AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) işçi ihtiyacı duyulduğu zaman işçi alınacağını söyledi.
AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in yıl başında Zonguldak'a gelişini değerlendirdi. TTK'ya işçi alınması konusunda açıklamarda bulunan Uçar, ihtiyaç duyulduğu zaman işçi alınacağını kaydetti. Uçar, “Şimdi bakanlarımız malum geçen bir grizu olayından sonra henüz yeraltından çıkarılamayan iki madencimizin çıkartılması çalışmalarıyla ilgili yerinde incelemek üzere ve bu vesileyle madenci kardeşlerimizle birlikte yılbaşını yeraltında geçirelim düşüncesiyle proje hazırladılar. Onu da Zonguldak'ta her iki bakanımız da daha önce bir haftalık on günlük dönem içerisinde çalışmaları yakından takip eden bakanlarımız tekrar geldiler. Burada özellikle iki madencimizin çıkarılmasıyla ilgili süreci yerinde görmek ve incelemek maksadıyla yeraltına inildi. Bizde bu çalışmalara katıldık çokta iyi oldu. Arkadaşlarımızı motive etmek, moral verme adına çok önemli bir gezi oldu bakanlarımızın Zonguldak'a gelmesi. Bunun dışında tabi Genel Maden İşçileri Sendikası'nda yapmış olduğumuz ziyarette, Genel Maden İş'in yetkilileri başkanı ve üyeleri orda genel kurumlarla ilgili taleplerini dileklerini dile getirdiler. Bakanlarımız bu konuları not aldılar. Bununla ilgili önümüzdeki süreçte bir takım çalışmaların yapılacağını ifade ettiler. Tabi Zonguldak'ın sosyal ve ekonomik anlamda vazgeçilmez kurumlarından bir tanesi Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun ayakta durabilmesi, rehabilite edilmesi, kuruma yeni istihdam alanları yapılabilmesi, yeni işçiler alınması, üretim olsun yan sanatları olsun bu tip talepleri yerinde görmüş oldular. Önümüzdeki süreçte elimizi güçlendirdi. Böyle gelecek taleplere cevap verilebilmesi adına çok önemli bir gezi olduğuna inanıyoruz. Kaldı ki bakanlarımız Zonguldak'a karşı çok duyarlı zaman zaman telefonla, zaman zaman bizzat kendileri gelerek Zonguldak'ı yakinen takip ediyorlar, kurumu yakinen takip ediyorlar. Çok verimli bir gezi olduğuna inanıyorum” dedi.
Ücret artışının ayrı bir konu olduğunu belirten Uçar, “En son alınan işçilerimizin statüler belli, hangi şartlarda işe alındıkları belli. Önemli olan burada kurumun ayakta kalabilmesi için karlılık verimlilik hesabının dikkate alınması lazım. Burada özellikle mevcut işçilerimizin almış oldukları ücretlerin ötesinde açıkçası kurumun zararının geriye çekilmesi, indirilebilmesi, üretimin artırılması konusunda yapılacak çalışmaların ön plana çıkmalıdır. Yoksa işçilerimizin, çalışanlarımızın alacağı ücretin yükseltilmesi adına yapılacak çalışmalar elbette ki yapılmalıdır. Ama öncelikle biz kurumun ayakta kalabilmesi için bu zararın geri çekilmesidir. Bununla ilgili bakanımız Ramis Muslu'ya bazı açıklamalarda bulundu, bilgiler verdi bire bir yapmış olduğumuz görüşmelerde. Biz şunu istiyoruz; Türkiye Taş Kömürleri Kurumu'nun zararının azaltılmasını, üretiminin artırılmasını, bu vesileyle de üretim yapan insanlarımızın bundan daha çok hak almaları, daha çok kazanmaları yoksa zarar eden bir kurumu, zararı artan bir kurumu da hiç kimse sırtında taşıyamaz. Biz taşıyabilecek hale getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu'nun bakanlara işçi alınması yönünde taleplerde bulunduğunu hatırlatan Uçar, “Aynı zamanda 2006-2009 girişi işçilerimizin boş guruplarında iş bulamadıklarını söylediler. Eğer 2009 girişi işçilerimize iş verilemiyorsa, yeni işçi alınması doğru değil. O zaman 2009 girişinde çalışan işçilerimize de boş gurubunda iş verilsin önceliğimiz.
Eğer ondan sonra üretime ihtiyaç var ise, onla ilgili talebi getirelim bilgileri yetkililere bildirelim. Onunda çalışmasını yapalım. İşçi alımı konusu söz konusu diye bir şey yok. Sendikanın talebi kurumun talebi doğrultusunda çalışmalar yapılacaktır. Eğer işçiye ihtiyaç varsa işçi alınacaktır” dedi.