Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, bankaların, tüketicilere kümesteki kaz, tenhada kıstırılan ördek gözüyle bakıp söğüşlediklerini ifade ederek, 13-14 Mart günlerinde kredi kartı kullanmayacaklarını ve işlem yapmayacaklarını söyledi.
Başkan Topaloğlu, Dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, şunları söyledi: Türkiye'de bankalar, otuzdan fazla işlemde aldıkları son derece haksız, Deli Dumrul ücretleriyle tüketicileri soyup soğana çevirdiklerinin dünyada en iyi örneğini vermektedirler. Bankaların tüketicilerden almış olduğu haksız Deli Dumrul ücretlerinin yıllık tutarı 20 milyar TL'ye yaklaşmıştır. BDDK Başkanı'nın yaptığı açıklamaya göre, 2012 yılında yalnızca kredi kartı aidatı olarak tüketicilerden 7,1 milyar lira alınmıştır. Yapılan araştırmalarda, Türkiye'deki bankaların Avrupa'daki bankalara göre tüketicileri 20 kat daha fazla soydukları anlaşılmıştır.
Bankalar, yaptıkları işlemlerden ve aldıkları haksız ücretlerden dolayı tüketicilere bilgi vermemektedirler. Yasalara aykırı olarak tek taraflı, dayatmacı, tüketicilerin aleyhine olan şartlarla doldurulmuş sözleşme düzenleyip tüketicilere imzalattırmaktadırlar. Sözleşmenin bir örneğini yasa gereği tüketicilere vermeleri gerektiği halde vermemektedirler.
Bankalar, tüketicilerin isteği olmadan kendilerine kredi kartı gönderip tuzağa düşürmektedirler. Konut ya da ihtiyaç kredisi kullanan tüketicilerden bilgi verilmeden, yasal zorunluluk olmadığı halde dosya masrafı, sigorta primi, yeniden yapılandırma ücreti ve daha birçok ücret kesmektedirler. Tüketicinin bilgisi olmadan kredili mevduat hesabı ya da ek hesap açıp tüketicilerden 'hesap işletim ücreti', 'hesap özeti ücreti' adı altında ücretler almaktadırlar. Bilgi Edinme Yasası'na aykırı olarak tüketicilerin istediği bilgi ve belgelerden çok yüksek ücret almaktadırlar.
Bankaların yargı kararı, yasa, hak-hukuk tanımaz, tüketici haklarına saygısız bu pervasızca vurgunları ve soygunları karşısında tüketiciler olarak, tüketimden gelen gücümüzü kullanarak 13-14 Mart günlerinde bankalara gitmiyoruz, kredi kartı kullanmıyoruz, bankacılık işlemi yapmıyoruz.
Bankalar, 365 gün tüketici avlıyorlar. 2 gün 'sinek avlasınlar' diyoruz! Kredi kartı kullanan tüm tüketicileri, işçi ve memurları, emeklileri, esnafı 13-14 Mart günlerinde bankalara gitmemeye, kredi kartı kullanmamaya ve herhangi bir bankacılık hizmet yapmamaya çağırıyoruz.