Zonguldak İli Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Selahattin Güney ve Yönetim Kurulu üyeleri, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref'i makamında ziyaret etti.
Arı yetiştiriciliği konusunda Zonguldak'ta başarılı olacaklarını dile getiren Güney, yaptığı konuşmada şunları söyledi;
"BALIMIZ VAR,
AMA FİRMALAR RANT PEŞİNDE"
"Türkiye'deki birlikler arasında, markayı ikinci alan birlik Zonguldak Arıcılar Birliği. Dolum Tesisi kuramadık, ama markamızla beraber dolum ve tesisleme yerinde dolduracağız. Balımızı piyasaya süreceğiz. Türkiye'deki yaşanan en büyük sıkıntı bazı firmalar Türkiye'de 'bal yok' diyip, ithal bal getirip, Türk tüketicisine yedirmeye çalışıyor. Arıcılıkta ikinci sıradayız. Yeterince arı kovanımız da var. Balımız da var, ama firmalar rant peşinde oldukları için, böyle bir yolu tercih ediyorlar. Bunun önüne geçmek içinde 79 ilde birliğimiz var. Şöyle bir karar aldılar. Bizler üreticiler olarak, balımızı doğrudan tüketiciye nasıl ulaştırırız. Bunun içinde 'Bal Evleri Projesi' başlatıldı. Her il de her ilçe de bal evleri oluşturulacak. Bir birlik diğer birliğinde balını alıp oradaki tüketicilere de ulaştırmak adına, bal evlerinden tüketiciye ulaştıracak. Bizimde Zonguldak'ta büyük sıkıntılarımızdan birisi, yer sıkıntısı. Merkezi bir yerde yerimiz olsun istiyoruz. Türkiye'de en uzun eğitim veren Zonguldak Arıcılar Birliği. Türkiye'de ilk defa ilkokullarda ve cezaevlerinde arıcılık kursu veren biziz. Hem cezaevlerinde, hem de okullarda kurslarımız devam ediyor. Önümüzdeki ayda buradaki cezaevinde hafta da bir gün olmak üzere kurslar vereceğiz. Ayrıca uluslararası projemiz var. Hem balımızı, hem diğer arı ürünlerimizi dünyaya tanıtmak için, Zonguldak'ı da eğitim merkezi olarak düşünüyoruz. En büyük sıkıntımız yer sıkıntısı. Onu da halledersek güzel bir eğitim merkezi kurmak istiyoruz." Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ise kendisini ziyarete gelen arı yetiştiricilerine şunları söyledi;
"ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
İÇİN DESTEK OLURUZ"
"Zonguldak ve çevresinde, kestanesiyle çiçeğiyle ve üretilecek bal, Türkiye'nin her tarafında kabul görmüş bir üründür. Çalışmalarınızı takdirle izliyoruz. İlk ziyarette de aynı sohbeti yapmıştık. O günden bu güne daha da bir geliştiğini görüyorum. Ben belediye başkanı olarak kendi sınırlarımız içerisinde Gaca, Kardeşler Köyü ya da Elvanpazarcık mevkisinde, bu konuya elverişli bölgelerimiz. Bizim yetki alanlarımız olan bölgeleri bu konuda destekleriz. Arı yetiştiriciliğinin gelişmesi için destek oluruz."