Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, 26 Nisan - 1 Mayıs Aşı Haftası nedeniyle açıklamada bulundu. İlikhan, "Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır" dedi.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, 26 Nisan - 1 Mayıs Aşı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada aşının önemine değindi. Aşının, ağız yoluyla, adele içerisine, cilt altına veya cilt içine verilerek uygulandığını dile getiren İlikhan, aşının vücudu hastalıklara karşı koruduğunu ifade etti. Dünyada her yıl 5 yaşın altında iki buçuk milyon çocuğun aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle öldüğünü söyleyen İlikhan, şöyle devam etti:
"Hangi yoldan verilirse verilsin, aşılar vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan ve savunma cisimcikleri olarak isimlendirilen antikorları oluştururlar. Oluşan antikorlar vücutta uzun süre kalırlar ve bu süre içinde aynı mikrop vücuda tekrar girerse, bu mikrobun hastalık oluşturmasına fırsat vermeden ortadan kaldırılmasını sağlarlar. Hastalıklardan koruyabilmesi için, aşıların çocuklara hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda her aşı için belirli bir aşı takvimi geliştirilmiştir. Dünyada, her yıl 5 yaşın altında iki buçuk milyon çocuk aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde uygulanan Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında uygulanan aşılar iles boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkcık, kabakulak, tüberküloz (verem), poliomyelit (çocuk felci), hepatit-B, hemofilus influenza tip b'ye bağlı hastalıklar (menenjit) ve streptokokus pnömoniya ya bağlı hastalıkların (zatürre) ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıklarının engellenmesi hedeflenmektedir. Amacımız, çocuklarımızın tüm aşılarını yapmak ve aşı ile önlenebilir hastalıklardan ölümleri engellemektir."