Zonguldak Artvin İli Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Osman Bekaroğlu, Çernobil faciasının 26. yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Zonguldak Artvin İli Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Osman Bekaroğlu, Çernobil faciasının 26. yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaparak, bir daha böyle faciaların yaşanmamasını istedi.
Bekaroğlu, Dünyanın en büyük nükleer reaktör kazası olarak bilinen Çernobil faciasının 26. yıl dönümünde yeniden dördüncü ünitesi yapılacak yeni korunağının temeli atıldı. Ukrayna başta olmak üzere tüm ülkelerde protesto gösterileri yapıldı.
Birleşmiş Milletler bağlı kuruluşlar olan Uluslar arası Atom Enerji Ajansı, Uluslar arası Sağlık Örgütü, Dünya Bankası gibi örgütler bir rapor yayımlamışlar patlamadan sonra ortaya çıkan radyasyon bulutu yüzünden ilk yıl ki dozdan daha fazla radyo aktiviteye maruz kalan ülkeler sıralamasına göre; Ukrayna, Beyaz Rusya, Bulgaristan, Rusya'nın batısındaki bölgeler ve Türkiye'nin Marmara ve Batı Karadeniz bölgeleri olduğu belirtilmiştir.
Ayrıca Türk Tabipler Birliği'nin 2006 yılında 'Çernobil sonrası Türkiye'de kanser' başlıklı raporda Karadeniz'deki kanser vakaları arasındaki ilişkilerinin araştırılması sonuçları kamuoyuna sunulmuştur. Çernobil patlaması sonrasında oluşan radyoaktif bulutlarının 3 Mayıs 1986 Cumartesi günü Marmara'ya, 4-5 Mayıs günleri Batı Karadeniz'e 6 Mayıs günü Çankırı üzerinden Sivas'a 6-9 Mayıs günleri Trabzon-Hopa'ya 10 gün sonrada tüm Türkiye'ye radyo aktif parçalarını yayıldığı belirtilmiştir.
Çernobil ile ilgili çaylarda hafızamızda yerini almıştır. Bundan sonra Çernobilleri yaşamayalım. İnsanlar ölmesin. Gelecek nesillerimiz mutlu yaşasınlar dedi.