Karabük, Amasra, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Kastamonu, Samsun, Sinop, Tokat ve Zonguldak'ta çalışan medya temsilcilerinin katılımı ile Türk Yerel Medyası Avrupa Birliği Yolunda Projesinin 4. Bölgesel Bilgilendirme Toplantısı Safranbolu'da gerçekleştiriliyor.

* İngiltere Büyükelçiliği Müsteşarı ve Küresel İşler Daire Başkanı Peter Spoor, Türkiye'nin Avrupa'da en büyük destekçisi ve savunucusu olduklarını vurguladığı konuşmasında, "Birleşik Krallık Hükümeti yerel medyaya ve gerçekleştirilen bu tür projelere büyük önem vermektedir. Şehir şehir gezerek Türkiye'nin her köşesinde Avrupa Birliği sürecini ve Avrupa Birliği'nin duyulmasını sağlamak istiyoruz" dedi.

* Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir: Ülkemizde yaklaşık 3 bin 500 yerel televizyon gazete ve radyo faaliyet göstermektedir. Onların etkisi ulusaldan zaman zaman daha fazladır. İl'lerimiz Avrupa Birliğine hazırlanıyor projesi ile İl'lerin proje kapasitesini arttırmayı ve AB sürecini doğru algılanmasını hedefledik. 1 milyon 250 bin TL'lik bütçe ile 25 ilimizi destekledik"

MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ (SAFRANBOLU)
Türk Yerel Medyası Avrupa Birliği Yolunda Projesi'nin 4. Bölgesel Bilgilendirme Semineri Karabük Safranbolu'da başladı. Yaklaşık 50'ye yakın gazetecinin davetli olduğu seminer açılış konuşmaları ile başladı. Seminerin açılış konuşmasını İngiltere Büyükelçiliği Müsteşarı ve Küresel İşler Daire Başkanı Peter Spoor gerçekleştirdi.  Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Spoor, yerel medyanın çok önemli olduğunu sürecin halka objektif olarak anlatılması gerektiğine vurgu yaptı. Spoor konuşmasında şu görüşlere yer verdi: 

"GETİRDİĞİ VE GETİRECEĞİ
FAYDALAR DEĞERLENDİRİLMELİ"

Karabük'de olmaktan büyük mutluluk duymaktayım. Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliğinde siyasi müsteşar olarak görev yapmaktayım. Karabük'e yaptığım ilk ziyarette bana gösterilen ilgiyi teşekkür ediyorum. Bugün burada açılışını yaptığımız biraraya geldiğimiz proje Avrupa Birliği sürecinin getirdi ve getireceği faydaları paylaşmak için tasarlanmıştır. Neden böyle bir projeye ihtiyacımız var? Sizlerin bu önemli mesajları bölge halkı ile paylaşabilmeniz için. Özellikle Türkiye Cumhuriyet başbakanının ve Birleşik Krallık Başbakanının yakın zamanda verdiği demeçler ışığında Avrupa Birliği'ne katılmanın bir fayda sağlayıp sağlamayacağı konusunda şüpheleriniz olabilir. Avrupa Birliği'nin son dönemdeki çalışmalar ile ilgili iki ülkenin şüphesi olabilir. Kararlılığımız çok önemlidir.

"TÜRKİYE'NİN DESTEKÇİSİYİZ"
Bizler Türkiye'nin Avrupa'daki en büyük destekçisi ve savunucusuyuz ve öyle olmaya da devam edeceğiz. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Londra'da bir araya geldiğimizde bu mesajları da kendisinden duyduk. Türkiye'nin AB üyeliği ekonomik bütünlüğü daha da derinleştirecektir. AB Bakanı Egemen Bağış'ın da söylediği gibi AB Süreci Türkiye'nin demokratikleşmesi, şeffaflaşması ve zenginleşme sürecidir. Bu amaçla üyelik daha özgür bir hukuk devleti olma çalışmalarına yardımcı olacaktır. Türkiye'nin AB üyeliği uzun vadeli açıdan önemli. Söz konusu faydaların ve öneminin açıklanmasında yerel basın devreye giriyor.

