Gülüç'de bulunan Büyük Anadolu Otel'de Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı işadamı İrfan Erdem, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimine ilişkin çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ereğli'nin menfaatleri doğrultusunda her türlü adımı atmaya hazır olduğunu belirten Erdem, salonu dolduranların uzun süre alkış ve desteğini aldı. Gençlerden oluşan bir yönetim ile devam etmek istediklerini vurgulayan Erdem, 3 listenin Ereğli'ye ağır geleceğini ve kaybedenin yeniden Ereğli olacağına dikkat çekti.

Ereğli ekonomisini, Gemi S.O.S. veriyor, batıyor sözleri ile değerlendiren işadamı İrfan Erdem, düzenlediği çok sayıda işadamı, sivil toplum örgütü temsilcisi, meslek odası yöneticisi ve gazetecinin katıldığı toplantıda Ereğli Ticaret ve Sanayi Odasının seçim sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Düzce bir depremde darma dağın oldu ama o küllerden yeni bir Düzce birlik ve beraberlikte yaratıldı. Muhalefet ile iktidar el ele verdi Düzce'yi ne noktaya getirdiler. Bizde liman var OSB var ancak bizde olmayan ise birlik ve beraberlik. Şehirde barış yok. Birlik ve beraberliğin olmadığı barışın olmadığı bir yerde güçlü bir ekonomi olamaz. Ereğli bugün rakamlarla veriyorum 17 bin göç vermiştir'

2009'dan 2011 yılına kadar 11 tersaneden 11 bin kişi işten çıktı. Tersanelerin her gün önünden geçiyoruz yüreğiniz sızlamıyor mu? Biz Halk Eğitim ile anlaşarak 3 bin 200 kişiyi kaynakçı olarak yetiştirdik. Bu arkadaşlar dünyanın her yerine yayıldılar çünkü burada iş yok. Orası ikinci bir Erdemir idi. Kriz iyi yönetilemedi

Biz 3 isim çekilelim yeni isimlerden yönetim yapalım ben çekilmeye hazırım. 3 Liste Ereğli'ye barış getirmez çünkü yönetim parçalanacak. Parçalı yönetim ile başarı sağlanamaz. Bizim kavgamız Ereğli'nin kavgasıdır. Herkes Ereğli'yi mi çok sevdiğini menfaatlerini mi çok sevdiğini ortaya koysun ben hazırım. Biz Ereğli'nin kavgasını veriyoruz. Ortak bir yönetim yapalım o zaman Ereğli'de güçlü bir ticaret ve sanayi odası olur. Sendika, belediye, Erdemir gücünü gösteriyor haklı. Ticaret ve Sanayi Odası hiç gücünü gösterdi mi? Sadece doğuda kepenk kapatılmaz batı da da kepenk kapatılır

Bu tersanelerin ayağa kalkması için en az 4-5 yıl lazım. Dünya ticaretinde bir daralma olduğu için eldeki gemiler fazla geliyor. Tersane bölgesini biz gemi söküm bölgesi olarak ayırıp bu söktüğümüz gemilerden çıkan hurda malzemeyi de 2 milyon ton hurdaya ihtiyacı olan Erdemir'e 1 kilometre mesafede pazarlanabilir. Kimse 4-5 yıldan önce Ereğli tersanelerinin düzeleceğine inanmasın, çünkü ekonomik veriler bunu gösteriyor

Ereğli'nin menfaatleri için Ereğli bu 3 grubu kaldırmaz ve zarar görür, kavgalar devam eder. Biz bundan 2 veya 3 grup alırız diğer adaylarda 1 alır 2 alır. Böyle karışık bir matematikten kim zarar görür? Ereğli zarar görür. Bu koltuklar satılık mı? Bu koltuklar satılıksa para verip alalım. Hür irademiz, Ereğli'nin menfaatleri nerede?

Ereğli'nin menfaatleri ne icap ettiriyorsa onu yapalım bunu şahıs isim meselesi yapmayalım. Biz yolumuza devam ettiğimizde yüzde 70'i genç olacak. Bilginin saklanmasına karşıyım,  gençlerimizi yetiştirelim. Ereğli'deki kavgadan buranın insanı zarar görüyor. Her bankada satılık 40-50 daire var. Banka müdürleri emlakçılar ile birlikte çalışıyor. Ellerinde liste var. Bu kadar satılık daire olunca inşaatçı arkadaşlarımız yeni daire yaparlar mı?

