1-7 Ekim Emzirme Haftası nedeniyle basın açıklaması yapan Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, yaptığı açıklama ile anne sütü ile ilgili uyarılarda bulundu.

Dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de 1-7 Ekim tarihleri arasında Emzir Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Hafta nedeniyle basın açıklaması yapan Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, anne sütü ile ilgili uyarılarda bulundu. Yeterli ve dengeli beslenmede ilk adımın emzirme olduğunu belirten Uğur, Yeterli ve dengeli beslenme, toplumun sağlık düzeyinde en önemli koşullardan biridir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi, yeterli ve dengeli beslenme ile mümkündür. Emzirme bütün bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi açısından en uygun gıdayı sağlamanın eşsiz bir yoludur.Bebek için tek ve en iyi besin anne sütüdür, hem annenin hem de bebeğin sağlığını korur dedi.

EMZİREN ANNELERE FAYDALARI

Uğur, annenin doğum sonrasında toparlanma sürecine girdiğini hatırlatırken, emzirmenin annelere faydalarının bulunduğunu ifade etti. Emzirmenin meme ve yumurtalık kanseri riskini azalttığını vurgulayan Uğur, Anne doğumdan kısa bir süre sonra aldığı kiloları geri verebilir.Rahim daha çabuk toparlanır,doğum sonu kanamaları daha az olur.
Anne ve bebek arasında yakın bağ kurulur.Emziren annelerde meme ve yumurtalık kanseri riski azalır.Bebeğin beslenmesi için özel hazırlık gerektirmez. Ekonomiktir diye konuştu.

ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE FAYDALARI

Uğur, doğumdan kısa bir süre sonra annenin bebeği emzirmeye başlaması gerektiğini kaydetti. Doğumdan sonraki ilk yarım saat içerisinde bebeğin emzirilmesi gerektiğini anlatan Uğur, şöyle konuştu;
Annenin ilk gelen sarı renkte sütü halk arasında ağız sütü olarak bilinmektedir.Ağız sütü (kolostrum) yüksek protein değeri, yağda eriyebilen vitaminlere ve enfeksiyonu önleyen özellikleriyle,bebeğin beslenmesi ve sağlığı açısından çok önemlidir.Ağız sütü bebeğin ilk aşısıdır.
İLK 6 AY BAŞKA BESİN
VE SIVI VERMEYİN

Uğur, emen bir bebeğe yalancı emzik ve biberon kullanılmaması konusunda uyarırken, ilk 6 ay başka besin ve sıvı verilmemesini istedi. Uğur, bebeklerin beslenmeleri konusundaki uyarı ve önerilerini şöyle sürdürdü:
Emen bir bebeğe yalancı emzik ve biberon kullanılmamalıdır. Yalancı emzik ve biberon bebeği anne memesinden uzaklaştırır.Bebeğin emmesi bebeğin çene ve diş sağlığı için önemlidir.Konuşmayı geliştirir, anne sütü alan bebeklerin zeka düzeyleri daha yüksektir. Doğum sonrasında anne ile bebeğin yakın teması ve sık sık emzirilmesiyle süt salınımı hızlandırılır. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Bebeğin sık emmesini sağlamak ve anne ile olan sıcak bağın korunmasını sağlamak için anne ile bebek aynı odada kalmalıdır. Emziren anneler, emzirme dönemi süresince süt, yoğurt, peynir, yeşil sebzeler, meyveler, nohut, fasulye, et, mercimek, üzüm suyu gibi gıdalar almalıdır. Anne hasta ,gebe veya adet görüyor olsa bile sütü her zaman bebek için en iyi besindir.Ancak bu durumlarda anne kendi beslenmesine daha çok özen göstermelidir. Emzirme sırasında problem yaşayan anneler aile hekimlerine başvurup bu konuda yardım ve bilgi talebinde bulunmalıdırlar.