Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, Çernobil felaketinin 26. yıldönümü nedeniyle açıklaması yaptı. 
Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, Çernobil faciasının 26. yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaparak, bir daha böyle faciaların yaşanmamasını ve herkesin duyarlı davranması gerektiğini söyledi.
Gürbüz, 26 Nisan 1986'da bir deney sırasında meydana gelen 20'nci yüzyılın en büyük nükleer kazası, Ukrayna'nın Kiev iline bağlı Çernobil kentindeki nükleer güç reaktörünün dördüncü ünitesinde, gece 01.30 sularında meydana geldi.
Kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda radyoaktif madde salındığı, olaydan dört gün sonra tüm dünya tarafından öğrenildi.
Deneyin amacı, reaktörün çalışması aniden durdurulduğunda, buhar türbinlerinin daha ne kadar süreyle çalışmayı sürdüreceğini ve böylece ne kadar süre acil güvenlik sistemine güç sağlayabileceğini öğrenmekti.
Reaktör çekirdeğinde yaşanan patlamalar, atmosfere çok miktarda radyoaktif yakıtın ve ham maddenin yayılmasına ve grafit moderatörünün tutuşmasına neden oldu.
Reaktör herhangi bir sağlam muhafaza kazanı ile kaplanmadığı için, radyoaktif parçacıkların yayılımı kolaylaştı. En yüksek radyasyon dozlarına, sayıları bini bulan acil durum çalışanları ve Çernobil personeli maruz kaldı, bunların bir kısmı öldü. Facianın ardından 26 yıl geçti.
Her geçen yılda radyasyondan etkilenen geniş bir alanda yaşayan insanların 'Kanser hastalığı' ile boğuştuğunu, bu yüzden hayatını kaybedenlerin çokluğunu derin üzüntüyle izliyoruz.
O zaman nasıl inkar edildiyse aynı şekilde insan hayatı ile oynandığını da üzüntüyle izliyoruz.
Geçen yıl Japonya'da yaşanan deprem sonrası aynı senaryo tekrar yaşanmış olmasına karşın sanki dünyada nükleer felaketler yaşanmamış, ya da bir daha hiç olmayacakmış gibi, deprem bölgesi olan ülkemizde nükleer santral kurmak için anlaşmalar yapan hükümeti kınıyorum.
Nükleer atıklarımızın bertarafı, iş gücü ve teknik konularda dışa bağımlı olunacak bu teknoloji konusunda ısrarcı davranılması, rant çevrelerinin etkin olduğunun göstergesidir.
Yaşanacak başka dünya yok, gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelere yapılan bu dayatmalara karşı herkesin duyarlı davranmasını bekliyorum dedi.