8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yapılan toplantıda Kdz. Ereğli ADD ile Eğitim İş Yönetim Kurulu Üyeleri kadının önemine değindi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Kdz. Ereğli Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri ile Kdz. Ereğli Eğitim İş Yönetim Kurulu olarak ortak düzenledikleri basın toplantısında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladılar.
Kdz. Ereğli ADD'nin binasında düzenlenen ortak açıklamada, kadınların toplum üzerindeki önemine değinilerek, "Hak ve özgürlüklerini en iyi biçimde kullanabilen kadınlarımız, ülkemizin gelişmesine ve demokratikleşme süresine büyük katkılarda bulunmuşlardır. Aile içinde başlayan ayrımcılık ve dışlanmışlık toplumsal yaşama yansıtılmakta, kadını ikinci planda gören yanlış düşünce, siyasal ve toplumsal yapıyı da olumsuz etkilemektedir" denildi.
Konu ile ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

DÜNYAYA ÖRNEK OLDU
"Her kadın önemlidir. Çünkü her kadın toplumu oluşturacak bireyler yetiştirir. Kadınları sadece yılda bir günde hatırlamak elbette onlar için büyük bir haksızlık olacaktır. Peki, bu 8 Martta ne oldu da dünya kadınlar günü ilan edildi.
8 Mart 1875'de Amerika Birleşik Devletlerinde kırkbin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle greve başlamış, grev sırasında çıkan yangınla 129 işçi yanarak ölmüştür.1910 yılında Kopenhang'da 2.Enternasyonele bağlı kadınlar toplantısında grev esnasında yanarak ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisi kabul edilmiştir.
Türkiye'de ilk kez 1921 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı.1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınlarımız erkeklerle eşit kılınmıştır.1934 yılında kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını elde ederek dünyaya örnek olmuştur.
Kadın hakları mücadelesinde 1975 yılı büyük özellik taşıyordu. Uluslararası Kadınlar Yılı olarak kutlandı. Bu yıl etkinlikleri içerisinde Birleşmiş Milletler 8 Mart gününü Dünya Kadınlar Günü olarak kutlamaya başladı. İki yıl sonra 1977'de, Birleşmiş Milletler genel toplantısında Kadın hakları, uluslararası barış günü olarak kabul edildi.
Bu kabulün iki temel nedeni;
1- Dünya barışının korunması,
2- Sosyal gelişim ve temel insan haklarının kullanılması için kadınların da eşitlik ve kendilerini geliştirmelerine olanak tanınması gereksinimi.

ÇOK FARKLI BİR GÜN
Kadınlara eşit hakların verilmesinin Dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.
Hak ve özgürlüklerini en iyi biçimde kullanabilen kadınlarımız, ülkemizin gelişmesine ve demoktarikleşme süresine büyük katkılarda bulunmuşlardır. Aile içinde başlayan ayrımcılık ve dışlanmışlık toplumsal yaşama yansıtılmakta, kadını ikinci planda gören yanlış düşünce, siyasal ve toplumsal yapıyı da olumsuz etkilemektedir. Bu sorunların üstesinden ancak toplumsal bilinçlenme ve Türk kadınının kazanılmış haklarına sahip çıkmasıyla gelinebilir. Kadınlarımız siyaset ve yönetim kademelerindeki temsil oranlarının yükseltilmesinin ve siyasal yaşamdaki etkinliklerinin artırılmasının, ülkemizin sorunlarının çözümü konusunda güç kazandıracağı kuşkusuzdur.
Dünya Kadınlar Günü kadınlar açısından çok daha farklı bir gündür. Kadın haklarının kazanılmasında nerelerden başlandığının ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanması için de özel bir gün. Birçok gelişmiş ülkede kadın hakları çok ilerlemeler göstermiş olsa da, ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde kadın hakları ne yazık ki istenen seviyelerden oldukça uzakta.

DAHA AZ ÜCRETLE ÇALIŞTIRILIYORLAR
Dünyadaki eğitim almamış insanların büyük çoğunluğu yine kadınlar. Kadınlar bugün ülkemizde de erkeklere göre yüzde 25 - 50 oranında daha az ücretle çalıştırılmaktadırlar. Dünyadaki işlerin %66'sı kadınlar tarafından görülüyor. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak %10'una sahipler.
Türkiye'de Şehirlerde evli kadınların % 18'i, köylerde de % 76'sı eşleri tarafından dövülüyor.
Aile içi suçların % 90'ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor.
Türkiye Cumhuriyeti kadınları
Yakınmaları bir kenara bırakıp, kendimize dönelim
Kendi yerimize başkalarının düşünmesine izin vermeyelim.
Rutin işlerle çok fazla zaman harcamayalım.
Haber programlarını dinleyip, gazete ve kitap okuyalım.
Ailedeki ekonomik varlıkları eşit paylaşalım
Mutlaka seçme-seçilme haklarımızı kullanalım
Erkek çocuklarımıza kadına saygıyı öğretelim
Kız çocuklarımızı ev işleri ve hizmetle sınırlandırmayalım
Aile içi kararlarda ısrarcı ve baskın olalım
Çünkü Türk Kadını aile olmak adına aklını, yüreğini, emeğini ortaya koymuştur.
Artık kadının sistemi etkilemesinin ve belirleyici olmasının zamanı gelmiştir.
Kurtuluş ve kuruluşumuzun mimarı Atatürk'ün kendilerine sağladığı hakları koruma kararlılığında olan kadınlarımızın, "Dünya Kadınlar Günü" kutlu olsun."