"BİRLEŞİK KRALLIK HÜKÜMETİ OLARAK
YEREL BASINA ÖNEM VERİYORUZ"

İşte bu nedenle Birleşik Krallık Hükümeti bu projeye bu kadar önem veriyor. İşte bu nedenle şehir şehir gezerek Türkiye'nin her köşesinde duyulmasını sağlamak istiyoruz. İşte bu nedenle Karabük'deyiz. Türkiye'nin AB'ye giriş yolunun kolay olmadığını kabul ediyorum bizim de aynı şekilde. Birleşik Krallık'da AB üyeliği için çeşitli zorluklarla karşılaştı başvuru 2 kez red edildi. Geçtiğimiz ay Fransa'nın Türkiye'ye karşı tavrını yumuşatmasının ardından Şubat sonunda toplanın daimi temsilciler kurulu  mektubu Türk tarafına ulaştırmıştır. AB bu kararı ile 32 ay sonra ilk defa fasıl açılmasına yeşil ışık yakmıştır. Bu proje sizi takip eden kişilere objektif bilgi vererek Türk halkının kendi geleceklerini konusundaki kararlılığı için önemlidir.
"YARDIM EDEBİLİRSİNİZ"
Türk halkının seslerini duyurmalarını ve AB üyeliğinin ve daha önemlisi AB değerlerini talep etmeye devam etmesine yardım edebilirsiniz. Son olarak bu önemli hedefleri başarmamız için bize yardım etmek üzere bugün buraya gelen herkese Büyükelçinin teşekkürlerini ifade etmek istiyorum. Organizasyona da teşekkür ediyorum.

SÜREÇ ÇOK ÖNEMLİ
Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir'de Avrupa Birliği sürecinde yerel basının önemine değindi ve gelinen sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.  Türkiye'nin Avrupa Birliği macerasının yaklaşık 50 yıllık bir macera olduğunu belirterek açıklamasına başlayan Hasdemir, "Uzun ince bir yolda ilerliyoruz daha ne kadar süreceğini de bilmiyoruz. Önemli olan birşey var ki bunu hep söylüyoruz bizim için önemli olan Avrupa Birliği'ne Türkiye'nin tam üyeliği çok önemli" dedi.

81 İL'DE CANLI TUTMAYA ÇALIŞTIK
Bu süreçte elde edilecek kazanımların da son derece değerli olduğuna söyleyen Hasdemir'in konuşması da şu şekilde: Bu süreçte yerel medyanın da önemi var. Bu kazanımların yerelde anlatılması için yerel medyanın önemi bizim için çok büyük. Türk yerel medyası AB yolunda projesi kapsamında 4'ncüsünü Karabük, Amasra, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Kastamonu, Samsun, Sinop, Tokat ve Zonguldak İl'lerimizden medya temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştiriyoruz. Bakanlık olarak 'AB Süreci Yerelde Başlar' sloganı ile AB heyecanını 81 İl'de canlı tutmak canlı tutmak için bir çok proje geliştirdik geliştirmeye de devam ediyoruz.

İL'LERDE GÖREVLER ARTIYOR
Bütün illerimizde İl Temas noktası olarak görev alan Vali Yardımcılarımız, AB Danışma ve Yönlendirme Kurulları, Belediyelerimiz, İl'lerimiz AB'ye hazırlanıyor projeleri, muhtarlar ile olan diyaloglarımız sivil toplum diyalog toplantılarımız bunların her biri AB'nin ortak proje olduğunu gösterir bir adımdır. Projenin gördüğü bu ilgi bizleri ziyadesi ile mutlu etmiştir. Projemizin yerel basındaki yansımaları projeye gösterilen ilginin göstergesidir. Bakanlık olarak yerle basına önem veriyoruz. Bu vesile ile projeye destek veren İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliğine teşekkür ediyorum. Proje ile temel hedefimiz sizlerin Avrupa Birliği ile ilgili bilgilendirilmeniz ve sürece katkı sağlamanızdır.

"BİLGİ TOPLUMUNDA YAŞIYORUZ"
Bilgi toplumunda yaşıyoruz bilgi akışı ve sirkülasyonu o kadar hızlı bir hale geldi ki çoğu zaman güncel olduğumuz bilgi bile kısa sürede güncelliğini yitirmektedir. Bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir çağda medya hiç olmadığı kadar önemli bir hale gelmiştir. Halkımız da sizlerin aracılığı ile kolay ve doğru bilgiye ulaşabilecektir. Bir reform mutfağı olan bakanlığımız halkımızın Avrupa Birliği'ni anlaması ve gerçekleştirilen reformların bilinçlendirilmesi için elinden geleni yapmaktadır. Bu davaya inanmış kişiler olarak bilgi kirliliğinin süreci sekteye uğratabileceğini de gördük.

