Kdz. Ereğli Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu ile Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) tarafından ortaklaşa düzenlenen arıcılık kursu devam ediyor. Kursta arıcılığı öğrenen bazı kursiyerleri arı soktu.

Kdz. Ereğli' de Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu ile ZAYBİR tarafından başlatılan arıcılık kursu 40 kursiyer ile devam ediyor. Kursiyerler arılarla ve arıcılıkla ilgili bilgileri Birlik Başkanı Selahattin Güney'den alırken, bazı kursiyerler de daha önce kurslarda bulunmalarına rağmen yeni kurslara katılmaya devam ediyor. Hafta sonu uygulamalı derslere katılan öğrencileri, arı kovanlarının başında ana arı başta olmak üzere, propolis ve Varoha konularında da bilgiler aldı.
Uygulamalı eğitimin ardından kursiyerler ve Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney, kursla ilgili olarak açıklamaya yapmaya hazırlandığı sırada Perihan Yiğit'i (36) arı soktu. Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney, çığlıklarla ayağa kalkan kursiyeri sokan arının iğnesini çıkarttı. Arıların çevresinde dolaşmaya devam ettiği kursiyer Perihan Yiğit, çareyi ortamdan uzaklaşmakta buldu. Röportaj esnasında kursiyerlerden Güngör Topal'ı da arı soktu. Selahattin Güney, sokan arının iğnesinin nasıl çıkarılacağını anlattığı sırada kursiyerlerden Yaşar Çamlı'nın yaptığı Her arı iğnesi için 100 dolar vermek gerekir espirisi gülüşmelere neden oldu. Güney Arı soktuğunda genelde insanlar Arı soktu, bir tarafım şişecek, canım acıyacak. Ancak arı zehrinin insan vücudunda inanılmaz faydaları var. Vücuda giren radyoaktifleri dışarıya atan tek ürün. En azından MS hastalığına hiç birimiz yakalanmayacak. Vücuttaki savunma sistemini güçlendiriyor." dedi.

KURSTA ARICILIK VE ARILARIN
BİLİNMEYENLERİ ANLATILIYOR
Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney 40 kursiyer ile devam ettikleri kursla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu ile Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliğinin ortaklaşa düzenlediği 2012 yılının ilk arıcılık kursuydu. Kursumuzu geçen hafta bitirdik. Katılan 40 kursiyer vardı. Kursa katılan arkadaşların hepsine burada uygulamalı eğitim vermek söz konusu değildi. Bizlerde gruplar halinde aldık. Bugün 10 arkadaşımız burada, yarın diğer grup gelecek. Burada amacımız arıcılığa yeni başlayan arkadaşlarımıza bu işi sevdirmek. Hiç görmedikleri ana arıyı göstermek. Bal ürünlerini kursiyerlerimize göstermek. Dün hava yağmurluydu. Bugün de arı biraz hırçın aslında. Normalde sizlerle daha önce yaptığımız çekimlerde arılar daha sakindi. Yinede çok rahat bir şekilde arılarımızın kontrolünü yaptık. Kovanda ki ana arının yumurtlama şeklini erkek arıları kapalı ve açık yavru gözlerini, ana arının yumurtlamasını gördük. Kursa katılan kursiyerlerimizin tamamı erkek değil.
Bayanlarda katılıyor. Dolayısıyla da aile ekonomilerine kendi bütçelerine katkı sağlamış oluyorlar. Kursumuzun son derece verimli geçtiğini söyleyebiliriz." diye konuştu.