Büyük Anadolu Otel'de gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda işadamı, sivil toplum örgütü temsilcisi, meslek odası yöneticisi ve basın mensubu katıldı. Erdem'in hayat hikayesinin yeraldığı sinevizyon gösterimi ile başlayan programda konuşan İrfan Erdem, Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerini çok çarpıcı ifadelere yer verdi. İlçenin batma noktasına doğru ilerlediğini ve bu kötü gidişatı el birliği ile durdurabileceklerini söyledi.

43 BİN İCRA DOSYASI VAR

Ereğli'de ekonomi hiç iyi değil. Gemicilikte bir tabir vardır S.O.S. yani gemi su aldı, batıyor. Bizde batıyoruz demektir çünkü şehir S.O.S. veriyor. Kısaca rakamlar vermek istiyorum. Şehrin nüfusu 100 bin. Kadınları ve çocukları çıkardığında 48 bin kişi kalıyor geriye. 43 bin icra dosyası var 3 icrada. Bireysel, ticari, sanayi kredileri dahil 2012 yılında Ereğli'de 128 trilyon bankalardan alınan para batmış. Ereğli'de sanayide enerji kullanımı yüzde 25 düşmüş. Emlak değerleri insanların uzun yıllar çalışarak hayal ettiği ev sahibi olma değerleri de yüzde 40-50 değerinde aşağılara inmiş. Bunun yanında Ticaret ve Sanayi Odamızın belirleyip Ereğli Belediyesi'nin hayata geçirdiği emlak vergileri de yüzde 2 bin artmış. Gelelim can damarımız olan Organize Sanayi Bölgesine. Ereğli OSB 1994 yılında kurulmasına karar verilmiş 1995'de başlamış 2000 yılında alt yapısı tamamlanmış 52 parselden meydana gelmektedir. Bunun 19 tanesi dolabilmiş. Organize Sanayi Bölgemizde katılım payı altında m2 22.5 TL 3 TL'de arsa bedeli olmak üzere 25.5 TL'ye arazi almak mümkün.

DÜZCE NE NOKTAYA GELDİ

Düzce bir depremden geçti darmadağın oldu ama o küllerden yeni bir Düzce yaratıldı. Birlik ve beraberlikle kavga olmadan yaratıldı. Muhalefet ve iktidar el ele verdi Düzce'yi ne noktaya geldi. 3. OSB'nin alt yapısı sürüyor 400 tane firma 62 bin tane sigortalı işçi var. Ereğli böyle giderse göçmeye 2013-2014 yılında düşmeye devam edecek. Düzce sanayi bölgesinin 1 milyarın üzerinde ihracatı var. Düzce'nin limanı var mı? Nereye gidiyor? Düzce sanayisi ya Körfez'e ya Ereğli'ye geliyor.

17 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ

Bizde liman var OSB var, bizde olmayan ise birlik ve beraberlik. Şehirde barış yok. Birlik ve beraberliğin olmadığı barışın olmadığı bir yerde güçlü bir ekonomi olamaz. Ereğli bugün rakamlarla veriyorum 17 bin göç vermiştir.

EREĞLİ NASIL KURTULUR?

Sormanız lazım sorulması lazım Ereğli nasıl kurtulur diye. Bana bağlı 11 tersanede 11 bin kişi işten çıktı, 2009'dan 2011'e kadar. Her gün önünden geçiyoruz tersanelerin yüreğiniz sızlamıyor mu? Bu müteşebbis tersane sahiplerini tebrik ediyorum. Denizi doldurdular milyonlarca dolar para harcadılar. Biz Halk Eğitim ile anlaşarak 3 bin 200 kişiyi kaynakçı olarak yetiştirdik. Bu arkadaşlar dünyanın her yerine yayıldılar çünkü burada iş yok. Orası ikinci bir Erdemir idi. Krizi yönetemedik bu krizi yönetememek sadece TSO ile ilgili değil bunda devletin de katkıları olmalıydı.

