Türkiye Kamu-Sen Zonguldak il Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, ekonomik gelişmeler karşısında memur maaşlarının her geçen gün eridiğini belirtti. 2012 yılında yapılan zamlar karşısında hayal kırıklığına uğrayan memurların bu yıl kurban vecibelerini yerine getiremediklerini ifade eden Bacıoğlu, Her fırsatta dindar nesil yetiştirmekten bahseden iktidar, memurun dini vecibesini yerine getirebilmesi için gerekli ekonomik imkânları sağlamalı ve dini bayramlar öncesinde memurlara bayram ikramiyesi vermelidir dedi.
Kadir Bacıoğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
Yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında memurların maaşları her geçen gün erirken, 2012 yılında doğalgaz, elektrik, benzin, gıda ürünlerine yapılan fahiş zamlar karşısında hayal kırıklığına uğrayan memurlar bu yıl kurban vecibelerini yerine getirememişlerdir.
Özellikle memur maaş zamlarının doğalgaz, benzin, et, kira, odun-kömür gibi ürünlere yapılan zamlara yetişememesi, kurban fiyatlarının memur maaşlarıyla karşılanamayacak seviyelere yükselmesi nedeniyle, geçim sıkıntısı çeken memurların bir çıkmazın içine girmişlerdir.
Bir yıl içerisinde iğneden ipliğe her ürüne zam gelmiştir. 2012 yılının ilk 9 ayı temel alındığında bile doğalgaz %30, benzin %15, mazot %14, kömür %10 zamlanmıştır. Dolayısıyla memurlarımızın alım gücü de azalmıştır.
Bu nedenle memurlarımız her bayrama biraz daha zor şartlarda girmektedir. Geçtiğimiz yıla oranla kurban fiyatları fazla bir artış göstermemiş olsa da maaşlardaki erime, memurun kurban kesmesini imkânsız hale getirmiştir. Kurbanlık fiyatlarının yükselmediğini iddia edenler, alım gücündeki düşüşü görmemektedir. Uzun dönemli fiyatlar incelendiğinde memurların sürekli kayıp içinde olduğu ortaya çıkmaktadır. Son yıllardaki politikalar, memur maaşlarının her alanda erimesine neden olmaktadır. Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre bu dönemde memurların alım gücündeki erime, bazı zorunlu tüketim harcamaları karşısında %70'e ulaşmıştır. 1994 yılında ortalama maaşıyla 4,4 adet kurbanlık koyun alabilen memurların maaşları bu yıl ancak 3,5 küçükbaş kurbanlık almaya yetmektedir. 1994 yılında ortalama memur maaşıyla bir buçuk büyükbaş kurbanlık alınabilirken, bugün memur maaşı bir büyükbaş kurbanlık almaya dahi yetmemektedir. Buna göre memur maaşı kurbanlık koyun karşısında %20,5; büyükbaş kurbanlık karşısında %41 değer kaybetmiştir.
Bir tarafta ailesinin geçimini sağlamak için yapmak zorunda olduğu giderler; diğer tarafta dini bir vecibe olarak gördüğü kurban ibadeti memurları kara kara düşündürmektedir. Her fırsatta dindar nesil yetiştirmekten bahseden iktidar, memurun dini vecibesini yerine getirebilmesi için gerekli ekonomik imkânları sağlamalı ve dini bayramlar öncesinde memurlara bayram ikramiyesi vermelidir.