Gazetecilere verilecek olan gri pasaport tartışma konusu oldu. ÇGD Zonguldak Şube Başkanı Ali Ayaroğlu uygulamayı ayrımcılık olarak değerlendirdi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın , Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın talimatı üzerine “bazı” gazetecilere, sporcular için de uygulanan “gri pasaport” vereceklerini ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini açıklamasıyla ilgili olarak görüşlerini bildiren Çağdaş Gazeteciler Derneği  (ÇGD) Zonguldak Şube Başkanı Ali Ayaroğlu görüşlerini şöyle anlattı:

AYRICALIKLI SINIF YARATMA

Atalay  yaptığı açıklamada, bu uygulamanın “sık sık yurt dışına çıkacak“ gazeteciler için geçerli olacağını, bu aşamada 700 kişilik bir liste hazırlandığını, bu listede  gazete ve televizyonların yayın yönetmenleri, diplomasi muhabirleri, Ankara temsilcileri, cumhurbaşkanı ve başbakanı izleyen gazetecileri, muhabirlerin  yer aldığını belirtiyor.
Basın İlan Kurumu’nun bu işle neden görevlendirildiğini anlamamakla birlikte, planlanan bu uygulama temelden yanlıştır, sakıncalıdır. Böyle bir uygulama gazeteciler arasında “ayrıcalıklı bir sınıf” yaratma tehlikesini ve haksızlığını beraberinde getirecektir.
Yurt dışına “sık giden-az giden” gibi bir ölçü konulması gayrı ciddi bir yaklaşımdır. Gazeteci, fiilen gazetecilik yapan kişidir. Yurt dışına az ya da çok çıkması, başbakanı ya da cumhurbaşkanını izlemesi  gibi sübjektif, adam kayırıcı değerlendirmeler, pasaport  almanın ya da alamamanın ölçüsü olamaz.
Basından sorumlu Devlet bakanı ve ona bağlı olan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü daha iki yıl önce gazetecilerin kazanılmış yıpranma hakkını elinden alan ve büyük haksızlıklar getiren tasarıya karşı basın örgütlerinin karşı çıkışlarına, yardım dileklerine kılını kıpırdatmamışlardır. Gazetecilerin kazanılmış haklarını ellerinden alan tasarı, uyarıları dinlemeyen hükümetin çabasıyla yasalaşmıştır.
İki yıl önce gazetecilerin kazanılmış haklarını ellerinden alırken onların çığlığını duymayan Sayın Arınç’ın tutumunu anlamak mümkün değildir.

Bütün bu olumsuzluklar ortada dururken, AKP tarafından tüm hakları ellerinden alınırken, ”bazı gazetecilere gri pasaport vereceğiz” demeçleriyle  gazeteciler arasında ayırım yaparak, “seçme ve yandaş gazeteciler” yaratmak haksızlıktır, yanlıştır.

 Basın İlan Kurumu Genel müdürü Mehmet Atalay ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Anadolu da sigorta ve sosyal güvencesiz çalışan basın emekçilerinin sosyal güvencesini sağlayacak önlemler almalı, Anadolu basınını güçlendirmelidir.

Avrupa Birliği Ülkeleri’nde olduğu gibi Basın Kartı’nın devlet tarafından değil, basın kuruluşları tarafından verilmelidir.