Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım;
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

 
AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, İstiklal Marşı'nın Kabulü'nün yıldönümünü ve Mehmet Akif Ersoy'u andı.
Candan, Bizim marşımız, kurtuluş mücadelemizden almıştır gücünü! Bizim marşımız, kahraman halkımızın asil kanında mevcudiyetini göstermiştir. Bizim marşımız, uğruna canımızı feda edeceğimiz, vatanımızın sevgisinin ifadesidir. Dizeleri ile. Bestesi ile dedi.
Marşımızın ülke olarak göğsümüzü kabarttığını ifade eden Candan yazılı açıklamasında şunları söyledi:
Bir milletin, bir devletin, bir coğrafya üzerinde aynı değerleri taşıyan bir tarihin coşkusu, Milli Marş'ında tezahür eder.
Her devletin; geçmişini, kültürünü, bağımsızlığını, sınırlarını, yönetim biçimini, dilini, inançlarını kendine has anlatımı olan milli marşının dizelerinde bulmak mümkündür.
Bizim marşımız, kurtuluş mücadelemizden almıştır gücünü! Bizim marşımız, kahraman halkımızın asil kanında mevcudiyetini göstermiştir. Bizim marşımız, uğruna canımızı feda edeceğimiz, vatanımızın sevgisinin ifadesidir. Dizeleri ile. Bestesi ile.
 
Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!
Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hudâ,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ
.
 
Marşımızı doğru söylemek hem şiir olarak, hem ezgi olarak çok önemlidir. Çünkü büyük üstad Mehmet Akif Ersoy, dizelerinde ulusal kurtuluş mücadelemizi, kahramanlık öykümüzü eşsiz bir bicimde anlatmıştır. Kahramanlığımıza can veren dizelerde ayrıca bağımsızlık duygumuz da vardır. Milletimizin ortak coşkusu vardır, ortak duyguları vardır, heyecanı ve sevgisi vardır.
Milletimiz bir oldukça, marşımızın göğsümüzü kabartan gururunu anlımız dik başımız özgür nice 12 Mart'larda yekvücut ayakta karşılayacağız.
Marşımızın kabul yıldönümü olan bu günde; kahraman milletimizin aziz şehitlerini, marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy'u, bestecisi Osman Zeki Üngör'ü ve büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve rahmetle anıyor, Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl! diyor, bu gururlu günümüzü kutluyorum.