Emlak danışmanı Uğur, Zonguldak’ta emlakçılığın diğer illerden farklı olduğunu söyledi.

Zonguldak'ta emlakçılık yapan emlak danışmanı Necip Uğur, yaptığı açıklamada, kiralık ve satılık evlerin en çok Bahçelievler Mahallesi'nden tercih edildiğini belirtti. Arsa fiyatlarının çok yüksek olduğu için ev fiyatlarının da yüksek olduğunu belirten Uğur, açıklamasında şunları söyledi;

"KİRALIK VE SATILIK EVLERDE EN ÇOK

BAHÇELİEVLER TERCİH EDİLİYOR"
"Kiralık ev, satılık ev, kiralık ve satılık dükkan işlerinde danışmanlık yapıyoruz. Vatandaşın istemiş olduğu şeylere bağlı işler değişiyor. Zonguldak'ta dükkan kiraları aşırı fiyatta olduğu için fiyatları öğrenen, Zonguldak dışından gelen yatırımcılar teşekkür edip gidiyorlar. Şehir merkezinde kira fiyatları caddeden caddeye değişiyor. Örneğin Gazipaşa Caddesi'ndeki kiralar afaki, 20-25 metrekare dairenin kirası aylık 5 bin TL oluyor. Metrekaresi arttıkça kira fiyatı da artıyor. Soğuksu tarafında ise, kira fiyatları bin-bin 500 TL olup buralara nazaran daha uygun oluyor. Kiralık evlerde ise, talep Bahçelievler Mahallesi'ne yönelik oluyor. Zonguldak, üniversite kenti olmasından dolayı öğrencilerin ev talebi çok, üniversiteye yakın olduğu için de o semti tercih ediyorlar. Öğrenciler 'hem ev kirası, hem de araba parası vermeyelim' deyince, otomatikman kiralar da yüksek oluyor. Öğrenci kayıtları başladıktan sonra hareketlilik dönemi başlayacak. Zonguldak’ta kiralar yüksek olduğu için herkes kısıtlamaya gidiyor. Mecburi kaldıktan sonra paraya bakmayan insanlar da var. Ama sonuçta herkes düşük kiralı ev tutmak istiyor. Kaloriferli 2+1 evlerin kirası ortalama 450 TL civarında, sobalı evlerin ise 300-400 TL civarında oluyor. Şimdilerde Zonguldak’ta 1+1 evlere rağbet başladı. Bu evler eşyalı olup kirası 400 TL'den başlıyor. Satılık evlerde yine rağbet Bahçelievler Mahallesi'nde yoğunlaşıyor. Bahçelievler Mahallesi'nde vatandaşın bütçesine göre 50-75 bin TL arası fiyatta ev bulmak mümkün. Yavaş yavaş Tepebaşı Mahallesi'nde bir yapılaşma başladı. Yeni yeni siteler ve kooperatifler yapılıyor ve satılıyor"

"ZONGULDAK'TA 75-100 BİN TL
ARASI EV BULMAK ÇOK ZOR"

"Zonguldak'ta şu an merkezde 7 emlakçı var. Bizim için önemli olan giderlerimizi çıkartabilmek, en önemlisi de müşteri memnuniyeti oluyor. Zonguldak'ta portföy olarak en zengin emlak şirketi biziz. Bazı vatandaşlar ne istediğini bilemiyor, bu da bizi sıkıntıya sokuyor. Müşteri bize ne istediğini tam olarak anlatır ve elindeki parasını söylerse, biz de ona sağlıklı bir şekilde yardımcı olabiliriz. Bizim elimizde 24 bin TL'den başlayıp 600 bin TL'ye kadar evler var. Şu an elimizde 136 tane satılık evimiz var. Çok iyi bir yerde kirada oturacağım derseniz 500 TL'den başlar, 900 TL'ye kadar gider. Vatandaşlar artık kaloriferli evlere daha çok rağbet gösteriyor, karı-koca herkes çalıştığı için akşam eve gidip soba yakması sorun olduğu için 100 TL fazla verip kaloriferli evi tercih ediyor. Müşteri bize geldiğinde satılık olsun, kiralık olsun aldığı elindeki paraya göre ve istediği eve göre hemen bir profil çizeriz. O şekilde yönlendirip de ev sahibi yaptığımız çok müşterimiz var. Biz genelde vatandaşı ev almaya yönlendiriyoruz. Konut kredi faizleri son günlere kadar çok uygun 0,75'lere kadar düşmüştü. Ama bu seçimden sonra konut kredi faizlerinde birazcık yükseliş oldu. Şu anda bankaların vermiş olduğu faizleri 1.04-1.15 gibi rakamlar gösteriyor. Arada bayağı bir uçurum var, onun için biraz daha zorlanacağımızı tahmin ediyorum. Bizim piyasamızı da etkiledi. Zonguldak'taki en büyük sıkıntımız 75-100 bin TL arası ev bulmakta zorlanılıyor. Zonguldak'ta arsa yok, bu da ev ve arsa fiyatlarını yükseltiyor."