3 BİN 500 TELEVİZYON, GAZETEDE, RADYO VAR
Ülkemizde yaklaşık 3 bin 500 yerel televizyon gazete ve radyo faaliyet göstermektedir. Onların etkisi ulusaldan zaman zaman daha fazladır. Müzakere sürecimiz sizlerin de bildiği gibi arzuladığımız şekilde yürümemektedir. Şuanda müzakere sürecimiz bazı Avrupa Birliği devletleri üyelerinin iç siyasi mülahazaları ile sekteye uğratılmaktadır. Her şeye rağmen kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlgili kurumlarımızın görüş ve önerilerini alarak Türkiye'nin ilerleme raporunu da kamuoyunun dikkatine sunduk. bu rapor reform kararlılığının da bir göstergesidir. Türkiye olarak daha fazla demokrasi diyoruz durmak yok reformlara devam ediyoruz Türkiye'yi bir dünya gücü yapacağız diyoruz. Daha adil bir sistemin işlemesini arzu ediyoruz. Arzu edilen sisteme Avrupa Birliği ile daha kolay ulaşabileceğimizi görüyoruz.

AVRUPA BİRLİĞİNE BİRAZ DAHA YAKLAŞTI
Türkiye Avrupa Birliği standartlarına her geçen zaman biraz daha yaklaştı. 17 Mayıs'ta Avrupa Komisyonu ile başlattığımız çalışmalar da olumlu sonuçlar verdi. Biz reform sürecini devam ettirdik ve ülkemiz gün geçtikte daha da istikrarlı ve güçlü bir yapıya kavuştu. Türkiye değişiyor Avrupa Birliği değişiyor daha da önemlisi dünya değildir. Avrupa Birliği'nin Türkiye olmadan önemli bir aktör olması ön görülmüyor. İl'lerimiz Avrupa Birliğine hazırlanıyor projesi ile İl'lerin proje kapasitesini arttırmayı ve AB sürecini doğru algılanmasını hedefledik. 1 milyon 250 bin TL'lik bütçe ile 25 ilimizi destekledik. Avrupa Birliği sürecinin yerelde anlaşılmasını sağlayacak bir projemiz daha var. Bakanlığımızın valiliklerde destekleme kapsamında kapasite oluşturulması projesi 2 yıl süre ile 20 pilot ilde uygulanacaktır.

MEDYA ÖNCÜLÜK YAPABİLİR
Avrupa Birliğine üyelik sürecinin daha sağlıklı anlaşılması için Valiliklerin AB ile ilgili hizmet kapasitesini arttırmak istiyoruz. Ulusal medyanın bu tür medyaları ve etkinlikleri işlemesi her zaman yeterli olmamakta. Bu projeler maalesef fazla haber anlamı taşımamaktadır bu anlamda yerel medyaya büyük işler düşmektedir. Halka ulaştırılmasında yerel medya öncülük yapabilir. Toplumsal alanın neredeyse bütün platformlarında bunu gözlemlemek mümkündür. Avrupa Birliği sürecine inanmayabilirsiniz desteklemeyebilirsiniz ama doğru bilgiyi aktarmak sizler açısından elbette çok önemlidir. Siz doğru şekilde bilgilendirildikten sonra yurttaşlarımız kendi kararlarını kendileri vereceklerdir"

EN İYİ KORUNAN 2 ŞEHİRDEN BİRİ SAFRANBOLU
Karabük Valisi İzzettin Küçük'de bu etkinliğin Safranbolu'da gerçekleştirilmesinden son derece memnuniyet duyduklarını Türkiye'de İstanbul ve Safranbolu'nun koruma altında bulunan iki şehir olduğuna dikkati çekti. Vali Küçük'de konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Safranbolu özel bir şehir bundan bir kaç sene önce lodosta yapılan toplantıda Avrupa'nın en iyi korunan 20 şehrinden biri seçildi Safranbolu. Ayrıca UNİSCO'nun Türkiye'de koruma altında bulunan 2 şehirden biri İstanbul diğeri Safranbolu. Yakınlarda Avrupa Birliği değerlerinin yaşatma uygulamadaki kararlılığındaki çalışmalarından ötürü Avrupa Birliği diploması verildi.