4-5 YIL TERSANELERE LAZIM

Bu tersanelerin ayağa kalkması için en az 4-5 yıl lazım. Çünkü genel olarak dünya ticaretinde bir daralma olduğu için eldeki gemiler fazlası ile yetiyor. Fazlalık var gemi sayısında. Bu tersane bölgesini biz gemi söküm bölgesi olarak ayırabilirsek bu söktüğümüz gemilerden çıkan hurda malzemeyi 2 milyon ton hurdaya ihtiyacı olan Erdemir'e 1 kilometre mesafede pazarlanabilir. Kimse 4-5 yıldan önce Ereğli tersanelerinin düzeleceğine inanmasın, çünkü ekonomik veriler bunu gösteriyor.

OSB ARSALARINI ÜCRETSİZ VERELİM

Adapazarı'nda vagon fabrikası var, tersaneler sadece gemi yapmaz. Vagon fabrikasına şase yapabiliriz. Ereğli'nin çelik konsüksiyon işlerini bu tersanelere mutlaka yönlendirmesi gerekir. Erdemir teklif bile isteme nezaketinde bulunmuyor. Neden bulunmuyor repertuarında tersaneler yok bunu kim sağlayacak Ticaret ve Sanayi Odası sağlayacak. Eğer bu ülkenin tüm sıkıntısı istihdam ise bu tersanelerin önce ayağa kalkması lazım Ereğli ekonomisinin canlanması için. OSB'ye yeni yatırımcılar çekebiliriz. Bugüne kadar gelmemiş elindeki parselin 19 tanesi dolu OSB'de. Gelin bu arsaları ücretsiz verelim. Yeni tesisler getirsek, istihdamı arttırsak ne güzel olur.

ANKARA'YA AÇILAN DENİZ EREĞLİ-DEVREK YOLU

Ereğli-Devrek karayolunun mutlaka bitirilmesi lazım çünkü Ankara'nın denize açılmasını sağlar. Devlet Filyos projesine önem veriyor neden denize çıkmak için. Ben öğretim görevlisi olduğum Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü ile görüştüm. 2013'de bize yüksek okul veya fakülte verileceğini beyan etti bu da öğrenci sayımızı arttıracak. En önemlisi Erdemir ile ilişkilerin üst seviyede tutulması.

RANDEVU ALIP GÖRÜŞÜLEMEDİ

Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu ve başkanı aynı şehirde yaşadığı aynı havayı teneffüs ettiği bir kurumdan randevu alıp görüşemiyorsa sıkıntı var demektir. Bunu gurur meselesi yapıp egolarımızı yenemezsek kin ve nefretle hareket edersek hiç bir yere varamayız.

SERMAYE GÜÇ DEMEKTİR

Hayatım bu şehre bir şeyler kazandırmakla geçti hep bunun mücadelesini verdim bundan da hiçbir gün dönmedim.  Sizler parayı yöneten insanlarsınız para güç demektir, sermaye güç demektir. Başarılı bir sendika yönetimi var bizim Ticaret ve Sanayi Odamızdan daha iyi çalıştırdığımız işçilerin hakkını ve refahını bizden daha iyi düşünüyor. Biz sermaye olarak güç olarak bunların gerisindeyiz.

ADAYLARIN HEPSİ KIYMETLİDİR

Mehmet Genç'e gittim kendisini tebrik ettim Ereğli'nin menfaatlerini korumak kollamak için bu krizi aşmak için gelin beraber hep birlikte liste yapalım bu taşın altına elimizi koyalım dedim. Kendisi bana müspet bir cevap verdi. İnsanlığına hiçbir şey söylemem ekmeği yenir suyu içilir. Benim için adayların hepsi kıymetlidir çünkü ringe çıkıyorlar. Arslan Keleş'e gittim aynı teklifi de ona yaptım yanında Semih vardı. Bana dönüş yaptı 1 gün sonra biz ve arkadaşlarımız düşündük aramızda karar aldık bu kararda benim yönetim kurulu başkanı olmamı istiyor. Biz yola böyle çıktık siz bunu kabul ederseniz biz sizinle birleşiriz. Benim Meclis Başkanı olmamı tavsiye ettiler. Bende kendilerine şunu sordum bu gücü nereden aldınız? Bu güç size nereden geliyor? Ben kendisine teşekkür ettim.

ONURLU OLMAK ZORUNDASINIZ

Kuş kanadından kira istemez. Bir şeye talipseniz orada onurlu olmak zorundasınız. Ben başkan adayı değilim ben yönetime geçen bir kadro istiyorum. Bu genç insanların yetişmesi lazım. 2-3 Bayan istiyorum yönetime. TSO'nun tarihinde hiç bayan meclis üyesi var mı? Erdemir'den bir yönetici var mı?

