Borcam Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Nurettin Öztürk, Alacaağzı'nda denizi kirlettiklerine dönük iddiaları yanıtladı.

Öztürk, çevre kirliliği ile ilgili iddiaları işten çıkarılan veya müteahhitle ilişi kesilenlerin öne sürdüğünü ifade etti.

Kandilli ile Kireçlik sahili arasında kalan Alacaağzı sahilinde denize çamur akıtıldığına dönük haberimiz büyük ses getirdi. 'Alacaağzı Denizine Çamur Akıyor' başlıklı haberimizin 15 Mayıs 2012'de yayımlanmasından bir gün sonra Alacaağzı'na gelen Borcam'ın Genel Müdürü Nurettin Öztürk konuyla ilgili açıklamayı Gazeteniz Önder'e yaptı. 
Borcam Madencilik Anonim Şirketinin,Okan Grup Bünyesindeki Düzce Cam Fabrikasının bazı hammadde ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulduğunu belirten Şirket Genel Müdürü Maden Yüksek Mühendisi Nurettin Öztürk, Gazeteniz Önder'in Sorumlu Müdürü Mustafa Kemal Bektaş ile Alacaağzı'ndaki kuvars tesislerinde görüşüp tesis hakkında bilgi verdi çevre kirliliğine ilişkin kamuoyunda çıkan haberi yanıtladı. Tesisin Zonguldak Çevre İl Müdürlüğünden 2012 yılının Mart ayında Çevre İzin Belgesini aldığını da vurgulayan Genel Müdür Öztürk, konuya ilişkin yaptığı açıklaması şunları ifade etti:

'AMAÇ SIFIR ÇEVRE KİRLİLİĞİ'
Kuvars kumu Kdz.EreğliAlacaağzıtesislerinde üretilmektedir. Buraya Borcam'a ait 2 tane ruhsatlı sahadan 1 tane de TTK'lırödevanslı sahadan üretim yapılarak ham madde sağlanmaktadır. Tesisimizin kapasitesi 150 bin ton yıl kuvars kumudur. 11 Milyon dolarlık yatırım yapılmıştır, çevreye duyarlılığımız nedeniyle tesisimizden çıkacak olan atıkları tutmak üzere tikner ve filtre sistemi kurulmuştur, bu sisteme 2.5 milyon dolarlık yatırım yapılmıştır, amacımız sıfır çevre kirliliğidir.

'2010 YILINDA FAALİYETE GEÇTİ'
İşletmemiz Haziran 2010 yılında faaliyete geçmiştir, her yıl toplam 150 bin ton üretim yapmaktadır. Cam kumu çok hassas bir kum olup yüzde 99.5 saflıkta silis olması gerekir. Şirketimiz üretmiş olduğu hammaddeleri cam fabrikasına göndermekte, cam fabrikasında pencere camı yani düz cam üretilmektedir.

ŞİRKET OKAN GRUP BÜNYESİNDE
Türkiye'de düz cam üretimi Tekel bir üretim olup Şişecam'a aittir. Şirketimiz Okan Grup Bünyesinde bulunmaktadır, Okan Grup Bünyesindeki Düzce Cam Sanayi A.Ş.'de düz cam üretilmekte ve yıllık kapasitesi 186 bin tondur. Şişecam'dan sonra tek ikinci kuruluş Düzce Cam A.Ş.'dir böylelikle tek tekel olan düz cam üretimi şirketimizin kurulması ile tekelliği kırılarak piyasaya şirketimizin ürettiği camlarda sunulmaktadır.

110 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANIYOR
Şirketimizde doğrudan 45 personel çalışmakta diğer güvenlik, yemek hizmetleri ve bir çok hizmeti dışarıdan alarak toplam 110 kişiye doğrudan istihdam imkanı yaratılmıştır.
BİZİM İÇİN ONUR VE GURUR KAYNAĞI
Tesisimiz 2009 yılında ÇED Olumlu raporunu almıştır, raporu almasının ardından çevre izin belgesini almak üzere Çevre İl Müdürlüğüne müracaat etmiş çok uzun bir süre tetkiklerden geçtikten sonra 2012 yılının Mart ayında Çevre İzin Belgesini almıştır. Çevre İzin Belgesinin sayı numarasına bakıldığında 10'dur, Zonguldak bölgesinde bu kadar yoğun fabrikalaşmanın olduğu ortamda çevre izin belgesinesahip olmamız bizim için son derece onur vericidir ve gurur kaynağımızdır.

ÇÖKTÜRÜCÜ KULLANILMAKTA
Suyu kullanırken Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden suyu kullanma izin belgesini almış ve bu suyu temin etmek için Alacaağzı deresine bir bent koymuştur. Tesisimiz bu su ile çalıştırılmaktadır, suyun içerisindeki atık malzemeler ise 750 metre küplük tiknerde hiçbir çevre kirliliği yaratmayan, çevre temizlemede kullanılan çöktürücü kullanılmakta bu atıklar filtre temizlenmekte zaman zaman da vidanjör vasıtası ile dökülmektedir.

UYDURMA DÜZMECE OLAY
Tesisimizin alması gereken her türlü devletten iznini almış ve faaliyetlerini tüm izinler ile birlikte çevreye saygılı olarak sürdürmektedir. Zaman zaman çevre şikayetleri oluşmaktadır. Çevre şikayetlerini son derece haksız olduğuna inanmaktayız. Çünkü 11 milyon dolarlık bir yatırımda 2.5 milyon dolarlık bir çevre yatırım yapan şirketin çevreyi kirletmesi asla söz konusu olamaz.
Bütün bunları yerinde fotoğraflamak, görüntülemek her zaman mümkündür. Bize butür karalama kampanyasına girenlerin şirketimizden işten çıkartılan, müteahhit vasıtasıyla ilişiği kesilen, şirketimizin ile herhangi bir şekilde problem yaşayanların uydurma düzmece olarak yaptıkları bir işlem olarak düşünüyorum.