Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, başkanlık sisteminden yana olduğunu belirterek, "Şimdiye kadarki parlamenter sistemi tam anlamıyla uygulayamadık dedi.

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, artan terör olayları ve başkanlık sistemini değerlendirdi. Terörün, Türkiye'ye sıkıntı olmaya devam ettiğini ifade eden Toptan, Bir azalma da yok. Tam tersine zaman zaman artmalar olduğunu gözlemliyoruz. Çevremizde meydana gelen gelişmeler, Suriye'deki iç karmaşa bir biçimde bize de yansımakta ve terörün istediği ortamı bir anlamda yaratmaktadır.
Güvenlik kuvvetlerimiz terörle mücadeleyi sürdürmektedirler. Türkiye'nin teröre teslim olması, terörün istediği noktalara gelmesi söz konusu değildir. Dünyada hiç bir devlet kendisini yıkmaya teşebbüs edenlere karşı müsamahakar olmaz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti de olmaz. O nedenle bir süre daha sıkıntı vermeye devam edecektir ama Türkiye en sonunda terörle mücadelede müspet bir sonuca varacaktır. Bundan zerre kadar şüphem yoktur diye konuştu.
Prensip olarak başkanlık sisteminden yana olduğunu aktaran Toptan, açıklamalarına şöyle devam etti:
Prensip olarak ben başkanlık sisteminden yanayım çünkü şimdiye kadar uyguladığımız parlamenter sistemini tam anlamıyla uygulayamadık. Başkanlık sistemini, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve yetkilerinin artırılması olarak görmemek lazım gelir. Başkanlık sistemini bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. Başkanlık sisteminde çok güçlü bir parlamentonun varlığına kesinlikle ihtiyaç vardır.
O bakımdan böylesine tam donanımlı bir sistem değişikliği yapılacaksa başkanlık sisteminin Türkiye'nin şartlarına, geleneklerine ve insan alışkanlıklarına uygun olduğunu düşünmekteyim. Şimdiki sistem çok kötü bir sistemdir.
Cumhurbaşkanına Anayasa'dan tanınan yetkiler bulunmaktadır. Oysa demokrasilerde önemli unsur yetki ve sorumluluğun beraber bulunmasıdır. Anayasa'mıza göre Cumhurbaşkanımız, olağanüstü yetkilerini kullanırken hiçbir sorumluluk taşımamaktadır.
O bakımdan Türkiye Cumhurbaşkanını halka seçtirme anlamında çok doğru bir adım atmıştır. Sistemi ona göre yeniden tasarımlamak durumundadır. Şu anda bir anayasa tartışması var. Siyasi partilerimiz, bu konuyu da yeniden dizayn ederek bir anlaşma noktasına gelebilirler.