"AVRUPA İLE İÇLİ DIŞLIYIZ"
Neden böyle bir başlangıç yaptık bu şehir Avrupa ile içli dışlı bir şehir. Türk Milletinin 2000 senelik yürüyüşü hep batıya doğru olmuştur. Pek çok devlet kurmuştur. Türkiye Cumhuriyeti devletinin yüzü de aynı şekilde batıya dönük olmuştur. Hükümetler değişse bile devletimizin bütün hükümetlerin kararlılığı batı ile beraber olmak batıya dönmektir. Tabi bunda 2000 senelik bir gelenek var bir de çağdaş değerleri yansıtan yer batı. Biz onlarla birlikte olmak istiyoruz onların değerlerinin insanı yücelttiğini gördük. Talepte bulunan biziz Avrupa Birliğine girmekte ama Avrupa Birliği de bizimle olmaktan büyük bir menfaat elde edecektir. 75-80 Milyonluk bir ülke orta doğu ve doğuya bağlantıyı sağlayabilecek bir ülke. Stratejik önemi var. Sadece biz bu birliği girmek ile pek çok şey kazanmayacağız Avrupa Birliği de gerçek anlamda küresel bir güç olacaktır. Avrupa Birliği için soru şu Avrupa Birliği sadece eskiden olduğu gibi Roma imparatorluğumu bir zihniyet atlaması yapabilecek yani demokratik değerlere sahip bir müslüman ülke ile olabilecek mi bunu başarabilirsek bu karşılıklı başarılabilecek birşey dünyaya yeni bir model ortaya konulabilecektir.

ÇOK FARKLI BİR TÜRKİYE
Çok farklı bir Avrupa çok farklı bir Türkiye ortaya çıkacaktır. Bu ufuk atlamasını vizyon sıçramasını onlar da yapabilecek mi onlar için de bizim için de zordur ama değerli birşeyler de zordur. Bir şeylere varmak için bir şeylerden de kopmak lazım. Avrupa Birliği hayatımızın her bölümünü etkiliyor. Yerel medyanın değer ve önemi ortaya çıkacaktır hayatımızın her alanında bakın bir tavuğun üretilmesi paketlenmesi halka sunumu hepsi bir standarda bağlanmıştır. 2 Bine yakın mevzuat değişikliği oldu son çıkan yasa da işyerlerinde hekimlik uygulaması. Ticaret Kanunu değişti baya gürültü koptu ülkede bunların hepsi Avrupa Birliğinden doğan mevzuat değişiklikleri. Ayakkabının ipliğine kadar bizi ilgilendiriyor. Yerel medya bu hususta bilgi sahibi olmalı ve doğru bilgi vermeli.  Sayın Müsteşarımıza İngiltere Büyük elçiliğine teşekkür ediyoruz desteklerinden ötürü. Avrupa Birliği bize karşı diye birşey yok. şu ülke karşı bu ülke karşı böyle birşey yok böyle bir algı yok. İngiltere Hükümeti sürekli Türkiye'yi desteklemiş Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda omuz vermiştir onun için de teşekkür ediyoruz.

İLK GÜN YOĞUN PROGRAM
Seminerin ilk gününde  Avrupa Birliği Bakanlığı Sektörel Politikalar Başkanı Erol Saner, "Taşımacılık Politikası, Enerji, Trans-Avrupa Ağları ve Çevre Faslı", Avrupa Birliği Bakanlığı Sektörel Politikalar Başkanı Özlen Kavalalı, "Ortaklık hukuku ve Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde çeviri çalışmaları", Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Uluslararası İlişkiler Dairesi Uzmanı Nuran Yardımcı, "Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun Avrupa Birliği alanındaki çalışmaları", Avrupa Birliği Bakanlığı Sivil Toplum İletişim ve Kültür Başkanlığı Koordinatörü Başak İlisulu, "Türkiye-AB süreci, Avrupa Birliği İletişim Strateji ve AB'nin Günlük Hayatımıza etkileri" konulu sunumlar gerçekleştirdi ve seminerin ilk günü sona erdi.