CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yanıtlaması istemi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi. Soru önergesinde TTK'nın durumunu soran ve kurum için verilen sözleri hatırlatan Köktürk, Zonguldak'ın değil Türkiye'nin can damarı olan TTK'nın sürekli kan kaybediyor ve üretim yapamaz duruma geldi ve üretim yapamaz duruma gelmektedir. İktidarınız döneminde TTK'nın üretimi 2.5 milyon tondan, 1.5 milyon tona, çalışan işçi sayısı 16 binlerden 10 binler düzeyine düşmüştür. Zonguldak'ta üretilmeyi bekleyen, ancak üretilemeyen ve dışarıdan ithal edilen taş kömürüne son beş yılda ödenen döviz 20 milyar doları aşmıştır dedi.

Bu bilgiler ışığında Köktürk'ün soru önergesinde şu sorular yeraldı.

1.    AKP Milletvekillerinin seçim sürecinde ifade ettikleri Hazine'de onay bekleyen TTK'ya, 1400-2500-3000 işçi alınması sözü aradan geçen 16 aylık bir süreye rağmen niçin yerine getirilmemiştir?

 

2.    TTK'ya 1400 işçinin alınabilmesi için, Enerji Bakanının ve Hazinenin ikna olmadığı haberleri basına yansımaktadır. Enerji Bakanını ve Maliye Bakanını, AKP Milletvekillerinin, AKP İl örgütünün, TTK Genel Müdürünün ve GMİS Genel Başkanının ikna edememesi karşısında; TTK'ya işçi alınması için, Bakanlarınızın çok özel ilgi ve alaka gösterdiği,  ABD'nin iyi niyet elçisi (!) Angeline Jolie'nin devreye girmesi mi beklenmektedir?

 

3.    AKP döneminde Zonguldak'taki emekli sayısının çalışan sayısının önüne geçmesi karşısında, Emeğin değil, Emeklinin Başkenti haline getirilen Zonguldak'ımıza verilen sözün derhal yerine getirilmesi için sizin düşünceniz nedir?

 

4.    Maden işçilerimizin önemli sorunlarımızdan biri de, TTK'da çalışan 2006 ve 2009 girişli madencilerimizin daimi kadroya geçirilmesi, ücret ve özlük hakları konusudur. Bu konuda da AKP Milletvekilleri tarafından 12 Haziran 2011 seçimlerinde aleni sözler verilmiş, vaatlerde bulunulmuştur. Bu söz ve vaatlerin yerine getirilmesi konusunda herhangi bir çalışmanız söz konusu mudur?

 

5.    Özellikle 2009 girişli madencilerimizin kafasında soru işaretleri bırakan, emeklilik yasasındaki farklı yorumların giderilmesi için herhangi bir yasa veya yönetmelik çalışması yapılacak mıdır?