Zonguldak’ta İspanyol, Alman ve Türk Firmaları’nın ortaklaşa olarak yapacağı Kanalizasyon Sistemi ve Atık Su Arıtma Tesisi için firma sahipleri Başkan İsmail Eşref’i ziyaret etti.

22 milyon Euro kredi ile yapılacak olan tesis İspanyol desteği ile temizlenecek. İspanyolların onayladığı ve resmi sözleşmenin imzalanmasının ardından kanalizasyon suları İspanyol, Alman ve Türk firmaları tarafından kurulacak olan tesis ile arındırılacak. İspanyol Ortak Firması Sahibi Guilerma Pasel Alanso, Dyvidag Koordinatörü ve Tercüman Nicolous Baerens, Dwyidag Türkiye Sorumlusu Süleyman Çiçek ve MASS Firması Sahibi Sedat Soybay’tan oluşan heyet Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref’i makamında ziyaret etti.
Ziyaretin kendisi için önemli olduğunu vurgulayan Başkan İsmail Eşref, İspanyol Kredisi ile başlayan proje ile Zonguldak’ın iki yıl içinde çevre ve kanalizasyon problemlerinin ortadan kalkacağını söyledi. Projeye Kozlu ve Kilimli Belediyeleri’nin de dahil olması için görüşmelerin sürdüğünü aktaran Başkan Eşref, ziyarette şunları kaydetti:
“Bu ziyaret benim için önemlidir. Çünkü bu yatırımın işaretidir. Zaten başlamış bir yatırımın, işin sahiplerinin burada olması artık işe daha ciddi sarılıp tamamlanacağını umut ediyoruz. Proje ile ilgili dolgu planının çıkmış olması ve teşvik belgesinin alınmış olması, bürokratik engeller de aşıldı. Bu proje, benim belediye başkanlığımın ilk döneminde hazırlıklarını başlattığımız, İspanyol kredisinin başladığı 13 yıllık bir projedir. Teşvik belgesinin alınması, ihalesi yapılmış, Zonguldak’ın alt yapısı açısından çok önemli projelerden bir tanesidir. Bu projeyi belediyenin kendi bütçesi ile yapması mümkün değildi. Nihayet iki ülkenin verdiği destekle projeyi başlatmış olduk. Projeyi hibe kredisiyle yapılan 30 yılda geri ödenecek şekilde başlattık. Bu projeyi İller Bankası’nın bünyesinden çıkarttık. Çünkü İller Bankası’ndan alınacak krediyi geri ödemede zorluk çekecektik. Bu üçlü ortak firmanın bu işi taahhüt ettiği 2 yıllık süreç içerisinde tamamlayacağına inanıyoruz. Sonuç olarak 2 ay önce katı atık bertaraf tesisiyle çevre sorununu çözmüş olduk. 2 sene sonra da kanalizasyon sorununu da çözerek önemli bir adımı atmış olacağız. Bu projede önemli olan bir özellikte, komşu belediyelerin bize katılması gerektiği zaruretini ortaya çıkarttı. Bu konuda bize komşu olan Kozlu ve Kilimli belediyeleri ile de görüşmeler sürüyor. Yerli ortaklarımızdan MASS firmasına bu durumu ilettik. Bu sayede de komşu belediyelerin ihtiyaçlarını karşılamış olacağız. Konsorsiyumun bu durumu göz önünde bulundurması gerekiyor. Yani bizden bu konuda evrak ve belgeleri istemeleri gerekiyor.”
İspanyol Firması Sahibi Guilerma Pasel Alanso ise projede yer almaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Alanso, “Bu proje bizim için çok değerli bir projedir. Karadeniz’de ilk kez addedilen bir projedir. Bizim de bu projede yer almamız çok önemlidir. Bu proje ile İspanyol Teknolojisi, ithal edilecek. Bürokratik işlemlerin zaman almasına müdahil olamıyorduk. Ama taahhüt edilen sürede işleri tamamlayacağımıza inanıyoruz. Bize de bu şansı verdiğiniz için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Alman Firması yetkilisi ise “İspanyol ve Türk firmalarıyla ortak olmaktan mutluyuz. Daha önce başka yerlerde projeleri başarıyla tamamladık. Bu projeyi de zamanında tamamlayacağımıza inanıyorum” diye sözlerini tamamladı.