Kireçlik'te termik santral yapılmasına karşı çıkan Kandillililer Derneği Başkanı ve Hukukçu Korhan Us.

ZONGULDAK MAĞDUR:  Cennet gibi bir bölgeye termik santralin yapımını düşünmek bile, bu bölgeye ve dolayısıyla bölge halkına ihanettir. Madem kömür dışarıdan getirilecek, o halde Termik Santralın  başka herhangi bir yere yapılması neden düşünülmüyor? Zonguldak ve bölge halkı yeteri kadar mağdur  değil mi?

Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün Kireçlik'te 48 bin metre karelik alanı ön tahsis yoluyla Bülent Ecevit Üniversitesi'ne Deniz Araştırmaları Merkezi ve Sosyal Tesisler yapmak üzere teslim etmesinden sonra, söz konusu alanda süresi içinde herhangi bir yatırım yapılmadığı için tahsisi kaldırmasıyla  ilgili ortaya çıkan gelişmeler, kamuoyunda şok etkisi yarattı. Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'in, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile Zonguldak Valiliğinin bu tahsisin kaldırıldığına dönük herhangi bir bildirimde bulunmadığına dönük açıklaması hukuk penceresinde tartışılıp, iptalinin iptali için dava açılabilir yorumları yaptırdı.

Bu konuyla ilgili olarak termik santrale karşı olduklarını ifade eden Kandillililer Derneği Başkanı  ve Hukukçu olan Korhan Us da muhabirimizin sorularına şu yanıtı verdi:

Doğa harikası Kireçlik, termik santral yapılarak katledilmemelidir. Zaten  Zonguldak da yeteri kadar termik  santral varken, neden Kireçlik?  

Kendisine  tahsis edilmiş Kireçlik deki Hazine arazisine  2 yıldan beri hiçbir çalışma  yapmayan B.E.Üniversitesi, şimdi  tahsisin iptalinden   resmen haberim olmadı diyerek bizce  samimi davranmıyor.

Tahsisin 2 yıl süreli olduğu ve bu sürenin sonunda, söz konusu arazinin elinden alınacağı belli iken, B.E.Üniversitesi Rektörü nün açıklamasını samimiyetten uzak buluyoruz.  

Ayrıca  bölgedeki kömür rezervleri yeterli olmadığı halde, cennet gibi bir bölgeye termik santralin yapımını düşünmek bile, bu bölgeye ve dolayısıyla bölge halkına ihanettir.

Madem kömür dışarıdan getirilecek, o halde  termik Santralın  başka herhangi bir yere yapılması neden düşünülmüyor? Zonguldak ve bölge halkı yeteri kadar mağdur değil mi, birde  santral yapılarak insanların sağlığı ile oynanmak isteniyor. Termik santrallerin sağlığa ne kadar zararlı olduğunu herkes bildiği halde, bu ısrarın nedenini anlamak mümkün değil. Yatağan da sokağa bile çıkılamayacak  zamanların yaşandığı unutulmuş görünüyor. Olay sadece bacaya filtre takmak kadar basit olabilseydi keşke. Umarım  yöneticiler ÇED Raporu incelemesini yaparken, bu hususları da dikkate alırlar. Bölgeye en yakında yaşayan Kandillililer de termik santrale karşıdırlar.