spor Kulübü voleybol takımı, bir ilke imza atarak, Aroma Erkek 3. Ligi'nde mücadele etme başarısını gösterdi. Takımımız, bu başarısıyla ilk defa bir spor branşında 3. lig düzeyinde İlçemizi temsil eden takım oldu. Alaplı Belediye Spor Kulübü bünyesinde faaliyet gösteren güreş takımımız, yağlı güreş ve minder güreşlerinde birçok turnuvaya katıldı; bir çoğundan da madalya ile döndü. Amacımız; İlçemizde ilgi gösterilen güreşte, yeni başpehlivanlar ve minder güreşçileri yetiştirmektir.