Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Devrek Şube Başkanı Cemil Köseler, basın açıklaması yaparak, bazı bakanların emekli maaşlarıyla ilgili görüşlerini sunmaları hakkında, “Bizle alay ediyorlar” diye görüş bildirdi.

Bakan Cevdet Yılmaz’ın emekli maaşlarında büyük artışlar olduğunu belirtmesine sitem eden Köseler, “Bakan, Türkiye’de kaç grup emekli olduğunu bilmiyor. Hepsi farklı maaş alıyor” şeklinde konuştu ve şu şekilde devam etti:

 

“BAKAN EMEKLİLERİ KARIŞTIRIYOR”

“Son günlerde Bakanlarımızın açıklamalarını üzüntü ile okuyoruz. Yaklaşık 10 gün önce CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, emeklilerle ilgili milli gelirden pay almaları içi soru önergesi vermişti. Verilen cevaplarda Devlet Bakanımız Cevdet Yılmaz ile Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanımız Ömer Dinçer, aynı günde farklı farklı, ama adeta emeklilerle alay ederler gibi açıklamalarda bulunuyorlar. Bakan Cevdet Yılmaz verdiği cevapta emekli maaşlarına sanki çok büyük artışlar olduğunu belirtti. Bakanımız Türkiye’de kaç gurup emekli olduğunu bilmiyor. Türkiye’de milletvekili emeklileri ile yüksek bürokrat emekliler ve normal emekliler vardır. Ortalama olarak, milletvekili emeklileri 4 bin TL, yüksek bürokrat emeklileri 3 bin TL, Normal emekliler 750 TL maaş alıyorlar. Bizim gibi normal emeklilerle yüksek maaş alan emeklileri karıştırıyor.”

 

“BAKAN ŞİMŞEK’İN AÇIKLAMASI TALİHSİZLİK”

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Ömer Dinçer ise, emeklilerin yoksulluk ve açlık sınırının altında maaş aldıklarını söylüyor. Bakanımız Ömer Dinçer doğrusunu açıklıyor. Fakat emeklilerin maaşlarını düzeltecek olan İntibak Yasası’nı neden çıkartmıyor, bunu da anlayamadık. Son olarak Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, emekli maaşlarının yüksek olduğunu, yüzde 106’sını aldığını, bununda bir çılgınlık olduğunu, emeklilik yaşının erken olduğunu, yabancı basın gazetelerine açıklamada bulunuyor. Biz bunu çok talihsiz bir açıklama olarak görüyoruz. Bakan Mehmet Şimşek, uzun süre yurt dışında çalıştığından, Türkiye’deki emeklilerle yurt dışındaki emeklileri karıştırıyor. Sayın Bakanımıza sormak isterim. Avrupa’daki emekliler geçim masraflarını haricinde biriktirdikleri paralarla istedikleri ülkelere gezmeye gidebiliyorlar. Tüm sosyal haklarını alabiliyorlar. Acaba Türkiye’deki emekliler de gezebiliyorlar mı? Bırakın gezmeyi, aldıkları ortalama 800 TL maaş  ile geçinemiyorlar. Biz emeklilerin gezmeye hakkı yok mu?”

 

“CEVABI SANDIKTA VERELİM”

“Emekliler bankalardan aldıkları kredilerle gırtlaklarına kadar borçlanıp günden güne batıyorlar. Sayın bakanlarımız zannediyorum evlerinde yemek yemiyorlar. Evlerinde yemek yeseler de pazara çıkıp gıda maddeleri almıyorlar. Pazara çıksınlar ki fiyatları bir görsünler. İşte o zaman biz emeklilerin nasıl geçindiklerini iyi anlarlar. Ülkemizde siyasetçiler seçim zamanlarında emeklilerden oy istemesini çok iyi bilirler. Ama her ne hikmetse, parlamentoya girdiklerinde, hele hele bakan olduklarında kendilerinden başkası akıllarına gelmez. Niye düşünsünler ki, biz emeklileri oy deposu olarak, çantada keklik gibi görüyorlar. Emeklilerimize sesleniyorum. Artık uyanalım, zor şartlarda yaşadığımızı, bizim halimizden anlamayan siyasetçilere tepkimizi gösterelim. Seçim zamanlarında ona göre oylarımızı kullanalım. Seçim zamanında oylarımızın kıymetini bilerek siyasetçilere gereken cevaplarımızı verelim.”