Zonguldak-İstanbul karayolunun Ereğli kesiminde yapılan duble yol çalışmalarında ortaya çıkan toprağın, kamyonlarla taşınarak deniz kıyısına dökülmesi tepki çekiyordu. Kıyıdaki yeşil örtünün yok olmasına neden olan toprak, denize de taşarak kirliliğe yol açıyordu. Çevre kirliliğiyle ilgili açıklama yapan Zonguldak Valisi Erdal Ata, alternatif bir alan olmadığı için toprağın deniz kıyısına dökülmesine izin verdiklerini, ancak Kozlu'da belediyenin dolgu çalışması yaptığı alana bundan sonra hafriyatın döküleceğini açıkladı.
Hükümetin Acil Eylem Planı Bölünmüş Yol Programı'nda yer alan Zonguldak-İstanbul karayolunun Zonguldak merkez ile Ereğli arasındaki 46 kilometrelik yolda gerçekleştirilen duble yol çalışmaları 2009'da başladı. Çalışmalar kapsamında ortaya çıkan hafriyatın döküleceği alan olarak ise Kozlu Beldesi Ilıksu mevkiindeki deniz kıyısı belirlendi. Firma, yaklaşık 2 yıldır her gün kamyonlarla taşınan toprağı, yol kenarındaki uçurumdan denize doğru boşaltıyor. Günde ortalama 50 kamyon hafriyatın döküldüğü deniz kıyısındaki yeşil örtü tamamen yok oldu. 200 metre yükseklikten aşağıya doğru dökülen toprak, denize de taştı.

GÜRBÜZ; DEVLET ELİYLE
KATLİAM ÜZÜCÜ
Denizin kirlenmesine, kıyıdaki eko sistemin yok olmasına neden olan hafriyat dökümüne Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz tepki gösterdi. Kıyıdaki yeşilliğin tamamen yok olduğunu belirten Gürbüz, "Devlet eliyle böyle bir katliamın yapılması son derece üzücü. Burada hem doğa yok olmuş hem deniz kirlenmiş. Biz ilimizde turizmin gelişmesini beklerken denizin bu şekilde kirletilmesine anlam veremiyorum. Denizi ne yazık ki bitirdiler. Son derece yanlış... Devlet eliyle yapılmasını da kınıyoruz" dedi.

VALİ ATA; BELEDİYENİN DOLGU
YAPTIĞI BİR ALANA TAŞINACAK
Zonguldak Valisi Erdal Ata, yaptığı açıklamada, Karayolları Müdürlüğünün araştırması sonucu hafriyatın dökülmesi için en uygun yerin söz konusu güzergah olarak belirlendiğini ifade ederek, "Uçurumdan dökülen toprak denize ulaşmıyordu. Bundan dolayı izin vermiştik. Zamanla dolan hafriyat denize gelmeye başlamış. Yığınların denize ulaşması üzerine hafriyatın başka yere dökülmesine karar verdik. Kozlu Belde Belediye Başkanı Ali Bektaş ile görüştüm. Belediyenin Kozlu'da dolgu yaptığı bir alan var, hafriyat artık oraya getirilecek. Denize ulaşan toprak kimyasal bir madde değil, doğaya zarar da vermedi" dedi.
Öte yandan, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün yaklaşık 4 ay önce, toprağın denize taşması nedeniyle yüklenici firmaya Çevre Kanunu'nun ilgili maddesi gereği 35 bin lira para cezası kestiği belirtildi.