Zonguldak'ta KESK tarafından Karadon Müessesesi'nde meydana gelen patlamada ölen madenciler için yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte hükümete ve özelleştirmeye tepki gösterildi.

Türkiye Taşkömürleri Kurumu Karadon Müessesesi'nde meydana gelen patlama sonrası ocak içerisinde kalarak hayatlarını kaybeden 30 maden işçisi için, KESK tarafından yürüyüş düzenlendi. Madenci Anıtı'nda toplanan sendika üyeleri, sloganlar atarak hükümete ve özelleştirmelere tepki gösterdi. Yürüyüş öncesi basın açıklaması yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, Başbakan'ın, "Madene giren ölüm riskini göze almıştır" sözlerine tepki göstererek madencilerin kaderinin ölüm olmadığı söyledi. Maden kazalarının yaşandığı ülkelerin hepsinin demokrasiden yoksun olduğunu savunan Evren, "Acımız büyük, öfkemiz sonsuzdur. Bu insanı hiçe sayan, hayata değer vermeyen, emeğiyle geçinen insanı harcayan sömürü düzenine isyanımız sonsuzdur. 'Madene giren, ölüm riskini göze almıştır' diyen Başbakan'a isyanımız var. Taraftarı olduğun, geldiğin günden beri şampiyon olduğun taşeronlaştırma sisteminin aramızdan aldığı canlar karşısında hiç olmazsa sessiz kal, saygı göster. Ama bu siyasi iktidarın gözünü sermaye bağlamış. Daha iki yıl önce Tuzla tersanelerinde işlenen seri iş cinayetlerine 'kader' diyenler de bunlar değil miydi? Bugün, 'Madenci olan ölümü bile bile madenci olmuştur' diyen de bunlar değil mi? Maden kazalarının yoğun yaşandığı ülkelere baktığımızda hepsinin ortak bir özelliği var. Hepsinde demokrasi az, hepsinde insan emeğine değer verilmiyor" ifadelerini kullandı. 26 Mayıs'ta KESK tarafından yapılacak olan grevi hatırlatan Evren, bu grevin daha çok önem kazandığını belirterek, "Bütün bu yaşananları bizlere kader olarak sunan bir siyasi iktidar bugün ülkeyi yönetiyor. Böyle bir siyasi iktidar varken, olanlara kader olarak bakan bir zihniyet iktidardayken yeni kazaların olmayacağını kim söyleyebilir? Arkadaşlarımızın ölümü kader değildir. Grizu patlamaları, göçükler kader değildir. Hepsi özelleştirme, taşeronlaştırma sisteminin doğal sonucudur. Madenlerde arkadaşlarımızı sermayenin kar hırsı sonucu yitirdik. Önümüzdeki çarşamba günü KESK olarak greve gideceğiz. 26 Mayıs grevinin 12 talebinin karşılanmasını istiyoruz. Bu 12 talepten iki tanesi bugün çok daha fazla önem kazanıyor. Bunlardan biri, iş güvenliğinin standartlarının yükseltilmesi ve iş cinayetlerinin önlenmesi. İkincisi taşeronluk sistemine son verilmesi" diye konuştu.
KESK Genel Başkanı Sami Evren'in konuşmasının ardından yürüyüşe geçildi. Sendika üyeleri alkışlarla ve slogan atarak hükümete tepki gösterirken, yürüyüş Zonguldak Maden Şehitleri Anıtı önüne kadar devam etti. Zonguldak Maden Şehitleri Anıtı önüne çelenk koyulurken, bir dakikalık saygı durunda bulunuldu.
Yürüyüşün ardından, sendika üyeleri Maden Mühendisleri Zonguldak Şubesi'ni ziyaret ederek başsağlığı diledi.