Amelebilirliğinin Danışma Kurulu toplantısında, şehit ailelerine yardım yapıldı.

 

 

Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı Danışma Kurulu yapıldı. Kurulda, grizu faciasında ölen maden işçilerinin ailelerine de toplanan yardımın yapıldığı öğrenildi.


Zonguldak'ta 1923 yılında kurulan Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı 2011 yılı Danışma Kurulu Memurlar Lokali'nde yapıldı. Danışma Kurulu saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın konuşmasıyla başlarken, açılış konuşmasını Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu yaptı.

 

 Kalaycıoğlu şunları söyledi:

 

KÖMÜR STRATEJİK MADEN

Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı 10 Eylül 1921 tarih ve 151 sayılı Havza-i Fahmiyye Amele Kanununun 4. maddesine dayanarak 21 Temmuz 1923'de kurulan ilk sosyal güvenlik kuruluşudur. Henüz cumhuriyetin kuruluş aşamasında, ülkenin bir çok yerinde savaşlar devam ederken, cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Zonguldak havzasına özel bir önem vermiştir. Birincisi o dönemlerde kömür çok önemli stratejik bir madendi. Ancak, yabancıların özellikle Fransız işletmecilerin elindeydi. İkincisi maden işçilerimiz yabancı firmaların elinde hiçbir sosyal güvencesi olmadan köle gibi çalıştırılıyordu. Mustafa Kemal Atatürk, Zonguldak havzasında çalışan maden işçilerimizin çalışma usul ve esaslarını belirleyecek bir kanun düzenleme yapılması ile ilgili o zamanın Umru İktisat Vekili rahmetli Celal Bayar'a talimat verir. Mecliste yapılan uzun tartışmalar sonucu Zonguldak ve madenci dostu Bolu mensubu rahmetli Tunalı Hilmi Bey'in büyük destek ve çabaları sonucu tasarı yasallaşmıştır dedi.

 

GMİS BAŞKANI
Ardından konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise şunları söyledi:

Bugüne kadar maden ocaklarında iş kazalarında hayatlarını kaybeden maden işçilerimize, terörle mücadele şehitlerimize, ve deprem felaketinde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği yıllarda hiçbir güvencesi olmadan çalışan maden işçilerinin çalışma koşullarını düzenlemek amacıyla kurulan, Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığımızın 2011 yılı Danışma Kurulu toplantısının hayırlı olmasını diliyorum.

 

ŞEHİT AİLELERİNE PLAKET
Konuşmaların ardından 17 Mayıs 2010 tarihinde TTK Karadon Müesesesi'nde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 30 maden işçisinin ailesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Balanlı tarafından yapılan resim sergisinden elde dilen gelirler ve plaketler verildi.

Plaketlerin verilmesi sırasında şehit maden işçilerinin aileleri ve yakınları göz yaşlarına hakim olamadı. Gelirler ve plaketleri madencilerin ailelerine Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sıdık Topaloğlu, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Alay Komutanı Albay Halil İbrahim Yaşatır ve AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar tarafından verildi.

 

KEŞKE OLMASAYDI
Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, kurul toplantısına katılanlara teşekkür ederek, Emelebirliği Danışma Kurulu toplantısının hayırlı olmasını temenni etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sıdık Topaloğlu da, Keşke bu kaza olmasaydı, ama olmuşa ne dinilebilir ki? Bizim burada yapacağımız bundan sonraki kazaların olmaması için çalışmak, bundan sonraki kazaları önlemeye çalışmak olması gerekiyor dedi.