Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Osman Tar'ın, Erdemir çalışanlarının maaşlarından 2008'deki yüzde 35'lik kesintinin ikramiye olarak geriye ödendiği şeklindeki çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Türk Metal Sendikası Kdz.Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, söz konusu gazetede yer alan haberin de yalanlanmadığına dikkati çekti. Fatih Tar'ın açıklamalarına ve uygulamalarına tepki gösteren Odabaş, Amiral Gemisi su almaya başlayacağından endişe duyuyoruz. Böyle bir durum ülkeye ve bölgeye olduğu kadar OYAK'a da zarar vereceği muhakkaktır dedi.

 

İKRAMİYELER 120 GÜNE ÇIKARILDI

Odabaş yazılı açıklamasında şunları söyledi: Söz konusu haberde, şirketin yılda 16 bin çalışanına 850 milyon lira maaş ödemesi yaptığından bahsederken, bunun da yıllık bir çalışana brüt olarak 53 bin lira şeklinde yansıdığı ifade ediliyor. Gazetede yer alan haber doğru olmadığı gibi, şuana kadar da Sayın Tar'dan haberi yalanlayan ve aksini anlatan bir açıklama yapılmamıştır. Şunun çok iyi bilinmesini istiyoruz ki; Erdemir'deki çalışma koşulları karşısında, alınan maaş ve ikramiye tutarlarını en iyi bilen üyelerimizdir, Sendikamızdır. Günün koşullarına göre; ülkede yaşanan ekonomik kriz göz önüne alındığında, Erdemir'in de içinde bulunduğu durum nedeniyle gelen talep üzerine yaptığımız görüşmeler sonucu, Erdemir çalışanlarının maaşlarından 16 ay boyunca yüzde 35 kesinti yapılması kararı alınmıştı. Bu konuda işçimizin gösterdiği sabır ve dirayete bir kez daha teşekkür ediyoruz. Zamanı geldiğinde de çalışanlarımız tekrar eski maaşlarını almaya başlamalarıyla birlikte devlet ve sosyal haklardan hak ettikleri ikramiyelerde de bir farklılık oluşmamıştır. Kaldı ki, yapılan son Toplu İş Sözleşmesinde yapılan iyileştirme ile de çalışanlarımızın ikramiyeleri 120 güne çıkarılmıştır.  

 

ŞİRKETİ İSTANBUL'DAN

YÖNETMEYE ÇABALIYOR

Ne var ki, Erdemir'i İstanbul'dan yönetmeye çabalayan Sayın Fatih Osman Tar, bu gerçeği iyi bilip, araştırmadan basına verdiği demeçle başta şirketini zor duruma düşürmüştür. Erdemir çalışanları, üretmek, kazanmak ve kazandırmak istiyoruz sloganı ile sürdürdüğü iş yaşamında her zaman iş yerini korumuş, hakkını da ona göre aramasını bilmiştir. Bu gerçeği de bilemeyen Sayın Tar, İskenderun'da yaşanan fırın çökmesi sonucu duran üretimi bir yana bırakarak, Erdemir üzerinde spekülasyon yaratabilecek polemiklere girmektedir. İsdemir'de yaşanan fırın çökmesi sonucu oluşan pisliğin nasıl kaldırılacağını düşünmek Sayın Tar'ın görevidir.  Türk Metal Sendikası olarak Sayın Tar'a, Erdemir'in İstanbul'dan yönetilemeyecek kadar büyük bir kuruluş olduğunu; Bu bağlamda yapacağı açıklamalarda şirketin gerçek yöneticilerinden bilgileri sağlıklı almalarını öneririz.

 

AÇIKLAMALARI TAR YAPMALI

Aynı şekilde, Erdemir Satış Müdürlüğü'nün şirket içinde olduğu dönemlerde ülkede yaşanan kriz süresinde gerçekleştirilen aylık 250 bin ton kadar nihai mamül satışının, Müdürlüğün İstanbul'a alınması ile birlikte 150 bin'lere düşmesinin hesap ve açıklamalarını da Sayın Tar yapmalıdır. Sayın Tar, halen İstanbul'a alınan Erdemir Satış Müdürlüğü'nde çalışan 230 personelin ne işe yaradığını da iyi sorgulamalıdır. 2011 yılı için açıklanan Erdemir Şirketler Grubu karı içinde yalnız Erdemir'in elde ettiği kar miktarı ile İsdemir'in durumunu da açıklaması gereken kişi yine Sayın Fatih Osman Tar'dır. Bu bağlamda, Sayın Tar'ın, Basına verilen demeçle kamuoyunu yanıltıcı bilgi içeren açıklamayı düzeltmesini istiyoruz.

 

AMİRAL GEMİSİ SU ALMAYA BAŞLAYACAK ENDİŞESİ

Erdemir yönetiminin bu anlayışta olduğu sürece, ülkemizde sektörün 'Amiral Gemisi' olarak nitelendirilen Erdemir'in su almaya başlayacağından endişe duyuyoruz. Böyle bir durumun ülkeye ve bölgeye olduğu kadar Ordu Yardımlaşma Kurumu'na da (OYAK) zarar vereceği muhakkaktır. Bu nedenlerle, Yaşanan olumsuzluğa, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Coşkun Ulusoy ve OYAK yönetiminin de müdahale etmesini bekleriz. Unutulmasın ki Erdemir çalışanları, sendikası ve işvereni ile bir bütündür, bu bütünlüğün bozulmasına da göz yummayız.  Bu olumsuzluktan Ereğli'de de çeşitli çevrelerce spekülasyon yaratılacak şekilde , her kim olursa olsun kendine pay çıkarma girişimine bulunması durumunda da söyleyecek sözümüz olacağından  kimsenin şüphesi olmasın.