Alaplı Belediyesi’nin düzenlediği  “Atık piller ve çevreye verdiği zararlar” konulu konferansta konuşan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği eğitmeni Yük. Kimya Mühendisi Savaş Arna, atık pillerin çevre için çok zararlı olduğunu belirterek, “Kesinlikle atık piller çöpe atılmamalı” dedi.

Fatih Mahhalesi’ndeki Alaplı Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansı öğrenci ve öğretmenlerinin yanı sıra;  Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, belediye meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar da izledi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Alaplı Belediyesi olarak atık maddelerin çevreye atılmamasına ve geri dönüşüme kazandırılmasına büyük önem verdiklerine işaret ederek, “Atık pillerin toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması uygulamasına çok önce başlamıştık. Uygulamayı büyük bir başarı ile sürdürüyoruz. Atık yağların, ambalaj atık kutularının toplanması ve geri dönüşümü uygulamalarımız da aynı başarıyla devam ediyor. Şimdi atık araba lastiklerinin toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması çalışmasını yürütüyoruz. Önümüzdeki günlerde yetkili bir firmayla bu uygulamanın da sözleşmesini imzalayacağız. Hepimizin çocuklarımıza güzel bir çevre bırakmak gibi bir sorumluluğu ve zorunluluğu var.” Dedi.

Çevreye sahip çıkmak gerektiğinin altını çizen Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu,  

“En kıymetli doğal unsurlardan biri toprak. İşte zaman zaman ekonomik krizler yaşıyoruz. Fabrikaları yiyemeyiz; ama bir karış topraktan alacağımız ürünle karnımızı doyurabiliriz. İnsan fabrikasız yaşayabilir, insan sanayisiz yaşayabilir; ama insan aç, susuz, topraksız yaşayamaz. Onun için toprağımızın ve suyumuzun kıymetini bileceğiz. Ülkemizi, beldemizi, şehrimizi temiz tutacağız.” Dedi.

TAP eğitmeni Yük. Kimya Mühendisi Savaş Arna da konuşmasında, sinevizyon eşliğinde atık pillerin çevreye verdiği zararlardan söz etti. Atık pillerin çevreye büyük zararları olduğunu ifade eden Arna, “ “Kullanım ömrünü tamamlamış pillere biz atık pil diyoruz. Ne yaparsanız yapın, kullanım ömrünü tamamlamış bir pilin tekrar kullanılabilir duruma gelmesi mümkün değil. Plilerin tüketimi yüzde 95 oranında evlerde yapılır. Dolayısıyla, kullanım ömrü kalmayan pilin çöpe atılmaması lazım. Bu pillerin ayrı toplanması lazım. Bu pilleri bir poşette, bir plastik veya cam şişede toplayabiliriz.” Dedi. Arna, atık pillerin çevreye zararlarını da, sinevizyon eşliğinde örnekler vererek detaylı bir şekilde anlattı.