EREĞLİ 3 GRUBU KALDIRMAZ

Ereğli'nin menfaatleri için Ereğli bu 3 grubu kaldırmaz. Bu seçimi kaldırmaz ve Ereğli zarar görür, kavgalar devam eder. Biz bundan 2 veya 3 grup alırız diğer adaylarda 1 alır 2 alabilir. Böyle karışık bir matematikten kim zarar görür? Ereğli zarar görür. Yine pazarlıklar başlar bu pazarlıklar nereye gider meclis başkanlığına yönetim kurulu başkanlığına yönetim kurulu üyeliğine gider. Bu koltuklar satılık mı? Bu koltuklar satılıksa para verip alalım. Hür irademiz, Ereğli'nin menfaatleri nerede?

EREĞLİ'NİN MENFAATLERİ ÖNEMLİDİR

Ben Mehmet Genç'e, Arslan Keleş'e gittim tekliflerimi yaptım. Eğer siz derseniz ki İrfan Erdem biz çekilelim bu şehir daha iyi idare edilecek bu şehire barış gelecek derseniz çekilelim. En önemli olan şey Ereğli'nin menfaatleridir. Bizim kavgamız Ereğli'nin kavgasıdır. Ereğli'de 4 tane çelik servisi var Erdemir 5'ncisini üretiyor. Neden Erdemir üretiyor neden müdahale edilmiyor kimin işi elinden gidiyor. Bunu kim anlatacak TSO anlatacak.

EREĞLİ'DE KAVGALAR VAR

Ereğli'nin menfaatleri ne icap ettiriyorsa onu yapalım bunu şahıs isim meselesi yapmayalım. Biz yolumuza devam ettiğimizde yüzde 70'i genç olacak. Bilginin saklanmasına karşıyım. Gençler yetişsin. Ereğli'de kavgalar var. Bu kavgadan kimler zarar görüyor buranın insanı. Her bankada satılık 40-50 daire var. Banka müdürleri emlakçılar ile birlikte çalışıyor. Ellerinde liste var. Bu kadar satılık daire olunca inşaatçı arkadaşlarımız yeni daire yaparlar mı? Ben mücadele devam edeceğim.

BASINDAN RİCAM

Bu çok listeli adaylardan yolu çıkmış arkadaşlarımız benim için saygın insanlardır. İnsanların özel hayatı beni ilgilendirmez. Beni ilgilendiren insanların Ereğli'ye ne yaptığı ne verdiğidir. Ben Ereğli'den 1 TL kazandım 1.5 TL Ereğli'ye yatırdım. Basından ricam bu seçimlerde başkanların konuşmaları içerisindeki sözcükleri cımbızla çekmeyin barışa katkı sağlayın. Adayları hele hele söylemedikleri şekilde hareket ederseniz Ereğli'ye barışı getiremeyiz.

3 LİSTE ÇEKİLSİN ORTAK YÖNETİM YAPALIM

Biz 3 isimler çekilelim yeni isimlerden yapalım ben çekilmeye hazırım. 3 Liste Ereğli'ye barış getirmez çünkü yönetim parçalanacak. Parçalı yönetimde başarı sağlanamaz. Basın olarak yazın bütün adaylar çekilelim yeni bir oluşum sağlayalım. Ben varım. Herkes Ereğli'yi mi çok sevdiğini kendi menfaatlerini mi çok sevdiğini ortaya koysun ben hazırım. Biz Ereğli'nin kavgasını veriyoruz. O zaman Ereğli'de güçlü bir ticaret ve sanayi odası olur. Bugün sermaye gücünü gösteremiyor. Sendika, belediye, Erdemir gücünü gösteriyor haklı. Ticaret ve Sanayi Odası hiç gücünü gösterdi mi? Sadece doğuda kepenk kapatılmaz batı da da kepenk kapatılır. Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ve aileleri ile 10 bin kişi yapar acaba bu 10 bin kişi içerisinde 250 kişi rahat mı?

ERDEM SALONDAKİLERE SÖZ VERDİ

İrfan Erdem, salonu dolduranların ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İşadamları Erdem'e tam destek verdi ve bu yolda birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesi yönünde görüş bildirdi.