Alaplı Aşağıdağ köyünde, 19 yıldır süren çöp hastalığı nedeniyle evini ve bahçesini çöplüğe çeviren Murat Bayar, bu hastalığından kurtularak evlenmek istiyor.
Aşağıdağ köyünde ikamet eden Murat Bayar, 19 yıldır süren çöp hastalığı nedeniyle evini ve bahçesini çöplüğe çevirdi. Askerliğini yaparken her sabah çıktığı mıntıka temizliği nedeniyle hastalığı ilerleyen Murat Bayar (37), hastalığı nedeniyle evlenecek eş bulamamanın üzüntüsünü yaşıyor. 18 yaşında başlayan hastalığın askerlik yaptığı dönemlerde daha da arttığını söyleyen Bayar, şöyle konuştu: "Hastalığım 18 yaşında evde ve yolda gördüğüm takvim yaprakları ile çivileri toplamayla başladı. 1994 yılında Ankara'nın Polatlı ilçesinde askerliğimi yaptım. Burada her sabah ve günün belirli dönemlerinde yaptığım mıntıka temizliği nedeniyle hastalığım daha da ilerledi. Topladığım sigara paketi, izmarit, plastik şişe ve kapakları ile kağıt parçalarını valizime doldurmaya başladım. Askerlikten sonra evime karton, gazete, kağıt parçaları ile plastik şişe, kapak, teneke, naylon sigara paketi gibi çöpler getirmeye başladım. Hastalığım daha da ilerledi. 2001 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir
Hastalıkları Hastanesi'ne yatırılarak 1,5 ay tedavi gördüm. Bir süre sonra iyileştim. Ancak, ekonomik problemler nedeniyle tedavime devam edemedim. Bu sırada çöp toplama hastalığım tekrar nüksetmeye başladı."
65 yaşındaki annesi ile birlikte yaşayan Murat Bayar, bu hastalıktan kurtulabilmek için köylülerin de desteğiyle evlenmeye karar verdiğini ancak iyileşememesinden dolayı bu amacına ulaşamadığını söyledi. Ayrı yaşayan ağabeyi ve komşularının zoruyla evin içerisinde, alt katındaki boşlukta ve bahçede bulunan çöplerin defalarca boşaltıldığını belirten Bayar, zaman zaman kendisinin de biriktirdiği çöpleri yaktığını fakat yeniden toplayıp evi ve çevresini çöple doldurduğunu anlattı. Son dört yıldır daha da artan hastalığı nedeniyle her gün çuval dolusu çöp toplayan Bayar, yeniden tedavi görmek istediğini söyledi. Annesini kaybetmenin korkusunu yaşayan Bayar, şöyle konuştu: "Kağıt parçası ya da herhangi bir çöp gördüğüm zaman onu almak istiyorum. Almazsam, terliyorum, bunalıyorum, hastalanıyorum. Beni engelleseler bile o çöpü alıyorum. Almayacağımı söylüyorum ama gidip yine alıyorum. Kız istemeye gittiler. Kızı çok beğendim, o da beni beğendi. Bu arada kendimi zorladım. Çöp toplamayı azalttım. Günde bir poşete kadar düşürdüm ama yine de vazgeçemedim. Bunun için karşı taraf da kızlarına bakamayacağımı söyledi. Kızı vermediler. Artık sadece annem var. Onu da kaybedersem ne yapacağımı bilemiyorum. Onun için bir an önce tedavi olup bu hastalığımdan kurtulmak istiyorum."
Oğlunun hastalığında bağırıp çağırdığını ve bayıldığını belirten Aynur Bayar, sözlerine şöyle devam etti: "Oğlum artık hiç dinlemiyor. Yatağını bile çöple doldurdu. Bana bir şey olursa ne yapacak bilemiyorum. Oğlum yeniden tedavi görsün, tedavisini tamamlasın ve iyileşsin istiyorum. Bizim ekonomik gücümüz yeterli olmadığı için tedavisi yarım kalıyor."
Durumdan rahatsız olduklarını belirten komşuları ve köylüler, Bayar'ın yeniden tedavi görmesini istedi. Bazı komşuları, Bayar'ın belediyede çöp temizleme işinde çalışarak hastalığından kurtulabileceğini savundu.