KESK'e bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun, "Sanayicilerin 'ara eleman' demesinden rahatsızım, ben sanayici için çalışmıyorum, zaten görevim de sanayiye ara eleman yetiştirmek değil' şeklindeki açıklamasına tepki göstererek, "Bakan Çubukçu, son zamanlarda verdiği sözleri, yaptığı açıklamaları ve altını imzaladığı belgeleri fazlasıyla unutmaya başlamıştır" dedi.
Bakan Çubukçu'nun "MEB 2010-2014 Strateji Planı" sunuş kısmında yaptığı açıklamasında, eğitim hizmetinin örgütlenmesini piyasa ilişkilerine bırakılacağını ifade ettiğini vurgulayan Yılmaz, yazılı açıklamasında şunları söyledi;
"Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, sanayicilerin meslek liselerini kendileri için ara eleman yetiştiren kurumlar olarak görmesine ve sürekli bakanlıktan talepte bulunmalarına tepki göstermiş ve 'Meslek Liseleri'nin sanayiciye ara eleman yetiştirmek için kurulmadığına dikkat çeken Çubukçu, 'Sanayicilerin 'ara eleman' demesinden rahatsızım, ben sanayici için çalışmıyorum, zaten görevim de sanayiye ara eleman yetiştirmek değil' şeklinde açıklama yapmıştır. Bu açıklama karşısında hayrete düşmemek elde değildir. Birkaç ay önce Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bir araya gelmiş ve ortak projeleri olan 'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM)'i hayata geçirmişlerdir. 'Türkiye'de işsizlik değil, mesleksizlik sorunu var' tespitini yapanlar, projenin amacını piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda işgücünün yetiştirilmesi ve işsizliğin önlenmesi şeklinde açıkça ifade etmişlerdir. Nimet Çubukçu, MEB 2010-2014 Strateji Planı sunuş kısmında yaptığı açıklamada, eğitim hizmetinin örgütlenmesini piyasa ilişkilerine bırakılacağını ifade etmiş bulunmaktadır. Bu konuya dair gerçekleştirdiğimiz açıklamalarda üzerinde ısrarla durduğumuz bir konu bulunmaktadır. Eğitim hizmetinin bir sektör olarak algılanması sonucu strateji raporunda da görüldüğü üzere 'küresel yarış', 'hayat boyu öğrenme', 'toplam kalite yönetimi' gibi kavram ve yaklaşımlar eğitim hizmetinin örgütlenişini belirleyen temel kavramlar halini almakta ve böylelikle eğitim hizmetinin hangi ihtiyaçlar ve ilkeler doğrultusunda örgütlenmesi gerektiği sorusunun cevabı, piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmeye başlamaktadır."
"KEŞKE OKULLAR VE
EĞİTİM SEN OLMASA…"
"Çubukçu'nun imzasını taşıyan 'MEB Hayat Boyu Öğrenme Strateji Belgesi' dışında, 'Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesi' incelendiğinde de görüleceği üzere, meslek liselerinde verilmesi planlanan eğitimin sanayi gruplarının ara eleman ihtiyacını karşılamak dışında bir hedefi bulunmadığı açıktır. Ayrıca meslek liselerinin ortaöğretim içerisindeki oranının yüzde 70'lere yükseltilmesinin hedeflendiği de her fırsatta vurgulanmaktadır. Çubukçu son zamanlarda verdiği sözleri, yaptığı açıklamaları ve altını imzaladığı belgeleri fazlasıyla unutmaya başlamıştır. Ancak eğitim hizmeti alanındaki her gelişmeyi yakından takip eden sendikamız, Milli Eğitim Bakanı'nın bu açıklamaları ile tüm yakıcılığıyla ortada duran gerçeklerin üzerinin örtülmesini  her fırsatta engelleyecektir. Milli Eğitim Bakanı'nın görevinin ne olduğunu sorgulamaya başlamasından dolayı bir kez daha; kamusal, nitelikli, parasız, demokratik, bilimsel bir eğitim hizmetinin güvenceli çalışma hakkı ile örgütlenen ve demokratik yaşam talebini merkezine alan bir hale kavuşturulması gerçeğini hatırlatmakta yarar görüyoruz.
Eminiz Sayın Çubukçu, 'Okullar olmasaydı Bakanlığı ne güzel idare ederdim' diyen geçmişin Milli Eğitim Bakanıyla aynı çizgiye düşerken bugün, 'Bırakın okulları Eğitim-Sen olmasaydı bakanlığı ne güzel idare ederdim' demektedir."